Foto: EPA/FRANCK ROBICHON

Još jedan nebeski skok doneo je Ivani Španović plasman u finale Olimpijskih igara i u noći između ponedeljka i utorka (3.50) kreće po zlato.

Najbolja srpska atletičarka skočila je udalj tačno sedam metara (7.00), te je sa najboljim skokom otišla u finale.

To je bio primarni cilj za devojku koja je Srbiji na prošlim Igrama u Rio de Žaneiru donela bronzanu medalju. Ovog puta se neće zadovoljiti ničim manjem od zlata.

PROČITAJTE JOŠ

„Želim da se odmorim, da malo ‘istoniziramo’ i da u utorak u finalu isporučim ono što toliko dugo želim da se desi“, izjavila je Ivana Španović posle plasman u finale.

Zna šta može da presudi u finalu.

„Brišemo sve što je bilo u nedelju, fokus je na finalu. Oslanjam se na svoje iskustvo i na želju koju toliko dugo imam“.

Zbog brojnih povreda i pandemije koronavirusa nije imala prilike da se odmeri u odnosu na rivalke, o čemu je i sama govorila.

„Pvi utisak mi je da sam na velikom takmičenju posle dve godine. Prevelika je bila pauza. Ostali smo dosledni planu i radu i ovo samo potvrđuje da ću biti na dobrom nivou. I ovaj skok je bio sa velikom zadrškom jer sam napravila prestup u prvoj seriji. Samo sam želela da napravim taj skok preko 6,75 metara, tako da nam sada ostaje da dodatno podignemo raspoloženje i formu“, izjavila je Španovićeva.

Veliki šampioni se ne zadovoljavaju ničim manjim od vrha, to je i Ivana pokazala neposredno pre puta za Tokio.

„Pre neki dan sam slušala izjavu posle osvojene medalje u Riju. Prva reakcija bila je da se vratim sada tamo i raspalim sebi jednu šamarčinu“, rekla je u izjavi za „Sportski žurnal“.

Ivana Španović Olimpijske igre
Foto: Tanjug/AP Photo/David J. Phillip

Prošla je trnovit put, da bi opet stigla do vrha. Trostruka šampionka Evrope u dvorani, svetska šampionka u dvorani i bivša evropska šampionka želi da karijeru u 31. godini zaokruži osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama.

Kakvu je buru izazvala u srpskoj javnosti situacija kada joj se otkačila špenadla u finalu Svetskog prvenstva u Londonu (2017. godine). I dalje se često spominje kako je jedna mala distorzija u pesku koštala Ivanu prvog mesta.

Ne samo da nije postala šampionka, već je takmičenje završila na 4. mestu zbog striktnog poštovanja pravila i jednog cepanja papira.

PROČITAJTE JOŠ

Iako važi za jednu od najspremnijih naših sportiskinja poslednjih godina je imala velikih problema sa povredama. Tokom 2020. godine je morala da pauzira zbog povrede metatarzalne kosti, a bizaran je način na koji je došlo do povrede. Skočila je na stepenik u dvorištu, pukla je pločica i istegnula skočni zglob.

I ove godine je morala da bude prava mentalna gromada, jer je otkazala učešće na šampionatu Evrope zbog povrede na poslednjem treningu. Na snimanju je utvrđeno da mišić na odraznoj nozi nije pukao, pa je nakon što je sanirala spazam mogla da se vrati treninzima.

Sada Ivana želi da u konkurenciji Gitens, Ris, Straton, Mihambo, Brume, Bek Romančuk, Irozuru, Maloun, Dejvis, Sojers i Sanja stigne do zlata.

Cela Srbija će biti budna i pratiti skokove za istoriju i krunu karijere naše najbolje atletičarke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare