bolest srca
Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Čak 86 odsto zdravstvenih ustanova nema uspostavljenu internu finansijsku kontrolu, iako ta obaveza postoji još od 2011. godine za ceo javni sektor, upozorio je danas predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović na predstavljanju izveštaja o tom pitanju.

Pejović je naglasio da se važnost interne finansijske kontrole u zdravstvu ogleda u podatku da su 344 zdravstvene ustanove širom Srbije samo tokom 2018. godine imale tekuće rashode i izdatke u vrednosti od 238 milijardi dinara, što je činilo 11,5 odsto javnih rashoda cele države.

Povezane vesti:

„Zdravstvene ustanove nisu preduzele adekvatne aktivnosti za uspostavljanje finansijskog upravljanja i kontrole, zbog čega su sredstva zdravstvenih ustanova izložena riziku od neekonomičnog, neefikasnog i nesvrsishodnog trošenja, kao i imovina od neadekvatnog upravljanja“, naglasila je vođa revizorskog tima Natalija Paušić.

Dodala je da su tokom 2018. i 2019. godine utvrđene nepravilnosti i greške u finansijskim izveštajima zdravstvenih ustanova ukupne vrednosti 11 milijardi dinara.

„Te nepravilnosti i greške bile bi manje da postoji efikasna i funkcionalna interna revizija“, ocenio je Pejović. „U cilju ekonomičnijeg, efikasnijeg i efektivnijeg trošenja sredstava izdvojenih za pružanje usluga zdravstvene zaštite, potrebno je da zdravstvene ustanove uspostave efikasan sistem interne finansijske kontrole, uz edukaciju i podizanje svesti svih zaposlenih o odgovornosti za taj proces“, zaključila je Paušić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar