Sezona godišnjih odmora sve je bliža, a mnogi građani koji planiraju letovanje u regionu odlučuju da na put krenu automobilom. Ko odabere ovu opciju, jeftinije će proći ukoliko gorivo bude kupovao van Srbije, pošto je u regionu jeftinije nego kod nas. Ko rezervoar "do čepa" napuni u Severnoj Makedoniji, na putu do Grčke, uspeće da uštedi, s obzirom na to da su cene daleko niže nego kod nas. I ne samo u Severnoj Makedoniji.

Gorivo u Srbiji je preskupo i sa tim će se složiti verovatno svaki vozač.

Foto:Shutterstock

Litar dizela trenutno košta 201, a benzina evropremijum BMB 194 dinara, ali ovakvo je stanje samo do petka, jer se cene goriva menjaju jednom nedeljno.

Proverili smo kako stvari stoje u inostranstvu, konkretno u državama u koje turisti iz Srbije često putuju automobilom tokom leta – Grčkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, ali i Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, kroz koje se prolazi.

PROČITAJTE JOŠ

Cene smo poredili na osnovu podataka sa sajta Global petrol prices, koji redovno ažurira cene naftnih derivata u čitavom svetu.

Cene goriva u Crnoj Gori

Dizel u Crnoj Gori, prema podacima ovog sajta, košta daleko manje nego kod nas – 1,41 evro, odnosno 165 dinara po litru. Benzin je takođe jeftiniji, pa košta 184 dinara po litru.

Cene goriva u Grčkoj i Severnoj Makedoniji

U Grčkoj, koja je mnogim građanima naše zemlje omiljena destinacija za letovanje, dizel košta 192 dinara, što je manje nego kod nas.

Cena goriva Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Benzin je, s druge strane, skuplji, pa košta 224 dinara po litru.

Ko se iz Srbije ovog leta bude uputio ka Grčkoj, neka razmisli o tome da ne čeka na ovdašnje pumpe, već da rezervoar napuni u Severnoj Makedoniji, s obzirom na to da su obe vrste goriva jeftinije nego u Grčkoj, ali i Srbiji. Tako litar dizela košta 140, a benzina 157.

Cene goriva u Hrvatskoj i BiH

Ko ove godine u Hrvatsku putuje automobilom, i na letovanju će bolje proći kada je trošak za gorivo u pitanju.

Automobil, auto, putovanje, pakovanje, koferi
Foto: Shutterstock

Naime, litar dizela u susednoj Hrvatskoj košta 183, a benzina 187 dinara.

Ko u Hrvatsku planira da ide preko Bosne i Hercegovine – proći će najbolje.

Prema podacima sajta Global petrol prices, litar dizela u BiH košta u proseku 154 dinara, dok je prosečna cena za benzin 160.

BONUS VIDEO Hoće li gorivo dodatno da poskupi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare