Vesić otima deo vrtića na Banovom brdu da bi izgradio parking

Društvo 22. feb. 202207:01 > 08:02
Podeli:

Novim regulacionim planom, deo vrtića "Sveti Sava" na Banovom brdu, koji je predstavljao rezervisanu zelenu površinu javne namene, postaće - parking. Vrtić na Banovom brdu još jedna je u nizu lokacija koje su stradale zbog, kako građani ovog naselja veruju, ličnih interesa.

Pišu Dimitrije Petrović i Danilo Savić:

Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić nedavno je izjavio da je odloženo usvajanje Plana detaljne regulacije područja centra Banovog brda, zbog oprečnih zahteva građana tog dela grada.

Stojčić je naveo da će predstavnici Grada Beograda i opštine Čukarica u narednom periodu održati zajednički sastanak sa predstavnicima građana koji su protiv usvajanja plana, kao i sa onim građanima koji su za njegovo usvajanje.

Iako je plan odložen, građani strahuju da je ovo samo privremeno rešenje do izbora, te da će se pritisci nastaviti i nakon 3. aprila.

Jedan od prvih koji je alarmirao javnost povodom ovog problema bio je Centar za lokalnu samoupravu. Iz ove organizacije ističu da je u pitanju višegodišnji pokušaj da se oduzme dvorište obdaništa „Sveti Sava“.

“Jedan od primera investitorskog urbanizma u Beogradu je sada već višegodišnji pokušaj da se, zbog buduće višespratnice na Banovom brdu, oduzme deo dvorišta obdaništu ‘Sveti Sava’. Čitavo Banovo brdo, a naročito taj deo oko Ostroške i Dobrinovićeve ulice je već prenatrpana, ali gradske vlasti u dogovoru sa investitorom koriste svaki pedalj zemlje da planiraju višespratnice, čime se smanjuje kvalitet života tamošnjih stanovnika, ali i ugrožava postojeća privatna svojina i drveće”, priča za Nova.rs. direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović.

On je istakao da je zbog masovnog protesta građana ovakav plan dva puta skidan sa dnevnog reda skupštine Grada Beograda.

„Posebno strašno u ovom slučaju je ideja da se sa dve strane smanji igralište pomenutog obdaništa, što je greh prema deci koja ga pohađaju, ali i deci koja će ga tek pohađati. Zbog masovnog protesta i potpisa građana, ovakav plan je dva puta skidan sa dnevnog reda sednice Skupštine grada, ali od njega se nije trajno odustalo. Zahvaljujem se građanima koji su uspeli da do sada odbrane svoj kraj i dečiji igralište, a CLS će svaki put biti uz njih - do konačne pobede”, istakao je Jovanović.

Tragom ovih informacija, ekipa našeg portala razgorala sa meštanima ovog kraja koji su nam dodatno skrenuli pažnju na pojedinosti vezane za ovaj slučaj. Građani su zabrinuti i poručuju da sumnjaju na dogovor lokalnih vlasti sa investitorom.

“Stvar je prosta. Imamo rezervisanu površinu javne namene koja novim planom prestaje da bude rezervisana površina a od igrališta vrtića uzima se deo parcele kako bi se tu izgradio parking. To je takav nonsens, takva glupost, da se zelena površina uzima kako bi se na njoj napravio parking a imali ste površinu koju ste mogli iskoristiti za to", rekao je stariji stanovnik okolne zgrade, blizak struci.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je rekao, stanovnici Banovog brda sumnjaju da je u pitanju dogovor lokalnih vlasti sa investitorom.

"Glavni razlog za ovakav sled stvari je to što se niti jedna od nadležnih institucija nije udubila u problem I pokušala da razume kakve su posledice ako se rezervisanoj površini javne namene promeni namena I ako se ona predstavi kao ostalo građevinsko zemljište, pogotovo ako je do promene vlasnika te površine došlo u periodu između ranog javnog uvida I javnog uvida. To znači da je neko na vreme saznao šta će se tu graditi , prilagodio kompletan plan svojoj ideji a svi mi ostali građani zbog toga treba da trpimo. To je suština – prilagođavanje interesu pojedinca, novopečenom vlasniku jedne parcele. Mi, stanovnici ovog kraja, smo, naravno, protiv toga I do kraja ćemo se boriti protiv toga”, rekao je ovaj stanovnik Banovog brda, ne želeći da se predstavlja zbog "straha od odmazde".

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dodaje i da izgradnja parkinga na prostoru igrališta vrtića nije jedina prepreka sa kojom se stanovnici ovog kraja suočavaju.

“Problem u celoj priči je I otvaranje nove ulice iza vrtića. Cela ulica, koja je trenutno pešačka staza I koja je pedeset godina pešačka staza I čija je logična sudbina da ostane pešačka staza, sada je ugrožena. Oni tu hoće da provuku dvosmernu ulicu. Nama ta dvosmerna ulica, koja ne rešava niti jedan saobraćajni problem I koja ne vodi nigde – ne treba.”

Stanovnici Banovog brda imali su konkretan predlog i jasnu poruku za gradske vlasti.

"Novac koji planiraju da ulože u izgradnju nepotrebne ulice, neka ulože u izgradnju vrtića, mislimo da ništa racionalnije ne može da se uradi. Neka se primene na terenu strategije razvoja Beograda o kojima se tako često govori a ne da ostaju mrtva slova na papiru I nečije raznorazne želje koje se na kraju nikad ne primene”.

BONUS VIDEO: Šta stanovnici Ceraka misle o ugrožavanju posebnosti njihovog naselja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar