Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Već osam godina u Srbiji izjave predsednika Aleksandra Vučića dominiraju u svakom smislu. S obzirom na to da šef srpske države ima mišljenje o svemu i voli da se pita za sve, neretko se desi da mu se tokom javnih obraćanja "omakne" i poneka laž, a tako je bilo i tokom 2020. godine.

Laž u Srbiji se već dugo smatra legitimnim političkim sredstvom za sticanje simpatija kod naroda. Ipak, ako smo nešto naučili u doba korone, to je da laži političara, jednako koliko i članova Kriznog štaba, mogu biti veoma opasne, a da se posledice “zaobilaženja istine” mere statističkim podacima koje slušamo na konferencijama za novinare u 15 časova.

Pred vama je 10 najvećih laži koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić izgovorio u 2020. godini.

1. “Niko nije rekao da je najsmešniji virus” 

Na čuvenoj konferenciji 26. februara, pulmolog i član Kriznog štaba Branimir Nestorović je, u nizu svojih “spektakularnih” izjava, koronavirus opisao kao “najsmešniji virus u istoriji čovečanstva”.

Narednog meseca, tačnije 11. marta, predsednik Srbije je, tokom svoje tirade na konferenciji za novinare, ljutito poručio da niko nije rekao da je koronavirus najsmešniji virus.

“Nemojte da lažete, niko nije rekao da je najsmešniji virus”, istakao je Vučić, dodajući da ne može više da trpi napade na Nestorovića.

Ipak, snimci sa prethodne konferencije nesumnjivo potvrđuju Nestorovićeve reči, kao i činjenicu da predsedniku nije bio problem da slaže.

2. Nema srpskog oružja u Jermeniji i Azerbejdžanu

Govoreći o ratu između Azerbejdžana i Jermenije, koji je obuhvatio područje Nagorno-Karabah i tvrdnji da se u oružanom sukobu između ove dve zemlje koristi srpskog oružje, predsednik Srbije je isticao da su u pitanju gadosti i da Srbija nije snabdevala ratnom opremom sukobljene strane.

„Što se tiče njihovog sukoba, naslušao sam se gadosti u prethodnih 48 sati o tome kako je otprilike Srbija kriva jer se tamo ubijaju srpskim oružjem. Nema tamo srpskog oružja“, rekao je predsednik.

Međutim, ubrzo je BIRN objavio da su rakete, koje su jermenske snage ispalile u sukobu sa Azerbejdžanom, proizvele dve srpske firme, Krušik i EDePro, a isti tip raketa je od Krušika kupila firma Vektura Trans.

Prema dokumentima do kojih je došao BIRN, Krušik je 2018. godine, između ostalog, firmi Vektura Trans prodao i deset raketa G-2000 u vrednosti od 34,000 dolara.

Kako je objavio BIRN, Vektura Trans je povezana sa Slobodanom Tešićem, trgovcem oružja koji se od 2017. nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država. Američke vlasti su ga optužile za mito i kršenje embarga na oružje. Na “crnoj listi” SAD-a od 2019. nalazi se i Vektura Trans, jer SAD veruju da je Tešić koristio i ovu kompaniju da bi, uprkos sankcijama, nastavio sa prodajom oružja. Vektura trans je, inače, osnovana iste godine kada su SAD uvele sankcije Tešiću.

Foto: AzeriDefence.com, Reuters

Dokumenta do kojih je BIRN došao pokazuju i da je G-2000 rakete Vektura Trans namenila za izvoz u Jermeniju, čime je potvrđeno da predsednik zapravo nije govorio istinu kad je rekao da srpsko oružje nije korišćeno u ratu između Jeremnije i Azerbejdžana.

 3. “Mi imamo para” – „Nemamo para” 

Kad je gostovao 29. marta ne televiziji Prva, predsednik nas ubeđivao kako će naša država najbolje podneti krizu koja ju je zadesila usled epidemije, jer “imamo para” i “da ćemo svakom građaninu dati po 100 evra”.

“Mi imamo pare. Ja nisam slučajno govorio da ćemo brže da rastemo od svih drugih. Zato sam se živ pojeo što nas je korona zadesila”, rekao je Vučić krajem marta, da bi tri meseca kasnije neki drugi Vučić poručio da nemamo novca.

“Je l’ neko misli da novčana masa ‘m jedan’ i ‘m dva’ da to imate dva ćupa pa dođete, pa uzmete. Pa nađite takve predsednike, imate tih stručnjaka koji su opljačkali našu zemlju i koji uvek za sve samo kažu hajde da obezbedimo da država da još više para. Nema”, ljutito je poručivao Vučić 3. Jula.

Pročitajte još...

4. “Stopa smrtnosti od korone je jedna od najnižih u Evropi“  

Nakon što je našim najstarijim sugrađanima na račune “leglo” 4.000 dinara jednokratne pomoći i 100 evra “helikopter novca”, predsednik je bio slobodan da im se i pismeno obrati, ohrabrujući ih da nema straha od korone u Srbiji, jer je stopa smrtnost jedna od najnižih u Evropi, pa tako nema ni bojazni da se izađe na birališta.

“Svi smo ponosni zbog odgovornosti koju ste pokazali. Zahvaljujući vama, stopa smrtnosti od korone je jedna od najnižih u Evropi“, napisao je Vučić penzionerima.

Nekoliko dana kasnije, specijalizovani portal “Istinomer”, demantovao je ove reči predsednika, ističući da je Vučić u svom obraćanju najstarijim građanima Srbije izneo netačne podatke.

Naime, stopa smrtnosti predstavlja broj umrlih na 100.000 stanovnika, a u Srbiji je, u trenutku kad je predsednik poslao pisma penzionerima, stopa smrtnosti iznosila 3,42.

Prema objavljenim podacima, od 48 evropskih država (bez Lihtenštajna i Vatikana), Srbija je u trenutku kad se Vučić hvalio penzionerima bila na 28. mestu po stopi smrtnosti.

5. “Izbori bili sigurniji od odlaska u prodavnicu”

Prilikom jednog od brojnih gostovanja na RTS, predsednik Vučić branio je odluku da se održe izbori, tvrdnjom da oni nisu bili rizični i da se na njima niko nije zarazio.

“Bilo je mnogo sigurnije nego da neko ode u prodavnicu na pet minuta”, rekao je Vučić.

Međutim, u drugoj nedelji nakon Vučićeve izborne igrarije broj zaraženih dostigao je (zvanično) 16.719,  da bi na dan kad je rešio da ponovo uvede zabranu kretanja, 07. jula, 13 osoba preminulo od zaraze. Statistika, pa čak i ova zvanična (možda frizirana) je oborila Vučićevu tezu o “bezbednim izborima”.

Ne treba zaboraviti da su za nonšalantnost vladajuće garniture cenu platili oni sami – nakon proslave izborne pobede, gde su se funkcineri naprednjaka grlili i ljubili, stigla je i vest da su zaraženi Marko Đurić, Maja Gojković, Alesandar Vulin, a kako je danas rekao predsednik, među zaraženima je i Nikola Selaković. Opravdanje kako su izbori sigurniji od odlaska u prodavnicu, primer je koliko su partijski interesi važniji od zdravlja građana, a laž kako nema prepreka da se otpočne kampanja koštala je zdravlja, ne samo naprednjačke funicionere, već nesumnjivo veliki broj ljudi koji su izašli na birališta.

6. Mediji su naklonjeni opoziciji 

„Mediji nikada nisu bili naklonjeniji opozicionim strankama, koliko u ovoj kampanji“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 02. aprila 2020. u emisiji „Upitnik“ na RTS.

Pomenuta tvrdnja predsednika Srbije, poklopila se sa podacima iz izveštaja REM-a, prema kojima je Savez za Srbiju, koji je bojkotovao izbore, imao najveći medijski prostor od 14,91 odsto vremena, dok je SNS bila na drugom mestu sa 9,33 odsto. Međutim, REM nije objasnio metodologiju kojom je radio to istraživanje.

Kako je za Istinomer izjavila analitičarka medija Aleksandra Srećković iz Crte, nejasno je koji su kriterijumi uzimani u obzir kada je uzorak medija u pitanju.

Pročitajte još...

“S obzirom na to da metodologija REM-a nije dovoljno jasna i transparentna ne možemo sa sigurnošću reći na koji način su došli do takvih podataka”, objasnila je Srećković.

Kako su zabeležili posmatrači Crte u toku izborne kampanje pre vanrednog stanja, predstavnicima stranaka na vlasti pripalo je čak 91,1 odsto vremena u najgledanijim terminima. Više od polovine tog vremena oni su predstavljeni u neutralnom tonu, u pozitivnom oko 47 odsto, dok je negativno izveštavanje o vlasti na nacionalnim frekvencijama gotovo izostalo, odnosno zabeleženo je u 0,3 odsto, što potvrđuje da je šef srpske države i u ovom slučaju zaobišao istinu.

7. „Izbori nikad nisu bili demokratskiji“

U pomenutoj emisiji na Radio televiziji Srbije, predsednik je „ispalio još jednu laž“, a to je da su izbori u junu bili „nikad demokratskiji“. Međutim, slike sa terena su ga u velikoj meri demantovane. Posmatrača misija Crte ocenila je da su prethodni parlamentarni izbori najlošiji od 2016. godine od kad ta organizacija prati izborne procese. Kako na izborni dan, tako i u odnosu na period predizborne kampanje. Oni su istakli da rezultati izbora nisu lažirani, ali da se postavlja pitanje na koji način je formirana volja glasača.

Kako je naglašeno, na tri nivoa posmatranja izbora (na biračkom mestu, ispred biračkog mesta i pri glasanju od kuće) posmatrači Crte zabeležili su narušavanje tajnosti glasanja, vođenje paralelnih evidencija birača, pritiske na birače, kupovinu glasova, glasanje bez dokumenata i provere UV lampom… Zabeležena su i tri slučaja korupcije u izbornom procesu, poznate kao “bugarski voz“.

Kad uzmemo u obzir sve navedno, reklo bi se da predsednik ponovo nije govorio istinu.

8. “Korona gotova za 20 dana” 

Uveren kao u pobedu na izborima, predsednik Srbije je 12. jula izjavio da će Srbija odneti trijumf nad koronavirusom za dvadeset dana. Kako je taj rok uveliko istekao, ne ostaje nam ništa drugo osim da konstatujemo da je presednik još jednom slagao.

“Ja nisam hteo da insistiram na policijskom času, a video sam da su svi protiv. Moram da pokažem poverenje i u saradnike, jer su lekari pre svega rekli meni i Ani (Brnabić) da postoji drugi način. Za 20 dana ćemo pobediti virus, makar morali da donosimo strože mere. Mi sedam ili 10 dana da ne izađemo na ulicu nemamo više virus”, rekao je Vučić na televiziji Pink.

Na dan kad je Vučić najavio da će Srbija pobediti koronu, broj zaraženih je iznosio 287, 154 osobe su bile na respiratoru, a od posledica COVID 19 je preminulo 12 osoba. Na datum kad je najvio da će Srbija pobediti koronavirus, 01. avgusta, registrovano je 330 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 154 njih je bilo na respiratoru, dok je od posledica kovida preminulo devet osoba.

Ne treba mnogo matematike kako bi se zaključilo da, ne samo da nismo pobedili koronu, već su se brojke i povećale dvadeset dana nakon datog obećanja.

9. Niko nije rekao nijednu ružnu reč o opoziciji u vreme kampanje

Za deo građana koji slabo pamti, predsednik je pripremio i izjavu kako tokom kampanje za izbore niko nije rekao nijednu ružnu reč o stranakama iz opozicije. Međutim, oni koji duže pamte sećaju se predizbornih spotova koje Srpska napredna stranka plasirala u pomenutom periodu, a gde su neki od glavnih aktera upravo opozicioni lideri.

U spotu “Nemojte ostati u prošlosti, glasajte za budućnost”, narator poručuje: “Kad ostanete kod kuće na dan izbora listi Aleksandar Vućić – Za našu decu nedostaje glas. Kad listi Aleksandar Vučić – Za našu decu nedostaje glas, sve opozicione partije mogu da formiraju kolaciju. Kada ujedinjena opozicija preuzme vlast, ekonomija propada.”

I tu nije kraj pominjaju opozicije. Lideri stranaka koji ne čine vlast bili su prikazani i u spotu “Gradimo budućnost Srbije”, uz reči naratora:

„Vođe opozicije se samo žale i tako omalovažavaju uloženi rad i velika postignuća naših doktora i medicinskih sestara. Mi uvažavamo lekare, mi uvažavamo istorijske rezultate koje smo postigli zajedno kao nacija. Oni samo ometaju borbu protiv korona virusa, a mi se borimo svakoga dana“.

10. Nisam znao da je Atlagić terao Bjelogrlića iz zemlje

Gostujući na televiziji Prva, 18. decembra, predsednik Srbije je rekao kako nije znao da je Marko Atlagić, poslanik SNS, poručio Draganu Bjelogrliću da napusti Srbiju.

U emisiji na pomenutoj televiziji govorilo se o uvredama na račun umetnika u Skupštini Srbije, čemu Vučić nije u jednom trenutku pridavao veliku pažnju. Međutim, onda ga je na to što se dešavalo na sednicama parlamenta uputio profesor Ivo Visković.

Foto: Printscreen/TV PRVA/Ivan Dinić/Nova S

“Ako nekoga teraju iz zemlje, kao što teraju Bjelogrlića, šta može gore od toga”, rekao je Visković.

Vučić je potom upitao ko ga je terao iz zemlje, Visković je naveo da je to rekao Marko Atlagić.

Ja to nisam znao. Ako je to rekao, to je onda strašno”, odbranio se predsednik koristeći staro oružje velikog broja političara – laž.

Podsetimo, dve nedelje ranije, Vučić je gostovao na Radio televiziji Srbije, gde mu je takođe postavljeno pitanje o napadima na glumce od strane njegovih poslanika. Na to je predsednik ponudio izvinjenje svima koje su vređali Marko Atlagić i drugi predstavnici parlamenta. Čini se da je predsednik z

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (14)