Srbija za beogradski metro dobila donaciju od 8,3 miliona evra

Biznis 12. maj. 202011:48
Podeli:
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, Sporazum o donaciji od 8,3 miliona evra za realizaciju i finansiranje projekta beogradskog metroa izmedu Vlade Srbije i Vlade Francuske.

Sporazum je u Vladi Srbije potpisao i ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni, a prisustvovao je gradonacelnik Beograda Zoran Radojičić.

Podsećanja radi, francuska kompanija Ežis je prošle godine, prema Ugovoru sa Gradom Beogradom, završila Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za metro linije 1 i 2, a Finalni izveštaj je prihvatila gradska komisija za sprovođenje te faze projekta.

Usvojene su trase: Linija 1, Železnik – Mirijevo, dužine 21,3 km, sa 23 stanice i Linija 2, železnicka stanica Zemun – Mirijevo, dužine 19,2 km, sa 20 stanica.

Pročitajte još:

Falkoni je istakao da je projekat Beogradskog metroa u centru odnosa Srbije i Francuske već nekoliko godina, a ponovo je pokrenut tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, prošle godine.

„Ovaj sporazum je značajna etapa ovog dugogodišnjeg projekta, pokazuje posvećenost srpskih i francuskih vlasti da se projekat sprovede do kraja“ rekao je Falkoni.

Donacija će omogućiti da se sprovede studija izvodljivosti za prvu fazu beogradskog metroa, a francuska ekspertiza daje garanciju za uspeh ovog projekta, dodao je Falkoni.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar