Foto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Srpska karatistkinja Jovana Preković otkrila je kako se pripremala za Olimpijske igre i kako je došla do medalje pred put u Tokio.

Jedna je od glavnih favoritkinja za olimpijsko zlato u karateu. Ove godine je još jednom postala šampionka Evrope u kategoriji do 61 kilograma i ušla je u istoriju kao prva karatistkinja Srbije koja će se boriti na Olimpijskim igrama.

„Poslednje takmičenje sam imala u Poreču na Evropskom prvenstvu, bila sam skroz rasterećena i u tom trenutku sam spuštala formu kako bih se pripremila za Olimpijske igre. Rekla bih da je to zlato posledica dobrog nivoa utreniranosti u poslednjih godinu i po dana, jako svesno i smišljeno. Kroz treninge sam upoznala sebe i mogla sam da pokažem da sam dobra i u podizanju i u spuštanju forme“, kaže Jovana Preković za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

U Tokiju samo želi da pokaže maksimum, a ukoliko to učini medalja neće izostati.

„Cilj je da predstavim sebe i da pokažem veru u sve što sam radila. Biće mi jako bitno da to uradim kako ja želim i kako se osećam i kako Bog kaže. Istorija mi ne „gine“ jer je prvi put, ostalo je do mene i nekih stvari na koje ne mogu da utičem“.

Sjajna karatistkinja osvrnula se i na specifične uslove koji čekaju sportiste u Tokiju.

„Kada se stvorila ova situacija sa koronom nama je sve stalo. Sebe sam pripremila na testiranja, duga čekanja, na sve nepredvidive situacije, jer jedino tako mogu da održim sebe zdravom. Mislim da će sve biti kako treba, motivisana sam i spremna na sve“.

Pitanje psihičkog zdravlja postalo je bitna sportska tema nakon što su se na probleme požalili brojni sportisti i zbog toga i otkazali učešće na Igrama.

„Donekle razumem sportiste jer je bilo jako turbulentno. Sve sam ‘popakovala’ u svojoj glavi kako treba i odlučila da to neće da me porazi, da neće da narušava moje mentalno zdravlje, nego da ću da radim sve što mi prija, da regenerišem sebe, udahnem duboko i krenem sa radom. Cele prošle godine sam trenirala, igrala sam košarku, tenis, pa i veslala, samo da održim mentalno zdravlje. Drago mi je da sam uspela da se izborim sa tim, videli smo velike šampione koji nisu na nivou, razumem zbog čega“, poručila je Jovana Preković.

BONUS VIDEO Novak Đoković stigao u Tokio

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar