Novak Đoković Foto: REUTERS/Matthew Childs

Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je titulu na Vimbldonu pobedom nad Nikom Kirjosom u nedeljnom finalu.

Grafika: Slađana Đermanović

Đoković je na Centralnom terenu Ol Ingland klaba slavio sa 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (3) i podigao svoju sedmu titulu na londonskoj travi, a četvrtu uzastopnu.

PROČITAJTE JOŠ:

Time je srpski as stigao i do 21. titule sa najvećih turnira i primakao se Rafaelu Nadalu na večnoj listi šampiona (22). Ovaj meč je bio utoliko bitniji, jer nije sigurno hoće li Novak moći da igra u Njujorku na US Openu.

Početak meča obeležilo je taktiziranje Đokovića koji je slajsevima pokušavao da umrtvi Kirjosove snažne i ravne udarce.

Kako je borba odmicala, taktike je bilo sve manje, nervoze i „bombi“ u razmenama kod Kirjosa sve više.

Množile su mu se i greške, a jedino ga je servis najviše „slušao“. Međutim, kako ni ovaj udarac nije baš uvek bio savršen, Đoković je to pedantno kažnjavao.

U prvim gemovima je i Novaku pomagao dobar servis. Njime je demoralisao Australijanca na 30:30 u kada se Kirjos nadao da može da dođe do brejk šanse.

Novak je otišao na 1:0, nešto sigurnijom igrom je rešio gem za 2:1, pa u uvodnih desetak minuta brejkova nije bilo.

Međutim, peti gem je doneo prve probleme za Đokovića. Kirjos je odigrao dobre skraćene lopte, Novak je pogodio mrežu, pa izbacio slajs u aut i za tili čas je Australijanac je bio na 15:40 i dve brejk lopte.

VIDEO Kirjos za sebe „ogovarao“ Novaka: Trebalo mu je dva sata da promaši ritern

Svoj servis mu je praktično poklonio Novak duplom servis greškom, nakon što je spasao prvu priliku. Popustio mu je servis i odmah je to kaznio australijski igrač, koji je ekspresno potvrdio brejk za 4:2.

U nastavku seta je probao da odigra i neke egzibicione poteze, poput udaraca između nogu, ali je bilo jasno da iz moćnih servisa crpi samopouzdanje, pa je brzo završio prvi set u svoju korist.

Ruka mu je zadrhtala samo u desetom gemu, kada je napravio tri neiznuđene greške, a dotle samo jednu u čitavom setu.

Isforsiranim istrčavanjem na mrežu i promašajima, Kirjos je sam uneo malo drame, Novak je u tom gemu imao 40:40, ali su asovi Nika ubrzo završili posao.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Jurišao je ka tome da postane peti australijski šampion na grend slemu, ali prvi posle Lejtona Hjuita koji je osvojio Vimbldon 2002.

Drugi set je Đoković počeo bolje. Na 30:30 u trećem gemu dobio je razmenu od 20 teških udaraca sa Kirjosom, a onda je pogodio i prvi drop-šot za 2:1.

To je uzdrmalo Kirjosa koji je olako ispustio tri poena u četvrtom gemu za 0:40. Jedna greška, jedan majstorski bekhend Đokovića, a onda i poen od vrha mreže – mnogo sreće, brejk za Srbina i 3:1.

U tim momentima su se i Novak i Jelena izvinjavali Kirjosu, ali poen i ovaj brejk su prelomili drugi set.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Kirjos je propustio čak četiri brejk lopte u devetom gemu. Tri su bile uzastopne. Novak je odservirao dve duple greške, Đoković je izgubio dobijen poen na mreži i Kirjos je imao 0:40.

Sve to je nekako spasao Đoković, bekhendima je došao do seta i izjednačenja sa 6:3.

Kirjos je ušao nakratko u mod „samouništenja“, jer je na 30:30 promašio čistu paralelu iz forhenda u prvom gemu trećeg seta.

Novak je imao dve prilike da mu uzme servis, nije ih iskoristio i taj deo igre bio je egal samo do trećeg gema.

Novak Đoković i Nik Kirjos Foto: REUTERS/Hannah Mckay

Kirjos je imao 40:15, napravio je duplu grešku, a onda je „sevnuo“ Novakov ritern i forhend viner za brejk loptu.

Servis Australijanca je baš u tim momentima proradio opet i Đoković je bio nemoćan da ih iskoristi.

Ovaj deo igre obeležila je tuča navijača na tribini, opomena koju je Kirjos dobio jer je opsovao i svađao se sa sudijom.

Rekao je da je jedna navijačica „popila 700 pića“, jer mu je smetala, a Novak je održavao visok nivo tenisa do 3:3.

Nik Kirjos Foto: REUTERS/Matthew Childs

Kirjos je sve do poslednjih pet poena u setu servirao nestvarno precizno i dobro. Đoković je ređao neuspešne čelendže, Australijanac linije i tako je bilo do 40:0 u devetom gemu.

Tada je zbrzao dva napada, izašao i na mrežu, a Novak je to kaznio poenima za 40:30.

Sjajnim forhendom po paraleli Novak je došao do izjednačenja, sačekao je veliku i neobjašnjivu duplu grešku rivala iz servisa, Kirjos je potom pogodio mrežu u razmeni.

Od dobijenog je napravio veresiju i praktično poklonio brejk Đokoviću, koji je samo mogao da se zahvali i odservira za 6:4, odnosno 2:1 u setovima.

Početak četvrtog seta obeležila je zanimljiva konstatacija Kirjosa koji je sebi u brk rekao „Dva sata mu je trebalo da izbaci ritern“.

Novak Đoković Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Novak je promašio jedan u ranoj fazi ovog dela igre, a asovima trasirao sebi siguran put bez brejka do 3:3.

Dominantno i bez izgubljenog poena je Đoković osvojio i sledeći svoj gem i do 5:5 se osvajač nije nazirao.

Razmene su bile Đokovićeva prednost, a servis Kirjosov spas sve do završnice seta u kom je Novak morao da odservira za taj-brejk.

Izbacio je dva bekhenda u „dubok“ aut, servisima je to nadoknadio do 30:30, a onda ga je i Kirjos častio teškim promašajem na drugi servis Srbina za 40:30, posle čega se otišlo u odlučujući gem.

U njemu Kirjos nije mogao da parira, osvojio je tek tri poena, nervirao se i na kraju morao da pruži ruku boljem od sebe.

Prijatelj specijala je MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana (PROMO)

Đoković - Kirjos 4:6, 6:3, 6:4, 7:6

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare