Plenković: Hrvatski simbol na evru? Nikola Tesla

Svet 21. jul. 202116:27 > 16:28
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Andrej Plenković je na pres konferenciji upitan može li otkriti koji će hrvatski simboli biti na kovanicama evra. Premijer je malo dvoumio hoće li odgovoriti, ali na kraju je ipak otkrio, prenosi Jutarnji.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pre toga samo bih rekao da ćemo učiniti sve da ispunimo kriterijume da uđemo u evrozonu 2023. Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice imati neki nacionalni motiv, pa tako i mi“, rekao je.

„Iskristalisali su se sledeći predlozi: šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. To bi otprilike bio koncept. Šahovnica kao podloga, a onda bi išlo redom – karta Hrvatske na 2 evra, kuna na 1 evro, na 50, 20 i 10 centi Tesla i na 5, 2 i 1 cent glagoljica“, rekao je Plenković.

„Nikola Tesla je došao na temelju internet ankete kao najpoželjniji. Izbacio je Dubrovnik i ušao u petorku“.

Iz HNB-a navode da su osnovni kriterijumi za odabir kojima su se pri odlučivanju vodili članovi Komisije za odabir i Komisije za novac bili prihvatljivost motiva najširem delu javnosti, nezavisno o regionalnoj pripadnosti, godinama, svetonazoru ili političkom opredeljenju kao i njegova delotvornost da bude nacionalni simbol, odnosno da postiže visok stepen identifikacije u najširoj javnosti.

Pritom je ključno bilo da motiv predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opšte prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili istorijska zbivanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar