Zoran Stojiljković Foto: Medija centar Beograd

Predsednik sindikata UGS “Nezavisnost” Zoran Stojiljković izjavio je u emisiji Studio N1 Live da je očekivano da se broj nezaposlenih u našoj zemlji na jesen poveća na oko milion, kao i da se u okviru Socijalno ekonomskog saveta mora postići dogovor o narednim koracima koji bi pomogli i zaposlenim, a i onima koji ostanu bez posla.

Govoreći o najavama iz ovog sindikata da postoji opasnost da će na jesen u Srbiji broj nezaposlenih biti oko milion, on navodi da je taj podatak izrečen nakon analize, i sa puno argumenata, piše N1.

„Broj nezaposlenih pre pandemije je bio oko 550.000 ljudi, uzmite trećinu onih koji su se vratili iz zapadne Evrope, i saberite to sa očekivanjima da će oko 10 odsto zaposlenih ostati bez posla. Dodajte tom broju od 850 do 900 hiljada i one koje nemamo registrovane, tako da je ova konstatacija (od milion nezaposlenih) proverljiva“, istakao je on.

„Nema političkog dijaloga. Nedostatak dijaloga vodi u ljutnju, nervozu i krajnje nepoverenje koje mi imamo. Ja ovu meru nepoverenja koja trenutno postoji u zemlji, ne pamtim od 1997. ili 1998. godine“, smatra Stoiljković.

Podseća da su sindikati tražili da se na jesen u okviru Socijalno ekonomskog saveta organizuje „snimak“ situacije, ali da se u okviru toga pozovu nezavisne organizacije koje procenjuju ove stvari.

„Prva stvar je da proceniš efekte koje si uradio, da bi preduzimao dalji korak mera. Mi smo potvrdili da nismo imali dovoljno usmerena davanja. Tri minimalne plate su uzimali i oni koji nisu morali, i vidite da se to predlaže i dalje. Bili smo i protiv 100 evra za svakog punoletnog građanina. Mi smo želeli da se taj novac daje siromašnima, da pokrije i decu. Nama trećina dece raste u uslovima siromaštva“, rekao je Stojiljković.

On smatra da onaj kome je profit pao za manje od 10 ili 15 odsto ne bi trebao da traži pomoć, kao i da bi PDV trebalo da se naplaćuje pri naplati, a ne odmah. Uveren je da oko svega togo što se tiče socijalne pomoći treba voditi dijalog, koji kod nas nedostaje.

Ističe da se novac države mora usmeravati u sfere koje daju razvoj, a „ne u stadione i jarbole“.

„Ova pandemija je pokazala da sve strateške proizvode drži u svojim rukama. Hoće li Srbija nešto da prihvati nešto od te poruke“, zapitao je Stojiljković.

On je ocenio da privreda u našoj zemlji funkcioniše teško i otežano, kao i da su u građani u strahu i da zbog toga troše na ono što je najpotrebnije.

Stojiljković je najavio da će zatražiti povećanje minimalne zarade.

„Želimo da podignemo nivo minimalca na nivo potrošačke korpe, koja nije dovoljna nizašta, ali je na nivou od 37.000 dinara. To bi značilo da idete na jedno dosta visoko povećanje. To će biti naš početni zahtev“, istakao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare