Foto: Profimedia, Shutterstock

Razlog potencijalne nestašice struje je „katastrofalna situcija u EPS-u“ koju je napravilo rukovodsto, „loša politika SNS-a i pljačka“, „nestručno rukovođenje i upravljanje elektroprivredom“, te „neodgovorna vlast“, kažu građani koji su učestvovali u anketi Nove ekonomije.

Nova ekonomija je sprovela anketu „Da li se plašite nestašica?“ u kojoj je pitala građane da li se plaše nestašica, da li kupiju veće količine namirnica, šta je po njihovom mišljenju razlog za nestašice određenih proizvoda.

Veći deo građana Srbije (63.5 %) koji su učestvovali u anketi kaže da se ne plaši nestašica. Ostatak (njih 36.5 %) priznaje da se plaši. Anketu je popunilo ukupno 500 ljudi.

Od onih koji su priznali da se plaše nestašica, njih 49,7 odsto se plaši nestašica struje, a 39.8 odsto nestašica hrane.

PROČITAJTE JOŠ

Građani koji su odgovorili da se plaše nestašice struje, za to uglavnom krive Elektroprivredu Srbije (EPS).

„Uništavanje EPS-a od strane nestručnih kadrova duže vreme“, „loše vođen energetski sistem prethodnih godina“, „inflacija“, „kapitalizam“, „celokupno stanje u zemlji“, „Svetska kriza energije zbog rata u Ukrajini i razne špekulacije u „kilometarskom lancu“ proizvođač-kupac“, neki su od odgovora građana na pitanje šta je po njima razlog potencijalne nestašice struje.

Građani koji se plaše nestašica hrane smatraju, između ostalog, da su razlozi za to „neulaganje u domaću poljoprivrednu proizvodnju i isključivo oslanjanje na izvoz“, „uništene domaće firme i kombinati“, „loša logistika i izvoz“, „karteli i neadekvatno upravljanje države resursima“.

Pisali su i da se radi o „zaveri proizvođača i trgovaca kako bi podigli cene“, kao i da „u prodavnicama zdrave hrane već duže vreme nema oljuštenog ovsa i ovsenih pahuljica, sirove soje“.

Učesnici ankete su rekli da poslednjih nedelja ne kupuju više proizvoda nego ranije, bar je tako odgovorilo 90.8 odsto njih. Ostatak, 9.2 odsto je priznao da poslednjih nedelja kupuju više nego inače.

Na pitanje šta kupuju više, najveći deo njih je rekao da je to mleko (20 odsto), 16 odsto je reklo da kupuje više brašna, po devet odsto građana je reklo da kupuje veće količine kafe i čajeva i mesa i proizvode od mesa.

Ljudi su pisali i da kupuju supe iz kesice, prozvode u konzervama, smrznute proizvode, toalet papir.

BONUS VIDEO Tomislav Mićović: Sistem teško može da izdrži nestašicu nafte, ali je za sada ima dovoljno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare