Foto:Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

Sportisti koji se takmiče na Zimskim olimpijskim igrama u Kini žale se na uslove nakon što završe u izolaciji zbog koronavirusa.

Od početka Igara bilo je više stotina slučajeva pozitivnih kovid testova, zbog čega su takmičari morali da budu izolovani.

PROČITAJTE JOŠ:

Žalbi ima na račun smeštaja u hotelima za izolaciju, ali i na hranu i druge uslove, dok britanski mediji pišu da ima i onih koji su plakali.

Kada je reč o uslovima smeštaja, navodi se da su sobe isuviše male za vežbanje i treninge. Testovi na sportistima se vrše svakog dana, a oni zaraženi se odvajaju od ekipa.

Kinezi pokušavaju da usred pandemije koronavirusa, organizuju događaj bez zaraženih, ali to ima i svoju drugu stranu.

Ruska biatletičarka Valerija Vasnetsova podelila je detalj i kaže da je dobijala identično i nejestivo parče mesta triput dnevno, pet dana u nedelji.

Šef nemačke delegacije Dirk Šimelfenig je takođe kritikovao neprihvatljive uslove za sportiste, rekavši da, osim što su male, sobe nisu čiste.

Hrana je po njegovom mišljenju loša, a da se testovi ne daju onima u izolaciji, iako je negativan test jedini izlaz odatle.

Natalija Mališevska, poljska klizačica je opisala da su je stalno premeštali u karantin i iz njega, zbog različitih rezultata testova.

Naglasila je da joj je to ostavilo traumu zbog koje je konstantno plakala. Otkrila je da su je jedne noći organizatori odvukli u tri ujutru da bi je vratili u olimpijsko selo.

Objava Ruskinje je ubrzo obrisana, Foto: Printscreen Instagram

Procenili su da nije rizična po okolinu, da bi je ubrzo vratili u samicu.

„Sedela sam u ambulanti. Bilo je tri ujutru i plakala sam kao luda, zato što nisam znala šta se dešava. Nisam se uopšte osećala bezbedno“, rekla je 26-godišnjakinja.

U karantinu je 387 sportista i članova timova i novinara. Nije poznato koliko je samo sportista zatvoreno. Juka Jalonen, šef finskog hokejaškog tima kaže da Kinezi krše ljudska prava jer drže jednog od njegovih glavnih igrača u izolaciji, iako su ga doktori proglasili zdravim.

Iz nemačkog tima su se takođe žalili na uslove; Foto: Printscreen Instagram

Marko Antila je zatvoren u izolaciji otkako je testiran kao pozitivan pre 18 dana i ostaje u karantinu iako je bez simptoma.

Da bi neko izašao iz izolacije potrebna su mu dva negativna PCR testa u razmaku od 24 sata.

Jalonen kaže da Antila ne dobija dobru hranu i ističe ono što je rekla i spomenuta ruska sportistkinja Vasnetsova.

„Stomak me boli, bleda sam i imam crne krugove oko očiju. Hoću da se ovo završi, plačem svakog dana i vrlo sam umorna“, navela je ona na društvenim mrežama.

Foto: François-Xavier MARIT / AFP / Profimedia

Otkrila je i da oni koji nisu sportisti a završe u istom hotelu, imaju i bolju hranu i bolje uslove, navodeći primer svog timskog lekara.

„Rekli su mi u ponoć da mogu da izađem i pet minuta kasnije da ne mogu. Rekli su mi da je sve u Kini politika i da ne mogu da razumem to“, kaže Mališevska.

Dodala je i da ne veruje testovima zbog oprečnih rezultata, dok tvrdi da je „nešto u njoj umrlo“ zbog uslova u kojima zaraženi sportisti završavaju.

BONUS VIDEO – Vukićević nakon poslednjeg mesta u Pekingu: Glavni cilj bio da završim trku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare