Foto: Tanjug/Florian Eisele/Pool via AP

Nula od dva, tako bi ukratko mogao da se svede učinak Rodžera Federera u godini u kojoj se nije proslavio - više je neslavno "poginuo".

Federer je pojam i sinonim za tenis već 20 godina. Toliko ima i grend slemova i sva je prilika da neće više uzeti nijedan, a lista neuspeha ove godine mu je sve duža.

Rana ispadanja u Dohi, Haleu i Ženevi, povlačenje na Rolan Garosu, „metlanje“ u tri seta na Vimbldonu, povlačenje sa Olimpijskih igara, govor tela na terenu, nastupi na konferencijama…

PROČITAJTE JOŠ:

Filmski kraj karijere izmakao mu je pre dve godine, ali nije podigao pehar Vimbldona u epskom finalu sa Novakom Đokovićem. Imao je servis, dve meč lopte i Đokovića u šaci.

Kao u crtanom filmu kada Tom uhvati Džerija, a ovaj uspe da se iskobelja i onda nekakavim tiganjem mačku „rokne“ po glavi, tako da se ovome zavrti i da izbroji sve zvezde.

Posle skoro pet sati tenisa u vimbldonskom finalu 2019. Federer je delovao neverovatno sveže za čoveka koji je u tom trenutku ulazio polako u 39. godinu života.

Ispostaviće se da je to verovatno bilo i njegova teniska „labudova pesma“, posle onoga što smo kao informaciju primili u utorak – Rodžer neće na Olimpijske igre.

Koliko interesovanja među sportistima privlače te Igre, bolje da ih ni nema. Teniseri, jedan za drugim, odustaju i petorica od najboljih deset za sada neće biti tamo.

Nije isključeno da ni Novak neće hteti da ide, tim pre što je još pre dva meseca rekao da Igre bez publike ili u ovakvim okolnostima ili sa rigoroznim merama zaštite ne bi bile Igre.

Federeru to gotovo sigurno nije bilo glavni razlog. On je više puta ponavljao da će biti na ATP turu dok mu se igra, ali je više nego evidentno da se muči na terenu.

„Otkad sam pobedio na Rolan Garosu 2009. mediji su se vraćali ovoj temi (penziji). Ali, već je jasno da sam na kraju karijere. Ne mogu da kažem šta će biti za dve godine. Zato planiram godinu po godinu. Još uvek sam srećan“, rekao je Federer lani.

Tada je iskoristio pauzu zbog pandemije koronavirusa da operiše kolena, baš da bi bio spreman da se vrati, ali više nije u cvetu mladosti, pa niti oporavak ide brzo, niti u željenom smeru.

Rodžer Federer
Rodžer Federer Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Hladnokrvni Švajcarac koji je nekad mogao da prepusti brejk ili dva protivniku „pokeraškog izraza“ na licu, pre nego što ga sastavi sa zemljom, sada gubi 6:0 od Huberta Hurkača poslednji set Vimbldona.

„Tokom sezone na travi, nažalost, pao sam na koleno i prihvatio sam da moram da se povučem sa Olimpijskih igara u Tokiju. Veoma sam razočaran, jer mi je čast i vrhunac karijere svaki put kada sam predstavljao Švajcarsku. Već sam započeo rehabilitaciju u nadi da ću se vratiti na turneju kasnije ovog leta. Želim celoj švajcarskoj ekipi puno sreće i navijaću izdaleka. Kao i uvek“, kazao je Federer u Londonu.

Kako sada stoje stvari, to bi bio tužan i nekako ironičan završetak čoveka koji je rekorder po broju titula baš na Vimbldonu, tim pre što se na prste jedne ruke može pobrojati koliko mu je rivala udelilo „krompirić“ u setu tokom karijere.

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Bićemo tužni kad ode, u to nema sumnje, a sve je bliže odlasku. Sve i da nekim čudom odluči da odigra još jednu sezonu, neće biti ništa mlađi i sva je prilika da će još dublje padati. Prejako je reći – blamirati se, jer klasa je ipak klasa.

Pitanje je samo kad će se pomiriti sa tim u glavi. I da li je to već uradio. Odustajanje od Igara koje su mu, uz Vimbldon, bile drugi najveći cilj ove godine, svakako sugeriše kao da jeste.

Isto je nagovestio i pre koju nedelju kada se igrao turnir u Haleu i kada je izgubio od Feliksa Ože-Alijasima u meču drugog kola.

Tada je napomenuo da je bolje „vruće glave ne donositi prenagljene odluke“, kao da je već bio spreman da kaže „ma neka ide sve u…“. Kada se smirio, shvatio je da još hoće da igra.

Pre tri dana morao je da čestita Đokoviću na osvajanju 20. grend slem titule.

Rodžer Federer
Rodžer Federer Foto: EPA-EFE/SCOTT BARBOUR

Novak ima 34 godine, mlađi je i od njega i od Nadala, a još uvek igra u vrhunskoj formi, potrebnoj za osvajanje grend slemova.

To je takođe činjenica sa kojom će Federer morati da se izbori. Za utehu mu ostaje to da je on bio prvi koji je oborio rekord Pita Samprasa od 14 trofeja sa najvećih turnira.

U krajnjoj liniji, i sam je više puta pričao da mu je to bio cilj, a da je sve ostalo došlo kao bonus. Taj bonus se sada pokazuje nedovoljnim, jer vrlo lako može da se desi da u istoj godini izgubi i status rekordera po broju grend slemova, već je izgubio rekord po broju nedelja na vrhu ATP liste, te da ostane bez zvanja najvećeg tenisera u istoriji koje su mu mnogi pripisivali.

Nije filmski završetak, ali možda nije ni bilo suđeno njemu, već nekom drugom. Jednom momku koji dolazi iz Beograda, a ne iz Bazela.

BONUS VIDEO: Kako je Novak protiv Beretinija uzeo svoj 20. grend slem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram