Marko Vukićević i Nevena Ignjatović Foto:OKS

Srbija će imati dvoje predstavnika na Zimskim olimpijskim igrama (4-20. februar) u Pekingu, Marko Vukićević se vratio posle dve godine pauze zbog teške povrede, a malo je nedostajalo da povreda sputa Nevenu Ignjatović.

Srbiju će na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu (4-20. februar) predstavljati alpski skijaši Nevena Ignjatović i Marko Vukićević.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo dvoje takmičara su već iskusni i iza sebe imaju nekoliko nastupa na ZOI. Nevena Ignjatović je bila 14. u alpskoj kombinaciji na prethodnim Igrama u Pjongčangu 2018, a nastupila je i u Vankuveru 2010, odnosno Sočiju 2014.

U Peking će krenuti nešto kasnije, kako bi se oporavila i jer su njene trke kasnije. Planirano je bilo da najbolja srpska skijašica učestvuje u tri discipline – spust, alpska kombinacija i superveleslalom od kojeg se ipak odustalo usled povrede zbog velikih brzina i oštrih promena pravca.

Koleno mi je bilo kao košarkaška lopta i sada sam zadovoljna. Verujem u čuda, sreća što su moje trke polovinom februara. Žao mi je što ide samo nas dvoje, ali to nam je motiv da zablistamo što jače. Upoznata sam sa temperaturom, uslovima, vrstom snega, nadam se da neće biti samo baš mnogo hladno. U skladu sa svim protokolima funkcionišemo već dve godine, fokusiraćemo se na nastupe i radujem se tome. Kao i uvek, daću sve od sebe“, rekla je Nevena Ignjatović.

Marko Vukićević je naš najbolji alpski skijaš, prvi put je Srbiju na ZOI predstavljao 2014. godine u Sočiju, učestvovao je i četiri godine kasnije u Južnoj Koreji, gde je zauzeo 25. mesto u kombinaciji.

On je već u Pekingu, odradio je i trening, takmičiće se u spustu i superveleslalomu, i na otvaranju Igara nosiće zastavu Srbije.

„Spust je moja glavna disciplina, uvek idem sa stavom da dam maksimum. Skijanje je mnogo nepredvidiv sport, ne zavisi sve samo od tebe, ima tu i vremenskih uslova, svi ćemo prvi put biti na toj stazi, što će biti zanimljivo“, kaže Vukićević.

RASPORED

Marko Vukićević

6. februar – spust 4.00

8. februar – superveleslalom 4.00

Nevena Ignjatović

15. februar – spust 4.00

17. februar – alpska kombinacija: spust 3.30; slalom 7.00

Nedavno je za Nova.rs otkrio i koliko je bilo teško vratiti se nakon dve godine pauze i šest operacija zbog teške povrede kolena na stazi u Švajcarskoj.

„Oporavak je bio veoma težak i komplikovan. Kost nije bila dobro zarasla, imao sam šest operacija i čeka me operacija i posle Igara. Bilo je tih trenutaka gde sam mislio da neću uspeti, pogotovo nakon pola godine kada je trebalo maltene sve od početka da mi operišu. Lekari u Švajcarskoj su mi rekli da sigurno neću skijati više i da budem srećan ako ću trčati ponekad. Rekli su da me čeka mnogo posla da bih mogao normalno da hodam“.

Iako će skijati u Pekingu, što je samo po sebi podvig posle svega, propustiće Svetski kup posle ZOI.

„Nažalost, imam operacije i tada će mi izvaditi metal iz noge koji mi drži kosti, to će biti već krajem februara da bih se spremio za sledeću sezonu, da ne bih gubio vreme. Posle Igara za mene se završava sezona“, zaključio je najbolji srpski skijaš.

BONUS VIDEO Maljković o Tokiju, Parizu, medaljama i milionima metaka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram