EPA-EFE/FAZRY ISMAIL
EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Pojedini dežurni kritičari, uglavnom iz Australije, i dalje ne mogu da se pomire sa svim uspesima Novaka Đokovića na tlu te zemlje, od kojih je poslednji stigao u vidu osvajanja 10. titule na Australijan openu.

Đoković je u Australiji potpuno dominirao, revanširao se za sve neprijatnosti prošle godine i nepravednu deportaciju, a sve je krunisao 22. grend slem trofejom i to uz potpunu nadmoć nad rivalima na terenu.

Po broju najvećih titula izjednačio se Novak sa Rafaelom Nadalom, ali se vratio na prvo mesto ATP liste, izvesno je da će oboriti rekord Štefi Graf po broju uzastopnih nedelja (377, Novak trenutno na 375) na vrhu sveta, a trenutno drži mnoge rekorde o kojima Španac može da sanja.

PROČITAJTE JOŠ:

To sve nije dovoljno da bi dobio poštovanje koje zaslužuje, a mnogi u prvi plan ističu to što nije voljen kao Nadal i Federer, jer njegove teniske i statističke uspehe niko ne može da obori.

Australijski novinar Endrju Vebster je uredničkoj kolumni za portal „The Age“ takođe je želeo da umanji sve što je Đoković postigao.

„…A onda je tu Novak Đoković, jedan od retkih sportista koji ima legitimne argumente da je GOAT, ali je postao toliko nepoželjan da ne možemo da nateramo sebe da kažemo da je najveći svih vremena. Čak se i njegova poslednja žrtva, Stefanos Cicipas, borio da potvrdi kako je Đoković GOAT pošto je deklasiran u finalu Australijan opena“, piše Vebster.

Pored toga, Đokoviću se nameće i to kako nije sposoban da prizna grešku, kako često kuka zbog lošeg predstavaljanja u medijima, te da nikako ne vidi da je nekada problem u njemu.

(AP Photo/Ng Han Guan)

Možda se Đokovićevi stavovi ne sviđaju svima, možda njegov otac Srđan nije svakome po meri, možda Novak jeste poseban i po načinu ishrane i po ponašanju van terena i po zahtevima koje ima, ali definitivno nikada ne ostavlja ljude ravnodušnim. Gde god se pojavi priča se o njemu, ali sebe nikada nije predstavljao kao osobu koja živi od senzacije, već kao nekoga ko se ističe pre svega onim što pokazuje na terenu.

Novaka nekad prate drame i kontroverze, ali je svima u Australiji pokazao da neće dozvoliti da se o njemu stvara lažna slika, da svako priča šta mu padne napamet i blati njegovo ime, a uveo je i jednu veliku promenu. Više ne želi Srbin da se svidi svima, pa se tako usprotivio i medijima i novinarima i igračima koji su stvarali lažnu sliku o njemu, na sve je imao jasan odgovor, a sumnje o njegovoj povredi ravne su glupostima, jer za sve postoji dokaz.

U poslednje vreme Đoković je često na udaru i zbog ponašanja prema treneru Goranu Ivaniševiću, na koga često viče i traži savete na veoma buran način tokom meča. Njihov odnos zaista jeste poseban, ali Ivanišević je daleko od nekoga ko bi trpeo bilo kakvo ponižavanje ili izlive besa. Veza između njih dvojice daleko je dublja i kompleksnija od takve kakvu su je predstavili pojedini Australijanci, ali i Hrvati, koji umeju da traže „dlaku u jajetu“ kada je Novak u pitanju. Ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti da Đoković i Ivanišević imaju specijalnu taktiku, ali su i privatno prijatelji i njihova saradnja za sada je i više nego plodonosna, a najbolje od svega je što se kraj i dalje ne nazire.

(AP Photo/Aaron Favila)

Australijanac Vebster pronašao je još načina da ispred Novaka postavi Federera i Nadala.

„On nikada neće biti tako estetski dopadljiv kao Federer, koji je tenisu pristupao kao nečemu što treba uokviriti i staviti u galeriju. Nikada neće biti vredan divljenja kao Nadal, koji hrabro prolazi kroz svoje povrede bez puno buke umesto da ih koristi za igranje psiholoških igrica sa svojim protivnikom. Đoković nikada neće biti popularan kao jedan od njih“, dodao je Vebster.

I baš zbog toga Novak ima i status negativca i status heroja u tenisu. Kao negativca ga uglavnom doživljavaju oni kojima je rivalstvo Nadala i Federera bilo sve na svetu, a onda je „neki mali iz Srbije“ uspeo da prodrma najveću scenu. Upao je onako kako niko nije očekivao, a od 2011. do 2023. uspeo je da pomeri sve granice u tenisu, a deluje i da će „trajati“ duže od Nadala, pošto je Federer već rekao svoju poslednju igračku reč.

Uspeo je Novak nekim svojim stavovima i principima da navuče dodatni gnev na svoje ime, pa mnogi ne mogu da mu oproste i to što se nije vakcinisao, što je imao gurua, što ne jede meso… Mnogima, ipak, smeta što je on uspešan i što verovatno nikada tenis neće imati čoveka kao što je Novak iz Srbije.

Novak Đoković i Goran Ivanišević Martin KEEP / AFP / Profimedia

Da Novaka vidite kao heroja nije vam potrebno mnogo – dovoljno je samo da pogledate odakle potiče ikakve je uslove imao, kako je sanjao svoje snove i šta je radio za njih, te kako se i dan-danas uprkos svemu ponaša i na terenu i van njega.

Australija se ne može nazvati Novakovim domom, ali je i od nje napravio dnevnu sobu u kojoj je stigao do največih uspeha u karijeri i ućutkao sve one koji sumnjaju. Zbog toga se pominje i da bi ispred Rod Lejver arene trebalo podići njegovu statuu, jer niko pre nije uspeo da osvoji dvocifren broj titula na tom mestu.

„Možete li da zamislite da su Nadal ili Federer osvojili deset titula u Melburn Parku? Njihova statua bi već bila izlivena i otkrivena. Umesto toga, Đoković se svađa sa publikom kao da je to školsko dvorište, tražeći da se pijani i neobuzdani navijači izbace. Oni ga ne poštuju, a on ne poštuje njih“, tvrdi Vebster.

Novak Đoković Foto: AP Photo/Dita Alangkara

Teško je zamisliti da Australija u čast Novaka podigne bilo kakvu statuu. Daleko je ta priča od realnosti, a uglavnom se pominje među srpskim navijačima, koji su se pokazali kao kulturniji od onih koji su Novaka pokušali da nepristojno ometaju u pohodu na titule. Iako bi verovatna ta statua bila potvrda poštovanja, Novaku to nije potrebno da bi znao koliko je veliki. „Za sebe sam najbolji“, rekao je Novak na konferenciji posle finala, a to znaju i oni koji ka njemu ispaljuju „otrovne strelice“, protiv kojih je odavno naučio da se bori.

Heroj je dobar onoliko koliko je dobar njegov negativac, ali Đoković je „negativac“ kojem ponestaje heroja. Malo ko je u stanju da mu se suprotstavi na terenu, čak i oni po 10 i više godina mlađi, dok Novaku više nije važno da se dokazuje nevernicima. Njegova dela govore dovoljno, a od njih niko ne može pobeći, jer ona su veća od bilo koje negativne reči koja se spominje uz ime najvećeg tenisera svih vremena.

BONUS VIDEO Đoković izlazi pred srpske navijače u Melburn parku posle osvajanja turnira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare