Podeli
Maja Popović Foto: Ministarstvo pravde/Promo/BIA/ ANA GENIC

Vest da je novoimenovana ministarka pravde Maja Popović u braku sa sudijom krivičnog odeljenja Apelacionog suda u Beogradu Rastkom Popovićem, odmah je u javnosti nametnula pitanje da li se njih dvoje, zbog funkcija koje obavljaju, mogu naći u nekoj vrsti sukoba interesa. S obzirom na to da su Popovići predstavnici dve različite grane vlasti - izvršne i sudske, sukob interesa ne bi trebalo da postoji, osim u delu koji se odnosi na postupanje Visokog saveta sudstva (VSS), a među čijim članovima je uvek i aktuelni ministar pravde.

Autori: Ivan Milićević-Tanja Milovanović

Tačnije, ministraka bi mogla da bude u sukobu interesa kada bi kao član VSS raspravljala i učestvovala u odlučivanju bilo čega što se odnosi na sudijsku funkciju njenog supruga, njegovo eventualno napredovanje ili disciplinsko kažnjavanje.

Pročitajte još...

“Nema reči o klasičnom sukobu interesa, jer se tu radi o izvršnoj i sudskoj vlasti. Ipak, do toga bi moglo doći u slučaju da se radi o njegovom napredovanju i kažnjavanju. Naime, Visoki savet sudstva može da utiče na rad ili karijeru nekog sudije onda kada odlučuje o nekim stvarima koje se njega tiču. Konkretno, ako suprug ministarke  bude želeo da napreduje iz Apelacionog suda i postane sudija Vrhovnog kasaci, onda bi trebalo da se ona, kao ministarka pravde koja je u Visokom savetu sudstva i čiji je glas izuzetno važan, izuzme iz postupka odlučivanja”, kaže izvor portala Nova.rs. koji je insistirao na anonimnosti zbog sopstvene funkcije u pravosuđu.

Apelacioni sud
Apelacioni sud Foto:E-Stock/Dušan Milenković

Međutim, zbog činjenice da se sudija Popović tek dve godine nalazi u Apelacionom sudu, malo je verovatno da bi uopšte pokušavao da napreduje do kraja ministarskog mandata svoje supruge, posebno skraćenog koji je već uveliko najavio predsednik države.

Ko je sudija Rastko Popović

Suprug nove ministrake pravde u pravosudnim krugovima važi za dobrog, temeljnog i strogog sudiju krivičara, koja iza sebe ima skoro tri decenije radnog iskustva. Prvih deset godina proveo je u nekadašnjem Prvom opštinskom sudu, da bi potom bio izabran za sudiju Okružnog suda. Nakon što je “preživeo” čuveni reizbor iz 2009. godine postavljen je za sudiju Višeg suda u Beogradu, odakle je ubrzo prešao u njegovo Posebno odeljenje za ratne zločine, gde je sudio u medijski poznatom slučaju ubistva trojice braće Bitići u Petrovom Selu, 1999. godine.

Sudija Popović je dvaput izrekao oslobađajuće presude srpskim policajcima Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću koji su bili optuženi za pomaganje u ovom ratnom zločinu, i to zbog nedostatka dokaza.

Sredinom 2012. godine, okvirno u isto vreme kada je nakon ponovljenog suđenja izrekao oslobađajuću presudu u slučaju Bitići, ali i kada je SNS došla na vlast, sudija Popović “napušta” ratne zločine i prelazi u Posebno odeljenje za organizovani kriminal. Posle godinu i po dana, tačnije s početka 2014., odlukom predsednika Višeg suda Aleksandra Stepanovića postaje predsednik tog odeljenja, ili bliže rečeno Specijlanog suda. Interesantno je da je na funkciji predsednika “Specijale” nasledio sudiju Vladimira Vučinića, koji je svoju zakonsku odluku da Miroslavu Miškoviću kom je sudio vrati pasoš, platio time da je na kraju napustio sudstvo zbog stalnih pritisaka.

Ime njegovog naslednika to jest sudije Popovića pominjalo se u vezi sa slučajem Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, kom se sudilo zbog odavanja službene tajne članovima grupe Darka Šarića. Sudija Popović je tokom prvog prvostepenog suđenja bio član veća sudija u ovom postupku, a kojim je predsedavao sudija Danko Laušević, ali krajnji epilog nije sačekao jer je prešao u Apelaciju. Spočitavalo mu se što kao predsednik Specijale koji je zadužen za raspodelu predmeta, ovaj slučaj nije dodeli sudiji koji je u radu imao dva postupka protiv Šarićeve grupe, već sudiji Lauševiću koji je već jednom sudio i oslobodio Dačićeve saradnike, u poznatoj aferi “kofer”.

Iz suda su tada tvrdili da predmete dodeljuje softver na osnovu toga koji je sudija “na redu”, odnosno da predmet nije dodeljen Lauševiću s predumišljajem. Takođe, sudija Popović  je bio u veću koje je sudilo bivšem ministru privrede Predragu Bubalu zbog malverzacija sa Lukom Beograd. akao i sudijama Branislavu Blažiću iz Beograda i Goranu Krstiću iz Zaječara koji su bili optuženi za trgovinu uticajem.

Ima sudije Popovića pominjalo se i u trenutku kada je u aprilu 2015. trebalo da otpočne suđenje optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, jer su pojedini mediji upravo njega označavli kao sudiju kome je dodeljen taj predmet. Optuženim šefovima DB međutim, sudi i dalje, u ponoljenom postupku Snežana Jovanović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar