Foto: Nova.rs, Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je u prvih 17 dana oktobra smanjena potrošnja električne energije za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine, odnosno da su građani i privreda zajedno uštedeli oko 50 miliona evra. Ona je istakla da su tome doprinele preporuke za štednju struje, a jedan od podsticaja bila je i mogućnost da se građanima koji smanje potrošnju računi umanje za 10 do 30 odsto. Prema računici koju smo izveli na EPS kalkulatoru, na ovaj način moguća je ušteda i od nekoliko hiljada dinara.

Vlada Srbije dala je preporuku Javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ da od oktobra, pa sve do marta naredne godine, domaćinstvima koja uštede struju, obračuna popuste od 15 do 30 odsto. Kako je objašnjeno, pravo na popust od 15 odsto imaju domaćinstva koja umanje potrošnju struje pet do 20 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, dok popust od 20 odsto mogu da ostvare ona domaćinstva koja potrošnju umanje za 20 do 30 odsto. Najveći popust, od 30 odsto, mogu da ostvare domaćinstva koja potrošnju struje u odnosu na isti mesec prethodne godine umanje za više od 30 odsto. Međutim, ovaj popust ne računa se na ceo iznos računa, već samo na četvrtu po redu stavku – „zaduženje za električnu energiju u obračunskom periodu“.

Ova stavka zapravo je zbir prethodne tri – obračunske snage, troška garantoanog potrošača i utrošene električne energije.

Pored ovih stavki, građani Srbije kroz račun za struju plaćaju naknadu za povlašćenje proizvođače električne energije, za unapređenje energetske efikasnosti, akcizu, PDV i taksu za javni medijski servis.

PROČITAJTE JOŠ

Ujedno, to su stavke na koje se popust ne odnosi.

Međutim, ukoliko korisnik potroši manje struje nego prošle godine, nakade za podsticaj povlađćenih proizvođača i za unapređenje energetske efikasnosti, biće niže, ali ne zbog preporuke Vlade, već zbog toga što se i inače ove dve stavke obračunavaju u odnosu na mesečnu potrošnju, odnosno nisu fiksne.

Tako naknada za povlašćene proizvođače iznosi 0,801 dinar po kilovar času, dok naknadu za unapređenje energetske efikasnosti građani plaćaju 0,015 dinara za svaki kilovat čas koji utroše. U konačni iznos računa ulazi još i akciza od 7,5 odsto, kao i PDV od 20 odsto.

Na kraju, svaki potrošač plaća i taksu za RTS, koja iznosi 299 dinara.

Koliko građani mogu da uštede?

Ako je domaćinstvo prošle godine trošilo više od 400 kilovat časova, a ove je utrošilo tačno toliko, znači da je ostvarena ušteda od 400 do 850 dinara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Bez popusta, ova količina struje koštala bi potrošača 4.372,06 dinara.

Od tog iznosa, „zaduženje za električnu energiju“ iznosi 2.831,01 dinar, a upravo to je iznos na koji se ostvaruje popust.

Dakle, ukoliko je potrošač istog meseca pre godinu dana utrošio pet do 20 odsto više električne energije, odnosno od 420 do 480 kilovat časova, ima pravo na popust od 15 odsto, koji će se obračunati na iznos od 2.831,01 dinar, što znači da će ova stavka računa biti umanjena za nešto više od 400 dinara, te će iznositi 2.406,36 dinara.

Kada se na to dodaju stavke na koje se ne obračunava popust, celokupan račun iznosi 3.947,41 dinar.

Ukoliko je potrošač ostvario uštedu od 20 do 30 odsto, odnosno ukoliko je prošle godine u ovo vreme trošio od 480 do 520 kilovat časova, ima pravo na umanjenje računa od 20 odsto. Tako, ukoliko račun iznosi 4.372,06 dinara, a zaduženje za električnu energiju je 2.831,01 potrošač će ostvariti pravo na popust od 566,2 dinara Dakle, ovu stavku korisnik će platiti 2.264,81 dinar. Sa popustom, račun na kraju meseca iznosiće 3.805,86 dinara.

Foto: Shutterstock

Na kraju, ako je potrošač uštedeo preko 30 odsto električne energije, ima pravo i na umanjenje računa od 30 odsto.

Na isti iznos od 4.372,06 dinara, odnosno 2.831,01 za zaduženje za električnu energiju, račun će biti manji za 850 dinara – te će da iznosi 1.981,71 dinar. Kada se saberu sve stavke, konačan iznos na računu biće 3.522,76 dinara.

BONUS VIDEO Zorana Mihajlović o tome koliko ćemo morati da uvozimo struje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare