(AP Photo/Ng Han Guan)

Svi uspesi pretočeni u brojeve

Već godinama unazad vodi se polemika oko toga ko je teniski GOAT (najbolji svih vremena), a najmerodavniju listu nudi specijalzivani sajt „Ultimate Tennis“.

Srpski teniser Novak Đoković je nedavno osvojio 22. grend slem titulu, izjednačio se sa Rafaelom Nadalom po otm parametru, dok u skoro svim ostalim ima prednost (broj nedelja provedenih na prvom mestu, osvojeni mastersi, broj titula…).

PROČITAJTE JOŠ:

Đoković je zbog toga trenutno prvi na listi sa 1.023 GOAT poena, a „Ultimate Tennis“ sve uspehe prevodi u brojke. U obzir se uzimaju trofeji, plasman na ATP listi, rekordi koji su ostvareni.

Novak je 562 boda osvojio zahvaljujući rezultatima na turnirima, 223 na osnovu ranga tokom karijere i 238 zahvaljujući rekordima koje je oborio.

Zanimljivo je da na drugom mestu nije Rafael Nadal, nego Rodžer Federer. Švajcarac je tokom karijere sakupio 928 poena i sva je prilika da će ga Nadal prestići.

Španac je trenutno na 890 poena, nije ni blizu Đokoviću, a i više se muči sa povredama, pa će verovatno i nešto ranije završiti karijeru.

Među najboljih deset su još Džimi Konors (616 bodova), Ivan Lendl (605), Pit Sampras (522), Džon Mekinro (512), Bjern Borg (483), Andre Agasi (417) i Rod Lejver (389).

Od aktuelnih igrača na listi 20 najboljih je još smao Endi Mari na 13. poziciji sa 315 bodova.

Računanje bodova ide ovako: grend slemovi vrede osam poena, finale četiri poena, polufinale dva, a četvrtfinale poen. Dodatne bodove donosi kalendarski grend slem. Osvajanje Završnog mastersa dobija se šest bodova, mesto u finalu dva boda. Trofej na turniru iz serije 1000 vredi četiri poena, a finale duplo manje. Olimpijsko zlato daje tri boda, srebro dva i bronza jedan… Kada je reč o ATP listi, za prvo mesto na kraju sezone dodeljuje se osam poena…

BONUS VIDEO Đoković izlazi pred srpske navijače u Melburn parku posle osvajanja turnira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar