Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Brzo, prilično lako, efektno - Novak Đoković pobedom je započeo Završni masters u Londonu, jer je na startu turnira savladao Dijega Švarcmana rezultatom 6:3, 6:2.

Srpski as je već dobio pehar namenjen teniseru koji kalendarsku godinu završava na prvom mestu ATP liste. Đoković je šesti put u karijeri najbolji na svetu na kraju godine, čime se izjednačio sa idolom Pitom Samprasom.

PROČITAJTE JOŠ

Pored Novaka i Švarcmana, u grupi “Tokio 1970” su još i Danil Medvedev i Aleksander Zverev, čiji je okršaj na programu od 21 sat. U drugoj grupi, “London 2020”, već su odigrani prvi mečevi – Dominik Tim savladao je Stefanosa Cicipasa, a Rafael Nadal bio je bolji od Andreja Rubljova.

Završni ATP turnir održava se jubilarni, 50. put, poslednji put u Londonu pre selidbe u Torino. Novak ga je do sada osvajao u pet navrata i sjajno je započeo juriš na šesti pehar, do kojeg bi došao kao najstariji šampion ovog turnira.

Gotovo sve je funkcionisalo kako je prvi reket sveta i zamislio, izuzev možda na početku meča, pa je Švarcman i posle osmog pokušaja ostao bez pobede nad vladarom ATP liste.

Jedino je malo škripalo na samom startu, pošto je Argentinac već u trećem gemu napravio brejk, ali je Đoković znao odmah da uzvrati ribrejkom za 2:2. Kako je i sam srpski as rekao posle meča, bilo je „gusto“ sve do finiša prvog seta i onda je opet oduzeo servis Dijegu (5:3).

Računajući kraj prvog i početak drugog seta, Novak je vezao pet gemova, od 3:3 do 6:3, odnosno 2:0 u drugoj deonici, pa je time u velikoj meri slomio otpor protivnika. Sledi dan odmora, pa će Đoković na teren „O2 arene“ opet u sredu.

Meč između Đokovića i Švarcmana iz „O2 arene“ mogli ste da pratite u blogu uživo na Nova.rs.

KRAJ! Đoković – Švarcman 6:3, 6:2

Spasao se, istina na kratko, sa dva vinera Švarcman, ali je samo odložio neizbežno slavlje Novaka Đokovića na startu turnira u Londonu.

5:2 Novak servira za pobedu

Đoković je potvrdio drugi brejk, nakon čega je Švarcman došao do daha i tek toliko produžio meč, a u osmom gemu drugog seta Nole servira za trijumf.

4:1 DRUGI BREJK ZA NOVAKA!

Pritiska Novak rivala sve vreme, izvlači se Argentinac koliko može, što nije skroz dovoljno, pa je Đoković opet stekao brejk šansu. I mogao da se zahvali Švarcmanu što je lansirao loptu u aut za 4:1 i dva brejka prednosti u vlasništvu prvog reketa sveta.

3:1 Đoković diktira ritam

Odlična kombinacija servisa, kojim je izbacio Švarcmana s terena, i forhend dijagonale, donela je Novaku 40:30, da bi onda u sjajnom ritmu bekhendima naterao rivala na grešku.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

2:1 As i Švarcmana

Iako ima set i brejk prednosti, Novak se iznervirao nakon što je poslao forhend u mrežu, ali to je on, pa je potom Švarcman prvim asom na meču, posle 15 minuta u drugom setu, došao do prvog gema u ovoj deonici.

2:0 Potvrda brejka!

Počeo je da pleše Novak na terenu „O2 arene“, Dijego baš i ne liči na sebe, a Đokoviću sada sve polazi za rukom. Asom je potvrdio brejk, i to gemom bez izgubljenog poena.

1:0 BREJK ZA NOVAKA!

Odlično je Novak napao, hvatao lopticu „u letu“ i novi volej mu je doneo 30:30, posle čega je usledilo izjednačenje i brejk šansa za srpskog asa. Konačno je prošao i jedan drop-šot, zatim i lob, pa volej, što je = brejk.

PRVI SET Đoković – Švarcman 6:3

Sluša forhend, ali slušaju i bekhend, pa čak i volej, pa onda Novak apsolutno kontroliše poen (15:15). Kada je tako, lako prvu set loptu pretvara u prvi veliki korak ka trijumfu.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

5:3 BREJK! U pravom trenutku

Najlepši poen od početka, sa čak 28 udaraca, pripao je Novaku za 0:30, ali je Švarcman nanizao tri poena da spreči brejk lopte… Ipak, slanjem loptice u aut otišlo se u „đus“, u kojem je Đoković stigao do brejk prilike. Vrh mreže najpre je pomogao, pa zatim zaustavio Argentinca, pa je srpski as imao novu brejk šansu koju je sjajnim forhendima, u svom stilu, pretvorio u 5:3.

4:3 Nema brejka

Poene sa 9 ili više razmenjenih udaraca dobio je Novak 5, a Švarcman 4, a Argentinac je dobrim servisima uspeo da još jednom poravna rezultat u gemovima. Velika borba vodila se i u sedmom gemu, a Đoković je uspeo da ga dobije.

3:2 Novak – s nulom

Ako neko zna da se ekspresno vrati posle brejka, onda je to Novak Đoković. I da posle toga uzme gem sa nulom! Vratio mu se servis, te je uz dobar izlazak na mrežu i lagan volej opet stekao vođstvo.

2:2 NOVAK VRAĆA BREJK!

Prva duža razmena pripala je Đokoviću, posle odlične forhend dijagonale i auta Dijega, za 15:15. Grešio je Švarcman kao Nole u prošlom gemu i duplom servis greškom omogućio je srpskom asu dve brejk šanse. Prvu je poslao u mrežu, ali je onda uporno tražio grešku rivala i dobio ju je da napravi ribrejk.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

1:2 BREJK ŠVARCMANA!

Zapretio je Argentinac sa 0:30, Novak je dobrim napadom odbio nalet, ali je iz forhenda pogodio mrežu za prve dve brejk šanse. Spasao je prvu, ne i drugu, jer je loše napao i pogrešio na mreži.

1:1 Upisao se Švarcman

Sa dve greške pogurao je rivala prvi teniser sveta do 40:15, a onda je Đoković izbacio lopticu i u aut.

1:0 Dva asa Novaka!

Pogodio je sva četiri prva servisa Novak i sa dva asa u velikom stilu završio prvi gem meča.

15.09 Novak prvi servira

Švarcman je mogao da bira i izabrao je da prvi riternira, što Novaku više odgovara, pošto voli prvi da servira.

Foto: TV Sport Klub

15.01 Uskoro na terenu

Zbog dubl okršaja Marsela Granoljersa i Orasija Sebaljosa protiv Džona Pirsa i Majkla Venusa, malo kasni meč koji je u našem centru pažnje. Novak i Dijego su trenutno u hodniku i uskoro izlaze na teren „O2 arene“…

14.56 Đoković – Švarcman 5-0

U svih dosadašnji pet duela pobedu je odneo Đoković, ali je Švarcman umeo i te kako da zapreti prvom teniseru sveta. Podsetimo, Dijego debituje na Završnom turniru sezone.

14.52 Ronaldo Novaku: „Nije loše, brate“

Samo dan pošto je Novak „skinuo“ proslavu Kristijana Ronalda i javno ga pitao da li je bilo dobro, usledio je odgovor portugalskog asa. Dok ne počne meč koji čekamo, taman možete da se podsetite klikom – OVDE.

14.48 Novakovih 11/12

London je punih 12 godina poprište završnih bitaka sezone osmorice veličanstvenih i u tih 12 turnira Novak Đoković je 11 puta učestvovao – samo 2017. godine ga nije bilo kada nije igrao zbog povrede lakta punih šest meseci.

14.45 DOBRO DOŠLI

Dobro nam došli na još jedan Nova.rs blog uživo u kojem ćemo ovaj put pratiti meč između Novaka Đokovića i Dijega Švarcmana, na startu Završnog mastersa u Londonu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare