Litar benzina i dizela u Srbiji je za nepunih pet meseci poskupeo za 15 dinara. Cena autogasa je u proseku veća za 10 dinara. Tomislav Mićovć, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, bio je gost jutarnjeg programa televizije Nova S "Probudi se" gde je ukazao na to da se Srbija u regionu i Evropi izdvaja po najvećim državnim zahvatanjima, pa to utiče i na cenu koju plaćaju ovdašnji vozači.

„U Srbiji je 60 posto maloprodajne cene državno zahvtanje. Dažbine na dizel su ubedljivo najveće u regionu, a za tečni gas najveće u Evropi. Kada je u pitanju benzin, tu smo u gornjem delu liste“, navodi Mićović i tako objašnjava zbog čega su cene u Srbiji veće nego u komšiluku.

Sagovornik Nevene Madžarević napominje da cenu nafte čine državne dažbine i deo koji ide naftnim kompanijama. Srbija se u tom prvom delu svakako izdvaja.

Ipak, on dodaje da je na veću cenu goriva proteklih meseci dominantno uticala sirova nafta koja je poskupela za 88 odsto.

Pročitajte još:

„Poslednjih godina živimo u periodu kada ima većih fluktuacija u cenama nafte i vozači kod nas i u svetu su se navikli na to. Druga roba nije imala tolike oscilacije u cenama“, konstatuje Mićović.

On podseća da je tržište to koje opredeljuje i brzinu i nivo promena cena.

Mićović kaže i da nema naznaka drastičnijeg poskupljenja nafte u narednom periodu. Ipak, dodaje i da takve stvari ne mogu do kraja da budu predvidive, naročito ukoliko neka od glavnih naftnih izvorišta na svetu budu na bilo koji način ugrožena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram