Foto: Kabinet gradonačelnika Grada Čačka

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se Srbija vraća banjskom turizmu i oživljava svoje banje, uz uverenje da će se do 2023. godine ponovo vratiti na evropsku mapu banjskog turizma.

„Kako budemo dizali jednu po jednu banju sve više investitora će dolaziti i to će biti sve više izvor naših prihoda, ali i prihoda za lokalnu samoupravu i radnih mesta za stanovnike u tim banjama i okolini“, rekla je Brnabić novinarima tokom posete Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Foto: Kabinet gradonačelnika Grada Čačka

Ona je ocenila da je Srbija nepravedno odsutna sa svih evropskih lista kao destinacija za banjski turizam i navela da ranije nije bilo tako.

Brnabić je rekla da su naše banje bile poznate, kao i da su Srbiju posećivali ljudi iz čitave Evrope i to imućniji građani.

Zastoj u razvoju banja, prema njenim rečima, nastao je od devedesetih godina prošlog veka, kada zbog svih nesrećnih ratova i sukoba na ovim prostorima nije bilo moguće investirati.

Posle 2000. nije delovalo da je iko bio zainteresovan da to popravi ili privatizuje, pa dovede neke kredibilne investitore.Nije bilo želje i samo smo padali i banje su padale u zaborav, rekla je Brnabić.

Sada se sve to drastično menja što vide građani Srbije, ali i strani i domaći investitori, dodala je ona.

„Već imamo banjski turizam koji se polako, ali sigurno razvija kao destinacija za domaće turiste zahvaljujući sistemu vaučera koje je pokrenuo Aleksandar Vučić kao predsednik Vlade. Svake godine ih dajemo sve više. Oni se uglavnom iskoriste u našim banjama“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima u Ovčarsko-kablarsku klisuru nije se ulagalo više od 60 godina, a aktulena vlast mnogo toga uspela je da pokrene.

Kako je najavila, do kraja septembra mnogo projekata će biti završeno, a radiće se i novi projekti.

Ona misli da će u septembru moći da bude otvorena rekonstruisana železnička stanica u Ovčar Banji, da se poseti novo pristanište, završi novi trg u Ovčar Banji i amfitetar.

„Nisam sigurna da li ćemo završiti Prirodnjački centar, ali da budu radovi u toku i da završimo prvu fazu auto-puta ka vidikovcu na Kablaru“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da će u 2022. godini za dalje sređivanje i projekte biti izdvojeno znatno više sredstava nego 2021. godine.

Jedan od najvećih kapitalnih projekata biće izmuljavanje jezera Međuvršje, a u prvih sedam dana čišćenja ovog jezera izvučeno je 70 tona trave i trske, izjavila je Ana Brnabić.

BONUS VIDEO: Banje u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar