Raspored je u poznim igračkim godinama možda i najvažnija stvar

Novak Đoković nije sjajno otvorio novu sezonu, pošto je na Junajted kupu ostvario dve pobede i jedan poraz, ali je i te kako spreman za ono što ga čeka u nastavku godine.

Tokom Junajted kupa, srpski teniser dao je intervju Džimu Kurijeru, bivšem svetskom broju jedan, a pričao je o trenutnoj spremi, željama i rasporedu za 2024. godinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Najpre osvrnuo se na sve ono što je učinio u 2023. godini, koja je bila jedna od njegovih najuspešnijih u karijeri.

„Jedna od najboljih sezona u mojoj karijeri. Da smo osvojili Dejvis kup, verovatno bih rekao i najbolja. Sada je druga, odmah iza 2015. ili 2011. godine, i tada sam osvojio tri slema i mnogo turnira. Ciljevi su uvek veoma visoki, ali očekivati da sa 36 godina mogu sve to da postignem… Ne znam da li sam očekivao da osvojim tri slema i da igram još jedno finale, ali sigurno se uvek spremam za tako nešto kada pravim raspored na početku sezone. Bila je neverovatna godina. Počeo sam dobro u Australiji, kao i većinu sezona. Kada se tu osvoji trofej, to daje dodatni vetar u jedra, odmah se osećaš bolje u vezi sa celom godinom“, rekao je Novak.

Kako kaže, još uvek nije isplanirao šta će sve igrati ove godine.

„Da budem iskren, malo sam podeljen u vezi s time. Uvek je deo mene koji je dečak koji obožava tenis, zna samo za tenis i koji mu je posvetio ceo život. Taj dečak i dalje želi da nastavi. S druge strane, otac sam dvoje dece, daleko sam od porodice… Svaki put kada putujem na duže, to mi slama srce. Uvek razmišljam o tome koliko dugo bi trebalo da igram, koliko turnira da igram, da li je vredno toga… Počeo sam ovu godinu uobičajeno – došao sam rano u Australiju, volim da igram ovde, ovde sam pravio najveće uspehe u karijeri na grend slem nivou. Posle toga, zaista ne znam. Obično imam jasan raspored gde želim da igram, šta su ciljevi – sada znam da su to slemovi i Olimpijske igre, ali osim toga, nemam pojma koje turnire ću igrati ili neću igrati. I dalje sam gladan, i dalje želim da se nadmećem, i dalje mogu da trčim satima, ali sada je više do emotivnog aspekta – šta je prioritet? Tenis je bio prioritet više od 20 godina, u stvari 30 godina, ne želim da propustim previše trenutaka sa svojom decom“.

PROČITAJTE JOŠ:

Davne 2008. godine osvojio je prvu grend slem titulu, sada ih ima 24 i ne želi na tome da stane.

„Kada gledam neke snimke iz 2008. godine, igrao sam drugačijim reketom. Bio je to brz reket, onaj koji se obično koristi za vrlo agresivan stil igre i izlaske na mrežu. Moja pozicija na terenu i pozicija na riternu bile su veoma blizu osnovne linije tada, a sada malo kombinujem – nekada sam blizu, nekada se udaljim iza osnovne linije. Što sam stariji, to sam svesniji da moram da čuvam energiju i da više razmišljam taktički i strateški kada je reč o pozicioniranju na terenu.“

Uporedio je mlađeg i starijeg sebe.

„Onaj iz 2008. bi bio gladan kao vuk, to je sigurno. Bio bi to mlad momak, iritantan momak za 36-godišnjeg mene. Iskustvo je na strani starijeg. Bio bi to dobar meč, ali mislim da bi 36-godišnjak pobedio zbog trenutaka najvećeg pritiska“.

Foto: TANJUG/AP Photo/Trevor Collens

Upitan je i koje bi voleoi da bude njegovo nasleđe nakon što završi karijeru.

„To je dobro pitanje. Voleo bih da moje nasleđe bude, pre svega da budem zapamćen kao neko ko je upotrebio svoju platformu, status i uticaj vrhunskog igrača, da pomogne da se poboljšaju tenis i životi kolega tenisera. To mi zaista daje energiju da nastavim, to mi je jedna od velikih želja. Naravno, voleo bih i da budem zapamćen kao neko ko je posvetio ceo život tenisu, igrao sa srcem i sa petljom, i ko je ostavio sve što ima na terenu. Nadam se i da sam inspirisao mnoge mlade ljude da se uhvate reketa. I još nekoliko drugih stvari“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar