Foto:Promo/MGSI

Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za projekat izgradnje metroa u Beogradu potpisali su danas predstavnici gradske uprave, javno-komunalnog preduzeća "Beogradski metro" i francuske kompanije "Ežis".

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministarka gradjevinarstva,saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni.

„Potpisivanjem komercijalnog ugovora za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa realizujemo donaciju Vlade Francuske i započinjemo realizaciju najveće infrastrukturne investicije u ovom delu Evrope, vredne šest milijardi evra“, rekla je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Najavila je da će studija izvodljivosti biti gotova za godinu i po, kada će započeti izgradnja metroa dugog 60 kilometara, sa 60 stanica.

„Beogradski metro jedan je od najzahtevnijih projekata kojem pristupamo i ne bi bio moguć da nema dobrih odnosa Srbije i Francuske, zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Emanuelu Makronu. Ovaj projekat zahteva najbolje kompanije i stabilnu vladu koja će ga realizovati. U pitanju je investicija značajna za dalji razvoj naše zemlje, jer kriza će proći, a ekonomija i investicije moraju da idu napred“, rekla je ministarka.

Vesić je kazao da se na izgradnju beogradskog metroa čeka pola veka, i da će krajem sledeće godine započeti izgradnja zahvaljujući saradnji gradske uprave sa Vladom Srbije.

„Govorimo o projektu od nacionalnog značaja, čija realizacija ne bi bila moguća bez podrške predsednika i Vlade. Nema rukovodeće garniture koja nije obećavala metro, ali ova vlast će pomoći u realizaciji projekta“, rekao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare