Foto: Shutterstock

Cene nafte danas su na međunarodnim tržištima pale ispod 93 dolara pod pritiskom sumornih izgleda za privredu i jakog dolara, što je potisnulo strahove od nedovoljne ponude. Na londonskom tržištu cena barela posle podneva bila je niža za 1,42 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 92,87 dolara. Na američkom tržištu barel se trgovao po nižoj ceni od 1,54 dolara, 87,81 dolara, prenosi Hina.

U fokusu tržišta danas je bila Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), koja je u svom redovnom mesečnom izveštaju snizila procene rasta svetske tražnje za naftom u ovoj i narednoj godini, za 460 hiljada i 360 hiljada barela po dan, respektivno.

Povećana neizvesnost i sve veći izazovi

Svetska ekonomija je ušla u period povećane neizvesnosti i sve većih izazova, ukazao je OPEK, s obzirom na visoku inflaciju, strožiju politiku centralnih banaka vodećih ekonomija, visok nivo javnog duga u mnogim zemljama i probleme sa nabavkama.

Snižena prognoza rasta tražnje objašnjava zašto su OPEK i njegovi saveznici odlučili da smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno od novembra, što je izazvalo oštre kritike SAD, primećuje Rojters. Posle te odluke OPEK+, američki predsednik Džo Bajden zapretio je „posledicama“ po odnose sa Saudijskom Arabijom.

Odgovor Vašingtona je „pojačao početni uticaj (odluke) na tržište nafte“, rekao je analitičar Verisk Maplecroft Torbjorn Soltvedt, ali bi mogao biti prigušeniji nego što odluka sugeriše, dodao je.

Jači dolar poskupljuje naftu za kupce sa drugim valutama

„Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman pojasnio je da će stvarno smanjenje biti blaže od ukupne cifre od dva miliona barela dnevno jer nekoliko država članica nije dostiglo plafon proizvodnje“, podsetio je analitičar Verisa Meplekrofta.

Međunarodni monetarni fond (MMF) juče je izrazio zabrinutost za ekonomiju, upozoravajući da bi trećina svetske privrede mogla da doživi pad aktivnosti ove i sledeće godine.

Cene su takođe bile opterećene jakim dolarom danas, koji je dostigao najviši nivo u odnosu na japanski jen u poslednje 24 godine zbog zabrinutosti izazvane inflacijom i brzim tempom povećanja kamatnih stopa u SAD.

Jači dolar poskupljuje naftu za kupce sa drugim valutama i tako smanjuje potražnju. OPEK je u posebnom izveštaju objavio da je cena barela naftne korpe njenih članica u utorak pala za 3,1 dolar, na 96,03 dolara.

***

BONUS VIDEO: Nastavlja se sukob: Plenković tvrdi da Vučić nije odložio sankcije Srbiji na rusku naftu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar