Foto: Vesna Lalić

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ambasadorom Republike Francuske u Beogradu Žan Luj Falkonijem, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj situaciji u uslovima pandemije virusa Kovid-19 i o francuskim investicijama u Srbiji.

Mali je istakao da je ekonomska situacija u Srbiji stabilna, te da je naša zemlja spremno dočekala globalnu krizu, sa niskim javnim dugom, visokim deviznim rezervama i suficitom u budžetu.

Kako kaže, to je Vladi Srbije dalo mogućnost da izađe sa ekonomskim paketom podrške od 5,1 milijardu evra, što je 11 odsto BDP-a, a što ima retko koja zemlja na svetu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali kaže i da je Srbija u pravo vreme otvorila ekonomiju, kao i da nijedan strani investitor nije odustao od investiranja u Srbiju.

Ambasador Falkoni je istakao da francuske kompanije koje posluju u Srbiji hvale ekonomske mere Vlade Srbije, te da su veoma pozitivni i potvrdio da nijedna kompanija nije odustala od svoje investicije.

Mali i Falkoni su razgovarali i o projektu izgradnje metroa u Beogradu, u kome učestvuje francuska kompanija Ežis.

Nedavno je potpisan Sporazum o donaciji u vezi sa realizacijom i finansiranjem tog projekta, a koji će omogućiti izradu studije izvodljivosti.

Takođe, radi se i na finansijskoj konstrukciji, što je, kako su se sagovornici saglasili, veoma važan deo ovog projekta.

Mali i Falkoni su projekat izgradnje beogradskog metroa definisali kao apsolutni prioritet u međusobnim odnosima, s obzirom na to da Beograđani na metro čekaju decenijama unazad, i da je neophodan zbog daljeg ubrzanog razvoja i širenja grada.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare