Barel nafte skočio, poskupljuje li opet gorivo u Srbiji

Biznis 22. jun. 202107:13 > 08:25
Podeli:
Foto: Shutterstock

Cena sirove severnomorske nafte u poslednje dve nedelje skočile su za više od 2 dolara po barelu, na šta je u okruženju već reagovala Crna Gora, koja od danas na pumpama ima korigovane cene naftnih derivata. Sagovornici Nova.rs objašnjavaju na koji način bi ove promene na svetskom tržištu nafte mogle da se reflektuju na budžet vozača u Srbiji i šta možemo do kraja godine da očekujemo.

Severnomorska nafta Brent, koja je pre tačno godinu dana koštala je 43 dolara po barelu, danas je čak za 70 odsto skuplji. Značajan skok vrednosti ove sirove nafte desio se i u poslednje tri nedelje, pa je tako Brent u ponedeljak 1. juna maja koštao 70,25 dolara, 7. juna 71,49 dolara, dok danas vredi 73,55 dolara.

U toku protekle nedelje dogodio se skok od 72,86 dolara, koliko je Brent iznosio u ponedeljak, do 74,39 u sredu, da bi se u petak ponovo vratio na 72,73 dolara.

Povezane vesti:

U Crnoj Gori su na to već reagovali, pa će od danas, u narednih 15 dana, u ovoj zemlji za po dva centa biti skuplji benzin BMB 98, BMB 95 i lož ulje, dok će dizel biti skuplji tri centa.

Predsednik Nadzornog odbora kompanije Nafta A.D. i počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković objašnjava za Nova.rs da u zemljama u kruženju, poput Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, gde država određuje maksimalnu maloprodajnu cenu goriva ona menja na 15 dana.

U Srbiji se, međutim, cene formiraju slobodno, pa se odluka o tome razlikuje od kompanije do kompanije.

“Ako trend povećanja vrednosti sirove nafte traje neko vreme ono će se odraziti i na maloprodajnu vrednost goriva na pumpama u Srbiji, ali do promene ne bi trebalo da dođe ukoliko je u pitanju trenutno povećanje i u narednih nekoliko dana dođe do smanjenja cene”, kaže Atanacković.

Objašnjava da se cena sirove nafte na berzi na tržište odražava tek za dva meseca, jer je u pitanju cena po kojoj se u tom trenutku ugovaraju količine za isporuku ne kraću od dva meseca.

“To znači da će ono što se sada ugovara biti isporučeno tek krajem avgusta. Cene svakako idu pre toga, ali ne očekujem da se one sada povećaju”, kaže Atanacković.

Cene u Srbiji prate vrednost svetske nafte samo kad raste

Goran Papović iz Udruženja potrošača sa druge strane smatra da bi na pumpama već sutradan vozače mogle da iznenade više cene.

Foto:EPA-EFE/ALI HAIDER

“Kad cene sirove nafte skoče na pumpama u Srbiji odmah se podižu cene, kao da nemamo nikakve rezerve, kao da čim cisterna dođe vozači odmah staju na pumpe”, kaže Popović.

Dodaje da se cene goriva u Srbiji obavezno prate rast vrednosti sirove nafte, ne i njen pad.

“Kad sirova nafta poskupi cene goriva skaču, kad joj vrednost opadne ne desi se ništa, ili sniženje bude simbolično. Država ćuti zato što joj odgovaraju zahvatanja za poreze i akcize po principu ‘vi podignite cene, mi ćemo malo više da naplatimo’, a šteta ide na teret potrošača”, kaže.

Objašnjava da se povećanja dešavaju često i gotovo preko noći pa potrošači i ne primete da više izdvajaju za gorivo.

Da li će cena sirove nafte drastično skočiti

Povezane vesti:

Kako prenosi Financial Times, vodeći svetski trgovci naftom i američka investiciona banka Goldman Sax procenjuju da bi do kraja ove godine cena barela mogla dostići vrednost od 100 dolara.

Na pitanje šta misli o tom predviđanju, Atanacković kaže da tako nešto nije nemoguće, ali da sam tako nešto ne ne očekuje.

“Berza sirove nafte jedna od najnepredvidivijih – na nju utiče i politika proizvođača i trgovaca i međunarodna politika. Teško je to predvideti ali ne verujem da će dostići veću cenu od 80, 85 dolara po barelu. Mislim da ne treba biti paničan”, poručuje.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar