Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predstavnici Udruženja radnika na internetu, popularnih frilensera posle gotovo tromesečne borbe, uskoro će sesti za pregovarački sto sa predstavnicima države da rasprave probleme u vezi sa svojim statusom i enormnim neneplativim dugovanjima.

Frilenseri se u Vladi Srbije, na satnku koji počinje u 15 sati, sastaju sa premijerkom Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i direktorkom Poreske uprave Draganom Marković. Pregovori sa državom o svom statusu jedan je od dva ključnih uslova koje frilenseri ističu od početka protesta.

Drugi ključni uslov je da Poreska uprava momentalno obustavi slanje poreskih rešenja, poziva i opomena.

„Za nas je najvažnije da se odmah obustavi slanje poziva, rešenja i opomena frilenserima iz Poreske uprave. Takođe, očekujem da se prvo reši pitanje retroaktivnog obračuna i naplate poreza i doprinosa. Na tome ćemo insisitirati“ naveo je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

Pojedinim frilenserima je stiglo da na ime poreza i doprinosa u poslednjih pet godina moraju da plate i do 80 odsto od onoga što su prihodovali u tom periodu.

„Mi želimo da platimo porez, ali da on bude fer i pravedan bez retroaktivnog obračuna i naplate obaveza koje nisu mogli da koriste“ poručio je više puta  Pogačar.

Tražeći svoja prava frilenseri su više puta pisali nadležnim institucijama, a u subotu su organizovali i protest da skrenu pažnju na svoje probleme.

„Svaki naš korak je bio iznuđen, jer nas država ignoriše. Kada je Poreska uprava krenula sa prvim pozivima za plaćanje, mi smo im slali dopise da ukažemo na probleme u obračunu, to je bio naš digitalni protest. Kada su masovno krenuli sa pozivima i rešenjima, mi smo izašli na ulice. Oni konstantno izjavljuju u medijima da su za pregovore, ali nas ustvari ignorišu i nismo dobili konkretan odgovor na naše zahteve“ rekao je pred protest Pogačar.

On je upravo na protestu u subotu objavio da su dobili poziv za razgovor u Vladi u ponedeljak. Frilenseri, kako je ranije objasnila Katarina Pavlović, pravnica ovog udruženja, predlažu donošenje neke vrste leks specijalisa – posebnog zakona, kako bi se izašlo iz sadašnjih problema oko oporezivanja frilensera, kao i izmenu Zakona o radu iz koga je samozapošljavanje izbačeno 2014. godine, a kako bi bolje definisao status frilensera.

Frilenseri nisu samo programeri i oni koji mesečno zarađuju velike sume novca. Među njima ima i nastavnika stranih jezika koji mesečno prihoduju od 300 do 500 dolara, što je čak i manje od prosečne srpske plate. Mnogi od njih su se, kao što je Nova.rs već pisala, uredno javljali poreskim vlastima, raspitivali se šta i koliko treba da plate, ali su redom dobijali odgovore da „ne postoji njihova šifra“ za oporezivanje ili, da su im „prihodi smešni“ za oporezivanje, kao i da „treba da plate samo godišnji porez ako im prihod premaši određeni limit“, što su neki uredno plaćali.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare