Avion nove crnogorske aviokompanije Er (Air) Montenegro
Avion nove crnogorske aviokompanije Er (Air) Montenegro Foto:BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) predviđa naglo smanjenje gubitaka u ovoj industriji sledeće godine, imajući u vidu aktuelni ubrzan oporavak od krize korona virusa, ali je istovremeno povećala procenu finansijskog ceha avio-kompanija zbog pandemije za 2020. i 2021. godinu.

IATA prognozira da će neto gubici avio-kompanijama iduće godine biti smanjeni na 11,6 milijardi dolara sa ovogodišnjih 51,8 milijardi dolara, izveštava Rojters.

Procena gubitaka za 2021. je revidirana naviše sa 47,7 milijardi dolara, koliko je prognozirano u aprilu. IATA je takođe podigla procenu gubitka vazduhoplovne industrije za 2020. godinu na 137,7 milijardi dolara sa prethodno procenjenih 126,4 milijardi dolara.

Povezane vesti:

Očekuje se da će avio-kompanije u svim regionima sveta imati bolje performanse, a da će se one u Severnoj Americi sledeće godine vratiti na staze profita.

„Prošli smo najnižu tačku krize. Mada i dalje postoje ozbiljni problemi, put izlaska iz krize i oporavka je na vidiku“, rekao je generalni direktor IATA -e Vili Volš na godišnjem sastanku te asocijacije.

Ipak, IATA je apelovala na vlade da zadrže subvencionisanje plata u toj industriji i da ne manjaju politiku naknada za slotove dok se međunarodni vazdušni saobraćaj ne oporavi.

Ova međunarodna oranizacija očekuje da će se međunarodna potražnja za putovanjima dogodine udvostručiti i dostići 44 posto nivoa iz 2019. Ipak, na tempo opravka će uticati stopa vakcinacija, kao i ukidanje restiktivnih mera na granicama koja su uvele vlade.

Budući da države gledaju na imunizaciju kao na izlaz iz zdravstvene krize, Volš je rekao da vakcine moraju biti dostupne svima koji ih žele.

IATA procenjuje da će domaća tražnja za putovanjima dostići 2022. godine 93 odsto nivoa pre pandemije, što je poboljšanje za 20 procentnih poena u odnosu na ovu godinu.

Prognozira da će se ukupan broj putnika sledeće godine povećati na 3,4 milijarde sa 2,3 milijarde ove godine, što će još uvek biti ispod nivoa iz 2019. godine od 4,5 milijardi putnika.

Prema novim projekcijama, prihod od prometa putnika će 2022. godine skočiti za oko 67 procenata na godišnjem nivou na 378 milijardi dolara. Takođe se procenjuje da će kargo vazdušni saobraćaj ostati svetla tačka ove industrije, pri čemu će potražnja porasti za 13,2 u odnosu na nivo iz 2019. godine, saopštila je IATA.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)