Foto: EPA-EFE/JOHN THYS

Mađarski parlament odobrio je danas paket zakona koji umanjuje prava homoseksualaca, detaljno uređuje pravila koja regulišu ponašanje građana ako dođe do ratnog stanja i smanjuje nadzor nad raspodelom javnih fondova. Naime, parlament je usvojio više propisa protiv LGBT populacije, jedan od kojih je upisao tradicionalno shvatanje "roda" u Ustav, a drugi de fakto zabranjuje isptopolnim parovima usvaljanje dece.

„Majka je žena, otac je muškarac“, navodi se u amandmanu na Ustav koji je usvojen podrškom poslanika većine, navodi se na zvaničnom vebsajtu mađarske Skupštine.

Taj tekst definiše pol samo kao onaj na rođenju i dalje navodi da se „obrazovanje obezbeđuje na osnovu vrednosti zasnovanih na identitetu i hrišćanskoj kulturi zemlje“.

Pročitajte još:

U argumentaciji vlada je opravdala taj amandman potrebom da se zaštiti dete protiv mogućih ideoloških i bioloških mešanja“ savremednog zapadnog sveta.

Pored toga Parlament je izglasao zakon kojim se odobrava samo venčanim parovima da usvajaju decu, što u praksi isključuje homoseksualce koji nemaju prava da se venčaju u Madjarskoj. Odobrenja mogu biti data u posebnim slučajevima.

Od maja je pravno zabranjeno zvanično upisivanje promene pola u toj zemlji, članici EU i gde premijer Viktor Orban na vlasti deset godina obećava „neliberalizam“.

Razne međunarodne organizacije (UN, Savet Evrope, OEBS, EU) optužuju redovno Orbana da krši evropske vrednosti.

Novi zakoni, sadržani u ustavnim amandmanima, su najnoviji Orbanov udarac Vladavini prava.

Premijer Mađarske Viktor Orban je samo nekoliko dana nakon što je zajedno sa Poljskom, ukinuo veto na budžet EU od 2,2 biliona dolara, što ga je obavezivalo na poštovanje vladavine prava, doneo ove zakone, koji očigledno krše sva ljudska prava, prenosi Blumberg.

Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Zakon je usvojen danas u parlamentu, gde Orbanovi poslanici drže dvotrećinsku većinu koja im omogućava da usvoje bilo koji zakon bez podrške opozicije.

„Cilj je da zaštitimo našu decu, a ne da umanjimo prava određenih društvenih grupa“, rekla je ministarka pravde Judit Varga u objavi na Fejsbuku o amandmanu.

Nove mere:

Homoseksualci se ne mogu se venčavati ili usvajati decu
Zabranjuju se promene pola
Javna sredstva su samo državni prihodi, potrošnja i obaveze
Uvodi se novi koncept funkcionisanja društva u slučaju ratnog stanja koji parlament može proglasiti

Zbog spornih tačaka u ovim zakonima, najveća politička grupacija EU, Evropska narodna stranka, zakazala je sednicu za sredu, kada će razmotriti da li će iz svojih redova isključiti šefa Orbanove stranke „Fides“, Tamaša Dojča, koji je tvrdio da je predsednik te grupe koristio „Gestapo“ metode u raspravi o vladavini zakona. Kasnije se zbog toga izvinio.

Potencijalno proterivanje Dojča moglo bi pokrenuti izlazak Orbanove stranke „Fides“ iz EPP-a, u kojoj je Orban delio politički šator s ljudima poput nemačke kancelarke Angele Merkel. EPP je već suspendovao članstvo u Fidesu 2019. godine.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram