Foto: Tanjug/AP/Seth Wenig

Šta je moralo da se dogodi pa da svetski tenis dobije novog grend slem šampiona? Ništa, samo ono čudo od diskvalifikacije najboljeg na svetu. I nedolazak njegovih najvećih rivala.

„Samo“. Da se u završnici jednog od četiri najveća svetska turnira ne nađe neko od tri najblistavije zvezde, ne samo današnjeg tenisa, već možda i uopšte?

Uostalom, broj njihovih grend slem ostvarenja je najbolja replika na svako sumnjičavo pitanje – 20, 19, 17. Ukupno 56 slemova u rukama tri čoveka. Od poslednjih 66 turnira!

PROČITAJTE JOŠ: „Pogodio je lopticom, nas su bombardovali pa nikom ništa“

Ne bi bilo čudno da su u eri zlatne trojke, svetske kladionice dale i ponudu tipa – „šta treba da se dogodi da neko od njih trojice ne osvoji grend slem titulu?“

Mogli su da biraju – da na turnirski kompleks padne meteor i prekine se turnir.

PROČITAJTE JOŠ

Ili da sva trojica iskrenu zglob na meču ili treningu, pa ne budu u stanju da nastave da igraju.

Dajte mašti na volju, ali tako je izgledalo. Taj jaz između njih i ostalih je delovao nepremostiv, bio je ogroman. Pravi krater.

Poneki put se, doduše dogodilo, da neko od njih, što samo dokazuje da su i oni obični ljudi, izgubi.

Novak od Vavrinke (Pariz, Njujork), Federer od Del Potra (Njujork). Ali to su bili – incidenti. Jer ma kakav da ste šampion, nekada morate i da izgubite. I to je, šampionski usud, svakako.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Za Njujork „verzija 2020“ znali smo od početka da će biti neobičan, netipičan, znali smo da zalazimo u nepoznatu teritoriju.

PROČITAJTE JOŠ:

Nedolazak mnogih. Famozna i do kraja neobjašnjena pravila o anti kovid merama. Zajednički hotel. Smanjen broj članova timova. Ograničeno kretanje. Baloni, testiranja, maskiranja, distanciranje, zaključavanja. Tenis u novoj društvenoj svakodnevnici.

Znali smo i da je tamo sve moguće – Federer i Nadal su već samom odlukom da se tamo ne pojave ostavili arenu otvorenom za jednog lava i mnogo gladnih gladijatora.

„Hajde ti Novače brani našu zajedničku stvar“, bio je tih, nenapisan ultimatum, koji Novak nije morao da ispoštuje. Jer, realno, ni on nije morao u Njujork, ako nisu oni.

Ipak je došao, učinio ogromnu uslugu svima, najveću organizatorima, najmanju sebi. Išao je otvoreno glavom u razjapljenu lavlju čeljust.

Jedan američki novinar se na NBC televiziji baš to upitao – čekajte, zar ne mislite da bi sudije drugačije presudile da je sve ovo što se Novaku dogodilo imalo 24.000 svedoka na stadionu?

Opravdano pitanje. Jer rezon je – znate, oni tamo ne kupuju ulaznice da bi gledali bilo koga drugog, već njega, Đokovića, broja jedan. Isto bi bili da su tu Rodžer i Rafa.

Te ulaznice koštaju, i onda vi odličite da izbacite prvog igrača sveta sa turnira? Koga posle toga da gledaju?! I eto ga automatski pad profita, eto manje zarade za turnir. A kod Amerikanaca je, da se ne varamo, njegovo veličanstvo dolar i dalje zlatni prioritet.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Ne znam, u te analize se ne upuštam, mada slovim da bi sudije, kao što su to uradile na istom mestu i Amerikanki, Sereni Vilijams, učinili isto što su i sada Novaku. Sledile „Rulebook“. Pravilnik. Tačka. Ali ko zna, moguće i da grešim.

Nešto mi je drugo zaparalo oči – ta dugogodišnja pesma svih komentatora, sa svih mogućih meridijana, o toj famoznoj smeni generacija.

I evo, dobili ste je. Kako tako. Makar i na silu.

Ima ona stara izreka koja kaže, „dok jednom ne smrkne, drugom ne svane“. U redu, ali drugari, rano je još pričati o tom smrkavanju.

Za Federera, u redu, oduvao je 39 svećica. Rafa i Novak imaju više prostora ispred sebe da razviju borbu. Zato, sačekajte sa smenom. Ovo su bile vanredne okolnosti.

Ali evo, da se igramo malo i sa brojevima. US Open 2020. je prvi grend slem turnir posle 16 godina u kojem u četvrtfinalu nema nijednog od članova velike trojke – Federer, Đoković, Nadal.

Domaćini su tužni, kao po običaju poslednjih godina, u završnici opet nema Amerikanaca. Ali to je već odavno američka realnost.

Foto: Tanjug/AP/Seth Wenig

Zato, pogledajte spisak četvrtfinalista – Karenjo Busta, Šapovalov, Ćorić, mlađi Zverev, Rubljov, Medvedev, De Minor, Tim.

Svi su nosioci, najslabije rangiran Ćorić (27. nosilac), najveći Tim (drugi).

Niko nema grend slem trofej. Samo dvojica od njih su bili učesnici grend slem finala, Tim i Medvedev.

Nije me mrzelo, sabirao sam. Sva osmorica zajedno imaju 48 titula naspram Novakovih 80.

Ove godine, sva osmirica su osvojili manje titula nego Novak sam (2-3).

Svi zajedno imaju, ako im tu računamo i ATP tur finale, sedam masters titula, petinu od onoga što Novak Đoković ima sam.

I šta dalje pričati… Lepo je pričati o tome kako je super imati novog šampiona.

Lepo je reći i kako je to dobro za razvoj tenisa jer stvarno i jeste. Znate, tako je i u kosmosu, stare zvezde odumiru i rasprskavaju se, rađaju se nove.

Ipak, za teren bih voleo da ostavim nešto drugo – tek kad ti mlađani šampioni budu pobeđivali one koji su obeležili jednu neverovatnu eru tenisa u finalima na grend slemovim, tad možemo pričati o smeni.

Jer biće strašno ako US Open još neko vreme ostane pusto ostrvo u moru Novakovih, Rafinih i Rodžerovih titula.

Onda će, pored ovog i ovakvog US Opena, stvarno morati da stoji ona zvezdica, sa posebnim objašnjenjem.

„Kovid-19 godina. Rafa i Rodžer nisu došli, Novak diskvalifikovan“.

Novače, Novače, koga si to ostavio da pobedi…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare