Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Marko Vukićević će u četvrtak se naći na prvom zvaničnom treningu spusta na stazi na kojoj će biti održano takmičenje u ovoj disciplini.

Nakon prvih nekoliko dana boravka u Olimpijskom selu, šefica Misije Olimpijskog tima Srbije Nataša Janković istakla je da je Srbija spremna za prve nastupe naših sportista, te da su organizatori već sada pokazali da sve funkcioniše na visokom nivou.

PROČITAJTE JOŠ

Marko Vukićević sa svojim timom svakodnevno trenira. Jutarnji treninzi su na stazama na kojima će biti održana takmičenja, dok su popodnevni treninzi u fitnes centru u Olimpijskom selu. Utisci sa staze su sjajni i mišljenje je velikog broja sportista da su staze vrhunski pripremljene i da su i po svojoj konfiguraciji jedne od zahtevnijih u svetu. Pre dva dana i u Olimpijskom selu i na stazama je pala manja količina svežeg snega, pa je i to organizatorima pomoglo u pripremi staza za takmičenja koja kreću već 6. februara, samo dva dana nakon ceremonije otvaranja Igara. Marko Vukićević će 3. februara imati prvi zvanični trening sa merenjem vremena u disciplini spust. Ukoliko ne dođe do promena, Marko će na treningu startovati sa brojem 40 od ukupno prijavljenih 56 takmičara za ovu disciplinu.

Srbiji se u Pekingu priključio i trener Miloš Tomić, pa je ostalo još samo da nakon ceremonije otvaranja doputuje naša najbolja skijašica Nevena Ignjatović, kako bi cela delegacija bila kompletirana.

Srbija je prvih nekoliko dana boravka u Kini iskoristila da pripremi logistiku za kvalitetne pripreme, treninge i nastup naših sportista na Zimskim olimpijskim igrama. U potpunosti je formiran medicinski blok našeg Tima, zajedničke prostorije za boravak i slobodno vreme, kao i prostor za servisiranje skija i skijaške opreme pred svaki trening.

Nataša Janković je istakla da su mere za zaštitu od virusa kovid-19 u Pekingu na višem nivou nego što je to bio slučaj u Tokiju, te da je osećaj da je zatvoreni krug u kojem se kreću učesnici Igara zaista u potpunosti odvojen od lokalnog stanovništva.

“U Tokiju je bilo momenata kada je bilo moguće napraviti neki kontakt sa lokalnim stanovništvom u kontrolisanim uslovima. U Pekingu to sada nije slučaj. Od aerodroma, preko čekaonica, vagona u vozovima, do prostorija i koridora kretanja u Olimpijskom selu, sve je odvojeno za učesnike Igara koji su u zatvorenom krugu i lokalno stanovništvo koje se nalazi izvan tog kruga. Organizatori su veoma rigorozni u tom smislu, a posebno je impresivno videti koliko vode računa i o svim drugim merama zaštite, od konstantnog nošenja maski do temeljnog i kontinuiranog dezinfikovanja svih prostorija i predmeta koji se koriste”.

Marko Vukićević, Foto: OKS

Članovi srpskog tima ističu da čak ni tokom prvih nekoliko dana boravka nije bilo nikakvih većih problema sa transportom, što je inače uvek na Olimpijskim igrama izazov dok se organizatori ne “uhodaju” i ne ustale sistem transporta.

“Uprkos tome što je ovde zaista veoma hladno, što je delimično i posledica visoke vlažnosti vazduha, Marko Vukićević i ostali članovi Tima su zdravi. Atmosfera u našem Timu je zaista sjajna i pozitivna, a mi se trudimo da svaki slobodan trenutak provodimo zajedno kako bismo održali tu pozitivnu atmosferu koja je bitna kako bi se smanjio pritisak koji se oseća u Olimpijskom selu”, rekla je Nataša Janković.

Olimpijsko selo je juče posetio i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomas Bah, koji je domaćinima poželeo srećnu kinesku Novu godinu. Kompletna atmosfera u Olimpijskom selu je juče i danas bila svečana i u skladu sa ovim praznikom, pa je tako i za sve sportiste i članove delegacija upriličena i mala proslava koju su organizovali volonteri koji pomažu delegacijama.

Ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara biće održana za samo dva dana, 4. februara sa početkom u 13.00 časova po srpskom vremenu, a prvi nastup naši sportisti imaće samo dva dana kasnije (6. februara) kada će alpski skijaš Marko Vukićević nastupiti u disciplini spust. Ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

BONUS VIDEO Tucak: Bez pomoći države nema novog Đokovića, Filipovića, Rađe, Modrića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram