EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Rafael Nadal se već mesecima, a zašto ne reći i godinama, muči sa svojim telom i različitim povredama, a deluje da je kraj njegove karijere sve bliži.

Španski teniser je 2022. godine ispratio svog najvećeg rivala (kako on sam to kaže) Rodžera Federera u penziju, a na Lejver kupu tada je upriličen pravi spektakl sa mnogo emocija i dobre zabave.

Nadal je prošle godine odigrao dva kola na Australijan openu, a onda je objavio da će propustiti ostatak sezone zbog povreda i operacija. Nekoliko meseci nakon Australijan opena, Rafa je najavio da bi u 2024. mogao da svira kraj karijere.

PROČITAJTE JOŠ:

S jedne strane to su tužne vesti za sve ljubitelje tenisa, s druge strane to je još jedan pokazatelj koliko Novak Đoković fizički bolje stoji i koliko je kroz karijeru više pazio na svoje telo, te bi zato trebalo i duže da traje, u teniskom smislu.

Iako još zvanično nije potvrđeno kada će Nadal odlučiti da stavi tačku na sjajnu karijeru, jasno je da bi idealna prilika za to bio Pariz, videćemo samo da li na Rolan Garosu ili Olimpijskim igrama, koje se igraju na istom mestu kao i drugi grend slem u sezoni.

Mnogi su se nadali, pa i sam Nadal, da će početkom 2024. biti u dobroj formi i fizički u stanju da odgovori izazove na najvećem nivou. Pobedio je Dominika Tima u Brizbejnu, „stradao“ je pred njim i Džejson Kubler, ali je onda Džordan Tompson slavio. Na tom meču Nadal je ponovo osetio bolove, zaradio je novu povredu, pa je opet morao na pauzu.

Licitiralo se sa datumima povratka na teren, Nadal je ponovo radio uglavnom iza zatvorenih vrata, a odigrao je nedavno i odličan meč, odnosno egzibiciju u Las Vegasu, ali je na njoj poražen od Karlosa Alkaraza sa 2:1 u setovima.

Rafael Nadal
Foto: Panoramic / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Nije uopšte loše izgledao Nadal protiv svog teniskog naslednika, ali su onda isplivali novi snimci na kojima se muči sa servisom, pa je bilo evidentno da ga opet nešto boli.

Potvrda je stigla veoma brzo, pa je četvrtak za mnoge počeo vestima da se Nadal povukao iz Indijan Velsa.

„Sa velikom tugom moram da se povučem sa ovog fantastičnog turnira. Svi znaju koliko volim ovo mesto i koliko volim da se takmičim ovde u Indijan Velsu. Naporno sam radio i trenirao i svi znate da sam uradio test ovog vikenda, ali nisam spreman da igram na najvišem nivou na tako važnom događaju. To nije laka odluka. Veoma je teška u stvari, ali ne mogu da lažem sebe i hiljade navijača. Nedostajaćete mi i siguran sam da će ovaj turnir biti sjajan“, istakao je Nadal.

Čelnici turnira su veoma razočarani.

„Razočarani smo što Rafa nije u mogućnosti da igra u Indijan Velsu, ali mu želimo da nastavi sa oporavkom i nadamo se da će se vratiti uskoro na teren. On je ovde jedan od najomiljenijih igrača. Nadamo se da ćemo ga u budućnosti ponovo videti u Indijan Velsu“, rekao je Tomi Has, direktor turnira.

Foto: AP Photo/Tertius Pickard)

Nadal je u Indijan Velsu dobio i veoma težak žreb, pošto je u prvom kolu trebalo da ide na Miloša Raonića, a ukoliko bi njega pobedio naleteo bi na Holgera Runea.

Verovatno je Španac sa svojim timom procenio da nema mnogo smisla igrati u Indijan Velsu, a malo je verovatno da ćemo ga na terenu videti pre aprila i sezone na šljaci, koja počinje Mastersom u Monte Karlu.

Mučno je postalo samo i gledati kako se Nadal oseća i koliko mu treba da bi uopšte mogao da zaigra na nekom turniru, a i sam je izjavio da ako ne bude sposoban da se takmiči na najvišem nivou, otići će u penziju. To je u ovom trenutku realnost, sada je samo pitanje tajminga.

Nadal je s pravom kroz karijeru stekao nadimak „Kralj šljake“ i to će verovatno zauvek i ostati. Upravo će ta podloga pokazati da li ima smisla da Rafa i dalje pokušava da se takmiči ili je vreme da svira kraj ovog proleća ili na leto.

Rafael Nadal Foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Trenutno, sve sugeriše da će se desiti ovo drugo, a to bi možda bilo bolje i za Nadala, koji je nedavno postao otac, pa ima i roditeljske obaveze.

Jasno je da Rafino telo više ne može da podnese velike napore kao nekada, deluje potpuno istrošeno i praktično da ne postoji povreda sa kojom se Nadal nije suočio tokom karijere.

PROČITAJTE JOŠ:

Koliko god Nadal bio mentalno jak, koliko god pokazivao da i dalje voli tenis i želi da mu se vrati, u praksi je malo drugačije. To me podseća i na onu čuvenu izjavu Kobija Brajanta:

„Moje srce može da primi još udaraca, moj um može da izdrži napore, ali moje telo zna da je vreme za oproštaj.“

Rafa, neka taj poslednji ples bude u tvom stilu, tamo gde ti želiš i najviše voliš, a Pariz se čini kao idealno mesto za tako nešto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare