Foto: EPA-EFE/ANDRE COELHO

Basket 3x3, karate, skejtbording, surfovanje i sportsko penjanje prvi put će se naći na Olimpijskim igrama.

PROČITAJTE JOŠ

Pored toga što će Igre u Tokiju biti održane pod krajnje neuobičajenim okolnostima usled pandemije koronavirusa, ostaće upamćene po tome što će na njima biti i pet novih olimpijskih sportova.

Basket „3 na 3“

Predvođeni Dušanom Domovićem Bulutom, reprezentativci Srbije u basketu 3×3 predstavljaju pravi tim snova, i prvi su favoriti da prvo izdanje ovog sporta na Olimpijskim igrama okončaju zlatnom medaljom. Turnir počinje 24. jula, grupna faza trajaće do 26. jula, dok su naredna dva dana zakazana za polufinale i borbe za medalju.

Karate

Foto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Iako jedna od najstarijih borilačkih veština, karate je tek 2015. godine dobio „mig“ od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta i uvršten je u program takmičenja po prvi put u istoriji. Ukupno 80 takmičara boriće se u po četiri discipline u muškoj, odnosno ženskoj konkurenciji.

Srbija će imati jednu predstavnicu, i to Jovanu Preković, koja će nastupiti u konkurenciji do 61 kilograma i jedan je od glavnih favorita za odličje.

Skejtbording

Iako debitantsko, takmičenje u skejtbordingu bi moglo da ostane upamćeno kao jedno od najspektakularnijih. Ukupno 80 takmičara i takmičarki boriće se za prvu zlatnu medalju u uličnim i park uslovima, u periodu od 25. jula do 1. avgusta. Najviše takmičara dolazi iz Brazila i Sjedinjenih Američkih Država, po 12.

Skejt
Skejt Foto:SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Surfovanje

Japanska plaža Šidašita ugostiće najbolje surfere planete koji će se po prvi put boriti za olimpijska odličja. Poput skejtbordinga, i surfovanje bi moglo da postane apsolutni hit olimpijskog turnira. Jedini preduslov je da posluži vreme – sve ostalo je tu, uključujući i najbolje surfere sveta.

Na samom takmičenju učestvovaće po 20 muškaraca i žena iz 17 zemalja, a arbitri će ocenjivati brzinu, snagu i tečnost pokreta svakog surfera kako bi na kraju najbolji odneo zlato sa sobom.

Sportsko penjanje

Sportsko penjanje
Sportsko penjanje Foto:EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD

Još jedan sport novije „proizvodnje“, sportsko penjanje donosi čak tri različite discipline – težinsko penjanje (cilj popeti se što više za šest minuta), brzo penjanje (cilj je stići do vrha pre rivala) i boldering, u kom je cilj za što kraći vremenski period rešiti takozvani „problem“, tačnije uspešno savladati stazu koja se nalazi pred penjačem.

Takmičenje u sportskom penjanju počinje 3. i trajaće do 6. avgusta, a Srbija u ovom sportu neće imati predstavnika, pošto je sjajnoj Staši Gejo olimpijska viza zamalo izmakla.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar