(Video) Na današnji dan jedan Srbin je zavio Švedsku u crno

Hronika 10. sep. 202018:46
Podeli:
Foto:ENRIK MONTGOMERY / AFP / Profimedia

Mijailo Mijailović (41), osuđen je u Švedskoj na doživotnu robiju zbog ubistva ministarke spoljnih poslova Ane Lind, koju je nožem izbo po stomaku i grudima, isred tržnog centra u centru Stokholma, septembra 2003. Mijailović je zločin počinio u trenutku kada Lind nije imala pored sebe obezbeđenje, a istragom je utvrđeno da zločin nije bio politički motivisan zbog NATO bombardovanja Srbije, kako se s početka verovalo.

Danas se navšava punih 17 godina od zločina koji je šokirao svetsku javnost, a koji je počinio Šveđanin srpskog porekla Mijailo Mijailović. Tog 10. septembra 2003., oko 17 sati, švedska nacionalna televizija prekinula je program kako bi saopoštila javnosti da je šeficu diplomatije Anu Lind (46), napao nepoznatri muškarac ispred tržnog centra u Stokholmu. Sutradan, švedski premijer je saopštio da je Lind izgubila bitku za život i preminula od posledica ranjavanja.

Ana Lind, Foto:EPA/ATTILA KISBENEDEK

Dok je čitava Švedska oplakivala ministarku koju su nazivali i „najvećom Evropljankom“, policija je tragala za ubicom koji je identifikovan tek nakon dve nedelje, a potom i uhapšen.  Novi šok za čitav svet usledio je kada je saopšteno njegovo ime, odbnosno kada je ustanovljeno da je u pitanju emigrant iz Srbije Mijailo Mijailović.

Istražitelji su odmah posumnjali da je ubistvo naručeno i povezano sa bombardovanjem Srbije koje se dogodilo četiri godine ranije, s obzirom na to da je Lind otvoreno podržala NATO akciju. Međutim, ubrzo se ispostavilo da zločin nije bio politički motivisan u pravcu odnosa Srbije i Evropske unije, već zverski čin jednog očajnog emigranta.

Naime, Mijailović je nakon hapšenja pokušao da zavara istražitelje i predstavi se kao neuračunljiv tvrdnjama da je zločin počinio zbog „unutrašnjih glasova“. Međutim, veštačenje je potvrdilo da je u trenutku zločina bio uračunljv zbog čega je osuđen na doživotni zatvor.

Švedski mediji su nekoliko godina kasnije prenli da je teško oboleo, da bi godinu dan akasnije dao ekslkuzivni intervju za jedan švedski časopis. Mijailović je tada pokušao da objasni razloge zbog kojih je počinio ovaj zločin, tvrdeći da je Lind ubio nasumično.

„Osećao sam mržnju prema političarima, i švedskim i srpskim. Smatrao sam ih odgovornim za svoje neuspehe”, rekao je Mijailović, Šveđanin srpskog porekla u intervjuu za švedski tabloid “Ekspresen”. „Živeo sam od malih naknada za nezaposlenost i bolest, nisam imao nikakvo obrazovanje, nikakvu budućnost. Bio sam čovek bez posla, bez automobila, bez prijatelja, bez ikakve šanse”, kazao je on i dodao da je kobnog dana nosio sa sobom nož, ali da nije pratio Lind već da ju je slučajno video ispred tržnog centra.

„Ubio bih i da je neki drugi političar bio na nejnom mestu“, kazao je Mijailović.

Komentari

Vaš komentar