Nevena Ignjatović
Nevena Ignjatović Foto:OKS

Do početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu (4-20. februar) ostalo je manje od deset dana, a pred put su Nevena Ignjatović i Marko Vukićević otkrili planove.

Olimpijski komitet Srbije privodi kraju poslednje pripreme za nastup naših sportista na najvećem svetskom takmičenju u zimskim sportovima. Srbiju će na Igrama u Pekingu predstavljati alpski skijaši Nevena Ignjatović i Marko Vukićević.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo dvoje takmičara su već iskusni, iza sebe imaju nekoliko nastupa na ZOI, a s obzirom na epidemiološku situaciju, kao i potrebu da se sportisti zaštite od potencijalnog prenošenja koronavirusa, obraćanje Nevene i Marka održano je putem Zoom platforme.

„Malo je čudno što se ovako održava konferencija… Dobro sam posle pada u Kortini na Svetskom kupu, oporavak ide svojim tokom, daćemo sve od sebe da budem apsolutna spremna za moje četvrte ZOI. Takav nam je sport, dešavaju se padovi… Dobro sam prošla, četiri devojke su se povredile gore od mene„, kaže Nevena Ignjatović.

Ona je bila 14. na prethodnim Igrama, u Peking će krenuti nešto kasnije, kako bi se oporavila i jer su njene trke nešto kasnije. Neveni će ovo biti četvrte Olimpijske igre, planirano je bilo da učestvuje u tri discipline – spust, alpska kombinacija i superveleslalom od kojeg se ipak odustalo usled povrede zbog velikih brzina i oštrih promena pravca.

„Verujem u čuda. Sreća što su moje trke polovinom februara, pa ću otputovati nešto kasnije. Žao mi je što ide samo nas dvoje, ali to nam je motiv da zablistamo što jače. Upoznata sam sa temperaturom, uslovima, vrstom snega, nadam se da neće biti samo baš mnogo hladno. U skladu sa svim protokolima funkcionišemo već dve godine, fokusiraćemo se na nastupe i radujem se tome. Kao i uvek, daću sve od sebe“, dodala je naša skijašica.

Pojasnila je i kakvu povredu je doživela pred Igre.

„Ligamenti su dobro, toga smo se najviše bojali, u pitanju je distorzija desnog kolena. Svakodnevno se brinu o meni, idem na tri terapije dnevno, sada je stanje sigurno 50 odsto bolje. Sledećih sedam-osam dana radiću na isti način, čekaju me terapije sa kojima ću i tamo nastaviti, nadam se da ću ući u trening pre puta. Pre šest dana mi je koleno bilo kao košarkaška lopta i sada sam stvarno zadovoljna“.

Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Marko Vukićević je naš najbolji alpski skijaš, prvi put je Srbiju na ZOI predstavljao 2014. godine u Sočiju, kao i četiri godine kasnije u Južnoj Koreji.

„Srećan sam što mogu opet da idem na Igre, imao sam problema sa povredama i nesreću pre dve godine, zato sam svaki dan radio na tome da se vratim na skije. Znam da ćemo predstavljati Srbiju na najbolji način i da ćemo ostaviti srce na stazi“, naglasio je Vukićević.

On je bio 25. u kombinaciji u Pjongčangu, sad će se takmičiti u spustu i superveleslalomu, i na otvaranju u Pekingu nosiće zastavu Srbije.

„Spust je moja glavna disciplina, uvek idem sa stavom da dam maksimum. Skijanje je mnogo nepredvidiv sport, ne zavisi sve samo od tebe, ima tu i vremenskih uslova, svi ćemo prvi put biti na toj stazi, što će biti zanimljivo“.

Božidar Maljković, predsednik OKS, veruje da će dvoje srpskih takmičara ostvariti značajne rezultate u Pekingu.

„Ovakve obaveze su uvek lepe, kada govorimo o nastupu naših sportista na Olimpijskim igrama. U grupaciji zimskih sportova postoji ozbiljan potencijal za ostvarivanje značajnih rezultata, što su Nevena i Marko pokazali na prošlim Zimskim olimpijskim igrama. Želim im mnogo uspeha na njihovim četvrtim, odnosno trećim ZOI, siguran sam da će dati sve od sebe i verujem da ćemo svi biti zadovoljni njihovim rezultatima“, poručio je Maljković.

BONUS VIDEO Maljković o Tokiju, Parizu, medaljama i milionima metaka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram