Novak Djokovic
Novak Đoković Foto:USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia/Twitter KingFut com/Instagram/gabiguimaraes10

Novak Đoković jedva je nedelju dana u Tokiju, a nema ko ga nije povukao za rukav od sportista.

PROČITAJTE JOŠ

Osim što na terenu pobeđuje, u pauzi između mečeva služi Novak Đoković je hodajuća atrakcija za svetske sportiste, koji iz dana u dan potvrđuju ono što smo tvrdili i pre Olimpijskih igara. Veće zvezde od Đokovića nema u Tokiju.

Tačno je da će Olimpijsko selo ima nekoliko hiljada stanara u narednih petnaestak dana, ali Đoković je, izgleda neprikosnoven. Malo, malo, pa se pojavi njegova fotka sa nekim sportistom, koji dobije svoju uspomenu u vidu selfija, ili autograma.

Sve to nas nekako navede na pitanje – ako Đokovića sportisti toliko jure za fotku, zašto mnogi zapadni mediji istrajavaju u tome da izveštavaju o njemu samo kad nešto uradi loše?

Neke procene kažu da je za nedelju dana Novak bio na čak pet hiljada fotografija. Uglavnom je meta svojih kolega olimpijaca.

Ručao je sa meksičkim dizačem tegova, davao je savete ženskoj turskoj odbojkaškoj reprezentaciji. Sa njima je isto sedeo u društvu, dok je neko pored doviknuo „slušajte i učite“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nina Derwael (@ninaderwael)

Kad je neko toliko dugo na ATP turu i najbolji na svetu kao što je to Đoković, onda je nemoguće ignorisati ga. To se, izgleda najbolje radi baš u svetu tenisa. Tamo se valjda snobovski i religiozno na terenima i dalje podržavaju Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Otud ne čudi što Novaka više priznaju oni koji ne igraju neposredno njegov sport, ili oni koji ne izveštavaju primarno sa teniskih terena i mečeva.

Juče su se pojavili Novakovi snimci sa bugarskom atletičarkom i troskokašicom Gabrijelom Petrovom, sa kojom je probao da prozbori i na bugarskom. Pokazao je neposrednost koja se sviđa ljudima, jer ne deluje tako nedodirljivo, što za mnoge protivnike јесте na ATP turu.

Fotografisao se onda i sa Amel Melih, alžirskom plivačicom koja pod maskom neodoljivo podseća na njegovu suprugu Jelenu. Pre neki dan je napravio špagu u teretani gde su vežbale belgijske gimnastičarke i Nina Dervel je to podelila na društvenim mrežama.

Đoković je navikao da radi špage kada proklizava na terenima dok odigrava slajseve, ali se jednako dobro snalazi i kad ćaska sa brazilskom odbojkaškom reprezentacijom. To su primetili i Amerikanci, pa je „USA Today“ u jednom svom tekstu morao da konstatuje kako Novak možda jeste najpopularniji u Tokiju.

Nije čudo što ima fotografiju i sa ruskim rukometašicama, Amelom Tukom, bosanskim atletičarom, Kristoferom Rurom, nemačkim hokejašem, Saijem Pranitom, indijskim badminton igračem.

Amerikanci su u Japan poslali čak 613 predstavnika, među kojima su i neke od najvećih zvezda NBA lige. Dovoljno je reći da je tu i Kevin Durent, pa da bude jasno koliko sportista visokog profila je tamo, a niko nije privukao toliko pažnje da ga na svakom koraku zaustavljaju kao Novak.

Kad obavi sve oko fotkanja, Novak ode na teren i – pobedi. Sledeći rival mu je Alehandro Davidovič Fokina u osmini finala, ali veći dobitak od mečeva koji mu predstoje, možda je upravo potvrda veličine koju možda najbolje sumira rečenica brazilske odbojkašice Gabrijele Gimaraeš:

„Bukvalno sam izbezumljena. Život mi se resetovao, ne mogu da verujem. Pored toga što mi je idol, on je veoma fin. Obožavam te, Novače“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare