Surlić: Osmani želi da se preporuči za glavnog pregovarača

Politika 15. apr. 202119:03
Podeli:
Foto: N1; Stefan Surlić

Asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić ocenio je danas da predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, izjavom da je Priština spremna da godinama čeka na sporazum koji će obezbediti da Beograd prizna nezavisnost tzv. Kosova, sebe želi da predstavi kao glavnog pregovarača.

„Očekivano je od Osmani, koja sebe želi da kandiduje za glavnog pregovarača ispred Prištine u nastavku dijaloga, da predstavlja sebe kao teškog sagovornika koji neće odstupiti i koji će Srbiju napasti još više, pogotovo za pitanja isključivo vezana za prošlost“, rekao je Surlić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, Osmani zastupa već dobro poznatu politiku „Samoopredeljenja“ – da se dijalog odvija zbog pritiska međunarodne zajednice, a ne zato što je to nužno i dobro za srpsku stranu.

„Zato i ne čudi njena izjava da bi trebalo da se čeka na sporauzm, ako teba i godinama“, kaže Surlić i dodaje da prištinski zvaničnici takvim stavom žele da pokažu i da ne zavise od Beograda.

Prema njegovim rečima, Prišitna želi da pokaže da je njihov status neosporan, ali da se očekuje dobra volja srpskih političkih predstavnika – da priznaju samoproglašeno nezavisnost tzv. Kosova, iako je sistuacija sasvim drugačija i pritoritet svih prioriteta je da Prišitna što pre postigne kakav takav sporazum sa Beogradom.

Surlić retoriku prištinskog premijera Aljbina Kurtija vezano za veliku Albaniju vidi i kao pretnju međunarodnoj zajednici.

„To je pretnja i ucena upućena međunarodnim partnerima – ako SAD i EU dovoljno ne pritisnu Beograd da se dođe do sporazuma koji bi priznao nezavisnost, Kosovo će posegnutu i za planom B, a to je ujedinjejne sa Albanijom“, rekao je Surlić.

Surlić kaže da ne veruje da je to realna opcija, jer su i međunarodni akteri uplivom na Balkan insistirali da se ne kreiraju velike etničke države.

„Ako bi to dopsutli Albancima i drugi narodi na Balkanu bi isto tako mogli da insistiraju na tome da kreiraju svoje nacionalne države, da insistiraju da se država prostire dok se prostire jezik jednog naroda“, naveo je Surlić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar