Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Konsultantske usluge za organizaciju i realizaciju specijalizovane izložbe EXPO 2027 u naredne tri godine poverene su Beogradskom sajmu. Za ovu uslugu biće izdvojeno 59,4 miliona dinara bez PDV-a, odnosno 71,2 miliona dinara sa PDV-om (oko 596.000 evra).

U odluci o dodeli ugovora stoji da je procenjena vrednost nabavke prilikom objavljivanja tendera bila 60 miliona dinara bez PDV-a, međutim, kako je Nova ekonomija ranije pisala, ova vrednost prilikom objave tendera nije bila napisana kao ni na drugim objavljenim oglasima o javnim nabavkama za EXPO.

Privredno društvo za priređivanje sajmova i izložbi Beogradski sajam d.o.o. će obavljati savetodavno-konsultantske usluge u oblastima: menadžment, komercijala, marketing, operacije, logistika i transport, održavanje, međunarodna saradnja i „One stop shop“.

Ovo privredno društvo osnovano je 1958. godine i u stopostotnom vlasništvu je Vlade Srbije. Na osnovu objavljenog tendera, ove usluge Beogradski sajam bi trebalo da pruža na mesečnom nivou od zaključenja ugovora.

#related-news_1

Jedan od kriterijuma za izbor privrednog subjekta koji bi trebalo da vrši savetodavne-konsultantske usluge bio je i da je on „član ili da je sarađivao sa međunarodnim organizacijama u oblasti organizovanja sajmova ili izložbi“, bilo sa sa Međunarodnim biroom za izložbe, sa zvaničnim učesnicima međunarodne izložbe, ili Međunarodnom unijom sajmova.

Takođe, u kriterijumima za izbor preduzeća koje će obavljati ovaj posao stajalo je i to da je firma tokom perioda od najviše tri poslednje godine organizovala ili učestvovala u organizaciji minimum tri međunarodna sajma ili izložbe, sa najmanje po 30 međunarodnih izlagača.

Dodatni kriterijum za izbor, bio je da firma ima minimum deset ljudi sa desetogodišnjim iskustvom u organizaciji međunarodnih sajmova ili izložbi.

Beogradski sajam, kako se navodi na sajtu, organizator je brojnih manifestacija i izložbi, a sajmovi građevinarstva, tehnike, nameštaja, knjiga, turizma i energetike nose znak Međunarodne unije sajmova (UFI).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare