Cerak vinogradi, Blok 8, Makiš i Banovo brdo Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Video/Nova.rs, Mirko Kuzmanović/Shutterstock, Urbanistički projekat/PC Art

Nakon usvajanja izmena i dopuna Plana generalne regulacije Beograda na jučerašnjoj Skupštini grada, struka je ostala zabrinuta a građani potpuno zbunjeni. Nisu data konkretna urbanistička rešenja, napravljena je potpuna zbrka a eksperti veruju da je atmosfera tendeciozno usmerena ka potpunoj konfuziji. Mnoga bitna pitanja ostala su bez odgovora a osećaj da gradska vlast prestonici priprema urbanistički genocid - sasvim je opravdan.

Đorđe Miketić, aktivista organizacije Srce grada ne misli da je karambol izazvan nespretnošću, već smatra da iza svega stoji jasna namera. Problem vidi i u nedostatku javne rasprave.

„Ovaj Plan generalne regulacije ne samo da je tendenciozno konfuzan, da ga građani ne bi razumeli, već je postavljen na javnu raspravu od kraja decembra do početka januara u sred korone i novogodišnjih praznika. Njihovi pohlepni interesi su skriveni, i ne pada nam na pamet da pristajemo na njihovo šibicarenje.“

Sličnog mišljenja je i arhitekta Dragoljub Bakić, koji je slikovito opisao neozbiljnost teško razumljivog Plana generalne regulacije.

„Ovaj plan nam donosi potpunu konfuziju iza koje stoji jedna prozaična namera. Sve ide samo u pravcu profita. Javnost i struka traže da se plan ponovo da na javni uvid, odnosno, da se prethodno izvrši prezentacija, da oni koji su ga radili – objasne plan javnosti, jer je u pitanju 400 strana i 150 crteža nastalih u podrumu gradske uprave. To nisu videla dva i po čoveka“, kaže Bakić.

Šta je zapravo sporno u planu?

Nejasnoće oko Ceraka

Arhitektkinja Milenija Marušić rekla je za portal Nova.rs da i dalje nema odgovor na to šta će se desiti sa naseljem Cerak Vinogradi, kulturnim dobrom koje je prepoznato kao jedino zaštićeno naselje savremene arhitekture u ovom delu Evrope a koje je prepoznato i van granica zemlje, tako što je izabrano za izlaganje u Muzeju moderne umetnosti MoMa u Njujorku.

Portal Nova.rs i ranije se bavio ovom problematikom, upozoravajući da bi izmene i dopune Plana generalne regulacije ostavile prostora za dodatno prekrajanje naselja, uz jake tendencije gradske vlasti da na tom mestu dogradi neadekvatan stambeni i komercijalni sadržaj.

Novobeogradski blokovi – da li su zaista zaštićeni?

Odlazeći zamenik gradonačelnika Goran Vesić, nakon završetka sednice, osvrnuo se na odluke donesene povodom površina na novobeogradskoj strani.

„Danas smo zaštitili sve otvorene blokovske površine na Novom Beogradu, da nam se ne bi desio ponovo Blok 37. Taj blok će za desetak dana konačno postati gradska parcela, ali smo zato morali da pregovaramo sa investitorom“, rekao je Vesić.

Ovu Vesićevu izjavu komentarisali su arhitekta Dragoljub Bakić i ekološki aktivista Đorđe Miketić, obojica deleći identičan stav – da Goran Vesić nije čovek kom se može verovati, te da garancije koje on daje – nisu merodavne.

Zašto je odloženo donošenje Plana regulacije područja centra Banovog brda?

Odgovor na ovo pitanje pokušao je da dostavi gradski urbanista, Marko Stojčić, doduše, prilično nejasno.

„Postoje pojedine nejasnoće određenog broja građana, te primedbe na ovaj plan zbog čega smo odlučili da povučemo plan kako bi svi bili zadovoljni. Takođe je pred odbornicima i Predlog odluke o stavljanju van snage Odluke o izradi plana detaljne regulacije područja između ulica Stjepana Filipovića, Dragana Mancea i glavne železničke stanice Beograd centar. Dogovoreno je sa stanovnicima naselja Stjepan Filipović da se od tog projekta koji obuhvata zelenu kosinu iznad stanice Prokop i ispod pomenutog naselja odustane i prilagodi stanovnicima tog naselja“, kazao je Stojčić.

Struka je zbunjena a postavljaju se dva pitanja – da li su građani Banovog brda i drugih navedenih naselja izvršili dovoljan pritisak koji je naveo gradske vlasti da se povuku i drugo, mnogo bitnije – da li aktuelna gradska vlast, na čelu sa Goranom Vesićem, nakon povlačenja, planira da se vrati jača i bahatija nego ikad, sa planovima koji će trajno narušiti identitet pomenutih naselja.

Stavljanje van snage Odluke o izradi plana za železničku stanicu Makiš

Na velikom beogradskom vodoizvorištu, Makiškom polju, planirana je izgradnja naselja koje će imati 4,5 miliona kvadrata ali i prva linija budućeg metroa. Arhitekta Bakić upozorava da se ovim ugrožava izvorište vode i pravi nepovratna šteta, jer jednom kada se voda zagadi biće potrebno mnogo vremena da se ona regeneriše.

Ipak, kada je u pitanju izgradnja same železničke stanice na ovom mestu, arhitekti Bakiću to predstavlja nepoznanicu ali i veliki razlog za sumnju.

Suma sumarum – ne zna se ko pije a ko plaća

Paranoja je opravdana, uzimajući u obzir prethodna iskustva. Struka je besna, građani strahuju a do ispravnog rešenja se, izvesno, neće doći.

Zaključak je da ovaj plan, proguran „pod okriljem noći“, ne pruža nikakvu sigurnost građanima Beograda.

Plan generalne regulacije Beograda je potpuno nejasan. Ekspreti kažu da je namerno nejasan.

Plan generalne regulacije Beograda nije predstavljen javnosti, eksperti kažu – svesno odrađeno.

Plan generalne regulacije Beograda je kapitalno delo aktuelne gradske vlasti. On javnosti ne govori ništa, smišljen je proračunato, tako da začkoljice sputavaju običnog građanina od razumevanja njegove sadržine, što zainteresovanima ostavlja prostora da svoje namere, koje nisu uvek na korist građanima, sprovode neometano.

BONUS VIDEO: Šta stanovnici Ceraka misle o ugrožavanju posebnosti njihovog naselja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare