Ana Brnabić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srbija je prvu polovinu godine završila sa padom od oko jedan odsto BDP, što je fantastičan rezultat, ocenila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je objasnila da je Srbija u drugom kvartalu godina imala pad BDP od 6,5 odsto, ali pošto je u prva tri meseca godina ima značajan rast, prosek za prvih šest meseci godine je minimalan pad od oko jedan odsto.

„Rezultati su dobri, mnogo bolji nego što smo očekivali i zato sam htela da čestitam i građanima i privredi i da ih pozovem da nastavimo da se borimo kao što smo se borili. Čitava godina je takva da su nam potrebne dobre vesti i optimizam“ rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Premijerka se pohvalila da je Srbija druga najbrža rastuća ekonomija u Evropi, i samo Litvanija ima manji pad od nas.

„U drugom kvartalu ove godine mi smo druga najbrze rastuća ekonomija u Evropi, Litvanija je u drugom kvartalu bolja od Srbije, imala je manji pad od 3,1 odsto, mi smo imali pad od 6, 5 odsto, a posle nas je Letonija sa 9,6 odsto…“, rekla je premijerka.

Premijerka je priznala da je scenariju najjačeg udara krize, kada je država radila projekcije, projektovano da će u drugom kvartalu pad ekonomije biti 15,4 posto.

„Onda smo revidirali ovo na 11,1 posto, pa smo u junu dodatno revidirali i smanjili na minus 9,9 postoi, završili sa minus 6,5 posto. Dakle toliko je bolje od očekivanog, prognoziranog radila naša ekonomija u ovom izuzetno teškom drugom kvartalu“, navela je ona.

Naglasila je i da svi treba da poštuju mere prevencije kako bismo što brže stavili situaciju pod kontorolu u vezi sa virusom korona.

„Time ćemo brže napredovati, ali to zavisi i od oporavka ekonomije EU, pre svih Nemačke i Italije”, navela je Brnabić.

„Stalan broj zaposlenih u drugom kvartalu“

Uprkos krizi, kako tvrdi premijerka,  Srbija ima stabilan broj zaposlenih i u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prošle, pa se beleži se veći broj zaposlenih za 1,6 odsto.

Ona ističe da  ohrabruje to kako se ponaša tržiste rada, budući da je ovo najveća kriza koju svet pamti.

Brnabić smatra  da se iz svega toga vidi zašto su to dobre vesti i zašto treba da se ponosimo rezutatima, jer se pokazalo da odgovoran i naporan rad, disciplina i vera u Srbiju i ogromno poverenje koje imaju strani investitori daju to za pravo.

Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Nismo imali nijedno otkazivanje stranih direktnih investicija i ohrabruje to da ćemo u u septembru i oktobru imati postavljanje kamena temeljca za nove pogone. Svi indikatori pokazuju da ćemo, ako ovako nastavimo, imati dobar rezultat“, rekla je Brnabić.

„Čak 94 odsto privrednika ne očekuju smanjenje zaposlenih“

Prema njenim rečima, u drugom kvartalu 2020. godine 72 odsto anketiranih firmi ostvarilo je povećan ili isti obim investicija, gotovo 56 odsto planira investicije u trećem kvartalu, a čak 65 odsto planira veći obim investicija u trećem kvartalu ove godine u odnosu na drugi kvartal.

Premijerku raduje što je anketa koju je sprovela PKS o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata u Srbiji pokazala i da čak 94 odsto anketiranih kompanija ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u trećem kavratalu.

Država, kako tvrdi,  ima dodatne programe podrške na kojima se radi, uključujući program “Moja prva plata”, dodatne prekvalifikacije, izgradnju regionalnih trening centara umesto centara za obuke, kao i proširenje obuhvata reforme sezonskog zapošljavanja za koju kaže da je dala odlične rezultate u poljoprivredi.

Tako je u planu, dodaje, da reforma sozonskog zapošljavanja obuhvati ugostiteljstvo i turizam, građevinu i neke druge sektore.

“Trudimo se da budemo fleksibilni i izađemo u susret i zaposlenima i poslodavcima. Nastavićemo komunikaciju sa privredom i poslovnim asocijacijama”, rekla je predsednica Vlade.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare