Foto: Medija centar Beograd, Zoran Lončarević

Gej aktivista Predrag Azdejković ponovo se našalio na Tviteru navodeći da želi da se uda za Dušana Bajatovića, člana Socijalističke partije Srbije.

Azdejković je šaljivo napisao da želi da se uda za Bajatovića, ali je i ponovo stavio akcenat na važnu temu, a to je legalizacija istopolnih partnerstava u Srbiji.

„Što pre da se legalizuju gej brakovi i da se udam za Dušana Bajatovića“, napisao je on na Tviteru.

Razlog tome, šale se korisnici ove društvene mreže, jesu Bajatovićeva abnormalna primanja.

U zemlji u kojoj se prosečna zarada kreće oko 500 evra i u kojoj je četvrtina građana u riziku od siromaštva, Bajatović kao državni funkcioner prima pet plata, obavlja sedam funkcija, od čega tri direktorske, i mesečno zarađuje blizu 34.000 evra.

Zakon o istopolnim partnerstvima na proleće

Najava ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordane Čomić da će na proleće biti gotov zakon o istopolnim partnerstvima naišla je na oduševljenje među LGBT zajednicom.

PROČITAJTE JOŠ

„Duboko verujemo da je takav propis neophodan, i da treba da razumemo da evropske vrednosti, vrednosti tolerancije i ljudskih prava, takav propis podrazumevaju. Teško mi je da procenim tačno rok, ali mislim da bi to bilo spremno pre prolećnog zasedanja Skupštine 2021. Moralo bi biti“, rekla je Čomić svojevremeno.

Ovaj zakon neće, kako je rečeno, ozakoniti ni istopolne brakove, ni istopolne vanbračne zajednice, jer bi to bilo u suprotnosti sa Ustavom. On bi trebalo da omogući da registrovani partneri istog pola uživaju prava iz penzijskog, zdravstvenog i socijalnog osiguranja kao i oni u bračnoj zajednici.

„Ključno je da se njime ne uvode ni brak, ni vanbračna zajednica, niti se reguliše pitanje usvajanja dece. On će omogućiti rešavanje pitanja nasledstva, zdravstvenog osiguranja, posete istopolnog partnera u zatvoru ili bolnici. Istopolne zajednice moraće da budu registrovane kod matičara“, svojevremeno je za domaće medije rekao Azdejković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare