Foto: Nova.rs, Shutterstock

Izbori su završeni, što znači da su završene i sve predizborne kampanje i obećanja. Neke od mera koje je vlast predstavila kao mere za jačanje finansijske stabilnosti, ekonomski stručnjaci smatrali su klasičnim predizbornim potezima. Logično je da se postavi pitanje – kakva će situacija dočekati potrošače sada, kada više nema potrebe za prikupljanjem simpatija birača, a predviđanja stručnjaka ne ulivaju nadu da će se cene uskoro stabilizovati.

Kako za „Novu“ objašnjava ekonomista Mihailo Gajić, imajući u vidu da se inflacija neće zaustaviti do kraja godine, to samo znači da ćemo imati veliki udar na novčanike prvenstveno najsiromašnijih građana, jer je najveći rast cena zabeležen na tržištu hrane.

„Zbog toga očekujem, politički, da će Vlada želeti da zadrži cene osnovnih namirnica makar delimično zamrznutim“, kaže on, ali naglašava da, sa ekonomskog stanovišta, ponovno produžavanje Uredbe o zamrzavanju cena onosvnih životnih namirnica, nije pametno, jer može da dovede do nestašica.

Kako Vlada nije zamrznula sve proizvode određene vrste, primera radi, mleka, već samo jednog tipa, proizvođači su mogli da povećaju cene ostalih tipovia. Gajić je stava da, ukoliko se Uredba produži, cene koje su ostale nezamrznute će nastaviti da rastu, kao što je to bio slučaj do sada.

„Imajući u vidu da se inflacija i dalje nastavlja, oni će morati da zaštite svoje prihode, pa će u nekom trenutku povećati cene proizvoda koje prodaju”, kaže Gajić.

Prema njegovim rečima, prvo rešenje koje bi nova Vlada mogla da ponudi je da prestane da podgreva inflaciju, time što „svako malo najavljuje mere pomoći stanovništvu, prvenstveno onima koji nisu socijalno ugroženi“.

Naime, isplata novca penzinerima ili mladima, bez obzira na njihov imovinski status nije jedini, niti glavni razlog zbog kog je u Srbiji došlo do inflacije, ali jeste jedan od razloga, te su ekonomisti još uvek složni da je ovo samo populistička mera.

Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta, na pitanje šta potrošači mogu da očekuju nakon odmrzavanja cena, odgovara kratko „sve najgore“.

Prema njenim rečima, dok su vlasti potrošači bili važni, dobijali su „i novac i poklone i dodvoravanja“.

Kako naša sagovornica navodi, za Aleksandra Vučića građani su sada teret, te će se shodno tome i ponašati.

„Ono što je moguće je da će nastaviti da daje mladim po sto evra ili da pravi neke poteze koji će još više da pogoršaju inflaciju i podignu cene još više, koje će, ukoliko cene pojedinih namirnica ostanu zamrznute, biti još gore“, ističe Popović.

Ukoliko se produženje Uprave, pak, ne dogodi, Popović naglašava da je rast cena do sada zamrznutih proizvoda – neminovan.

„Već sada se uočava rast cena. Svi koji su hteli da kupe nešto više, već su to uradili po nekoj višoj ceni, te je sivo tržište reagovalo odmah. To što statistika nije zabeležila rast, ne znači da se on nije desio“, kaže sagovornica „Nove“.

Prema njenim rečima, jedini za ekonomiju Srbije zdrav potez koji buduća Vlada može da uradi jeste ubrzanje privrednog rasta, ali smatra da vlasti ova mera nije na raspolaganju.

„Sve drugo što uradi isto je kao kada pitate bolesnika da li želi da mu obrišete čelo ili ne, a lek mu ne dajete. Biće mu bolje kad mu obrišete čelo, ali dugoročno nije blagotvorno“, poredi Popović.


Odmrazavanje cena naftnih derivata je teško dostižno

Kada je u pitanju Uredba o ograničenju cena naftnih derivata, koja je usvojena svega nekoliko nedelja pred izbore, trebalo bi da ona bude na snazi do 11. aprila. Ipak, Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica, siguran je da će ova Uredba biti produžena.

„Sigurno će produžiti Uredbu, koja odgovara vlasti, jer im ona omogućava da obračunavaju porez na akcize. Iz tog razloga je preskupo gorivo“, kaže Rakić, objšnjavajući da ova Uredba nema nikakve veze sa brigom o finansijskog situaciji vozača.

Redakcija „Nove“ kontaktirala je Ministarstvo trgovine i Ministarstvo rudarstva i energetike, ali nismo dobili odgovore na pitanja hoće li se ove Uredbe produžiti.

BONUS VIDEO Dejan Šoškić: Kurs evra se veštački drži, biće i poskupljenja hrane

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare