Milica Mandic Damir Mikec i Tijana Bogdanovic
Foto:EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO/YUTAKA / AFLO / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Zahuktale su se Olimpijske igre u Tokiju, a zemlje nekadašnje Jugoslavije iz dana u dan uvećavaju svoj bilans medalja.

PROČITAJTE JOŠ

Crna Gora uz Bosnu i Hercegovinu nije uspela da se upiše na listu osvajača odličja, dok su Srbija, Hrvatska i Slovenija ostvarili dobre rezultate.

Sa prvim medaljama stigle su i informacije o tome koliko će države u regionu nagraditi svoje sportiste za uspehe na Igrama u Tokiju. Ono što upada u oči jeste velika razlika izmeđ pojedinih zemalja, a ekonomska razvijenost nije u direktnoj vezi sa količinom novca koju će neka država izdvojiti za nagrade.

Srbija za sada ima tri osvajača medalja. Milica Mandić će za zlatnu medalju dobiti 70 hiljada evra, Damiru Mikecu za srebro sleduje 60 hiljada evra, dok za bronzu Tijana Bogdanović dobija 50 hiljada.

Od Srbije u regionu više plaća takozvana država Kosovo, čiji sportisti su osvojili dve zlatne medalje u Džudou. Nora Đakova i Distrija Krasnići će uz zlato oko vrata dobiti i po 100 hiljada evra za svoj uspeh.

Za razliku od Srbije, u ostalim republikama nekada zajedničke države, nisu bili toliko izdašni.

Crna Gora još nije osvojila medalju, a ako to pođe za rukom njenim sportistima, biće nagrađeni sa 35 hiljada za zlato, 30 hiljada za srebro i 25 hiljada za bronzanu medalju.

Kada je u pitanju Hrvatska oni su na dnu liste. Tako će Matea Jelić za zlato dobiti 27.600 evra, dok za srebro koje još niko nije osvojio sledi 17.200 evra. Bronzani Toni Kanaet će za svoju bronzu dobiti 12.200 evra.

Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

U poređenju sa Srbijom zlato u Hrvatskoj vredi 150 posto manje dok za za srebro i bronzu nagrađuju čak četiri puta manje u odnosu na našu vladu.

Hrvatska će pored sportista, nagrade dati i trenerima. Onaj ko trenira zlatnog olimpijca biće nagrađen sa 22.600 evra, dok će treneri srebrnog i bronzanog dobijati 12.220 odnosno 9500.

U Hrvatskoj kao i u Srbiji osvajači medalja se nagrađuju sa sportskom penzijom. Hrvatski sportisti koji su osvojili medalje penziju dobijaju kad napune 45, dok je starosna granica u Srbiji 40 godina. Poznato je da u Srbiji zlato vredi tri prosečne plate, srebro 2,5, dok bronza vredi dve prosečne plate.

I Slovenci koji su osvojili tri medalje, po jedno zlato, srebro i bronzu će biti nagrađeni.

Vlada Slovenije nešto je skromnija, pa će tako osvajaču zlata sledovati 20.000, srebra 17.500, a bronze 15.000 evra.

Kada je u pitanju Makedonija, oni jedini nisu objavili da li će i sa koliko nagraditi svoje sportiste, tako nije poznato koliko će drugi osvajač medalje u istoriji ove zemlje Dejan Georgievski i da li će uopšte biti nagrađen.

Jasno je da ekonomski faktor nije imao uticaj na odluke koliko će koja zemlja nagraditi svoje olimpijce, jer bi u tom slučaju redosled bio sigurno drugačiji.

Ispravka netačne informacije

Portal nova.rs ispravio je prenetu netačnu tvrdnju da se medalje koje su mogli da osvoje reprezentivci BiH na Olimpijskim igrama u Tokiju nagrađuju cifrom, koja je ubedljivo najmanja u regionu. Bilo koja medalja u Bosni i Hercegovini će biti nagrađena sa samo 2.300 evra, je preneta netačna informacija.

Dakle, iznos od 2.300 eura nije propisan pravnim aktima ni na državnom, ni na entitetskom nivou. O njemu ne znaju ništa ni u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine, što su potvrdili u odgovoru na naše pitanje.

Pored nagrada različitih nivoa vlasti, da je neko od bh. sportista/kinja osvojio medalju u Tokiju, nagradio bi ga i Olimpijski komitet BiH.

„Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je odlučio da se u slučaju osvajanja medalje na Igrama sazove posebna, svečana sednica Izvršnog komiteta koji bi doneo odluku o prigodnoj nagradi za osvojenu medalju. Sednica bi bila sazvana po hitnom postupku kako bi i nagrada bila uručena blagovremeno“, potvrdili su iz ove organizacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare