Foto:TANJUG/Serbia Zijin Copper/ Gorica Toncev Vasilic

Skok cene metala na svetskom tržištu različito se reflektuje na domaću privredu. Valjaonica bakra beleži rekord u poslednjih 15 godina, dok je proizvodnja od uvoznih materijala otežana. Ipak, srpski privrednici nalaze načina da održe proizvodnju, jer su poslovanje održavali i u vreme sankcija, ratova i kriza koje su zadesile Srbiju od devedesetih godina prošlog veka.

U pitomom seoskom ambijentu već dve decenije porodica Rakić proizvodi dimnjake od prohroma, koje montiraju širom Srbije, BiH i Crne Gore. Materijal je poskupeo, pa su obezbedili zalihe za samo nekoliko meseci. Posla ima, ali ne i radnika, uprkos dnevnicama od 50 do 80 evra.

„Bavimo se i poljoprivredom, imamo i lepe maline, bavimo se svime da bi nadomestili. Mnogočlana smo porodica, hvala bogu. Pa nema zime. U ovoj zemlji može da se zaradi ko hoće da radi, ali ko hoće da radi. A ima nažalost onih koji samo kukaju na sistem, sede u kafićima, piju jednu kafu ceo dan“, rekao je Rade Rakić, privatni preduzetnik.

Porodica Rajević prevalila je put od male radnje do fabrike za proizvodnju bojlera, ali ona zavisi najviše od prohroma koji uvoze sa Dalekog istoka.

„I ovde nešto iz domaćih kapaciteta, smederevske Železare. Zatim se plasira na domaće i strano tržište. Jedno od stranih tržišta jeste bilo ukrajinsko, koje nažalost u ovom momentu ne funkcioniše. Mi posedujemo tu sposobnost snalaženja u vanrednim uslovima, tako da ćemo mislim preživeti i ovu krizu, koja nije prva“, naveo je Vlade Rajević, zamenik direktora fabrike za proizvodnju bojlera iz Požege.

Dok se proizvođači dovijaju da amortizuju poskupljenje uvoznog metala, a ceo svet je uzdrmao rat u Ukrajini, jedina valjaonica u srpskom vlasništvu u ovom mesecu beleži rekordan izvoz bakra u poslednjih 15 godina.

„Što se tiče tržišne pozicije mi tu imamo dosta dobre vesti, a što se tiče cene metala činjenica je da te cene mnogo rastu, da su nestabilne, da treba mnogo veća količina obrtnih sredstava za poslovanje“, rekao je Desko Nikitović, vlasnik Valjaonice bakra Sevojno.

U tome olakšicama i merama država može pomoći domaćim privrednicima, koji su uspevali da posluju i kada je Srbija bila u ratu. A bogato iskustvo poslovanja u kriznim situacijama ih je naučilo da za nove izazove možda budu spremniji i efikasniji od kolega iz razvijenijih zemalja, piše RTS.

BONUS VIDEO – Udišu prašinu i teške metale: Šta se nadvilo nad Smederevom?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare