Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Poznati italijanski teniski novinar, Ubaldo Skanagata, odao je veliko priznanje Novaku Đokoviću na njegovom gestu da donira sredstva bolnici u Bergamu.

Skanagata, koji je pratio dešavanja na 157 grend slem turnira, nedavno je dao intervju za Nova.rs.

Ubaldo, koji je ljubiteljima tenisa u Srbiji i poznat po onoj sceni sa pobedničke konferencije za štampu Đokovića u Melburnu 2019. godine, kada je nasmejao Novaka sa komentarom „Not too bad, Novak, not to bad“, sada je napisao kolumnu o Srbinu za sajt „Ubitennis“, čiji je osnivač i glavni urednik.

Njega je oduševio gest prvog tenisera sveta da priloži novčana sredstva kao pomoć bolnici u Bergamu, jednom od gradova u Italiji najteže pogođenih koronavirusom. Rekao je da je Novak „uradio nešto fantastično“.

„Bili smo zajedno nekoliko puta, na primer kada sam pozvan na igračku zabavu u Monte Karlu, kao neko ko bi bio savetnik za komediju ili kao glumac. Moram da kažem, bez obzira dopada li se nekom njegov tenis ili ne, da je izvanredno biti svedok tog šarma, spontanosti i truda koji Novak ulaže da bi plesao, pevao, bio šoumen, što je samo pojačalo moje prve utiske u njemu kao veoma pristojnom momku, a ne nekom ko je uobražen. Otuda sam smatrao da je ponašanje publike prema njemu u poslednjem vimbldonskom finalu sa Federerom, bilo u najmanju ruku sramotno. Jedna je stvar izabrati šampiona kojeg ćete bodriti, a druga je da nepoštujete njegovog protivnika, do te tačke da mu oduzimate radost zbog pobede. Ustvari, Noletu je jedva priznat njegov uspeh. Sigurno je, duboko u srcu, bio srećan, ali neka doza gorčine je sigurno ostala i to nije bilo korektno prema njemu“, piše Skanagata.

Italijanski novinar potom nastavlja.

„Mnogi kažu da je Novak konstantno povređen zbog veće popularnosti Federera i Nadala, koji su imali startnu prednost u trci za naklonost publike. Ne mislim da je Nole ljubomoran na svoje rivale. Naravno, on je isto tako ljudsko biće koji želi da mu se ukaže više poštovanja, kao što je slučaj u Srbiji, gde mu nema ravnog kada je reč o naklonosti ljudi“, kaže Ubaldo.

PROČITAJTE JOŠ:

Novaka, dodaje, vole mnogo i u Italiji i to nije slučajno. Uvek je imao dosta publike na „Foro Italiku“.

„Vole ga i u Italiji, pre svega zbog njegovog tečnog italijanskog što mu omogućava da se u potpunosti izrazi, bilo da je reč o njegovim komičnim imitacijama, bilo kao pevač na muzičkim festivalima ili jednostavno, među navijačima. Kada kaže da mu je Italija drugi dom, on to kaže iskreno, i to je slučaj i sa njegovom suprugom Jelenom, koja je studirala u Milanu. Kada to kaže, to nije povlađivanje Federerovim i Nadalovim navijačima, zna da oni neće promeniti stranu. On nema obavezu da to kaže, on to čini jer tako misli. Na svakom turniru pobednik se zahvaljuje organizatoru i publici rečima kako je to najbolji mogući turnir, što je, deo igre. Ali Đoković, koji voli Rim i naš turnir, i kojeg vole Rimljani, ne libi se da kaže da neke stvari mogu da se poprave, posebno kada je reč o održavanju terena i tu iskrenost treba ceniti“, kaže italijanski novinar.

Ubaldo, ponesi reket

Italijan se prisetio jedne anegdote sa Novakom.

„Zauvek ću žaliti zbog prilike da odigram sa njim koji poen u Australiji, kada mi je u prolazu rekao, ponesi sutra reket. Samo taj jedan minut spektakularnog ličnog brukanja bio bi dovoljan da se povežem sa sobom! Temperatura je stigla do +40, vlaga je bila velika i svi mečevi spolja su suspendovani, tako da nisam mogao da odem i odigram sa Novakom. Iste večeri mi se izvinio i rekao: ‘Uradićemo to onda u Rimu’!“.

Prvi teniser sveta je u poslednje četiri godine na čelu ATP Saveta igrača i tokom tog perioda morao je da se suočava sa brojnim izazovima.

„Morali bismo da budemo pomirljiviji prema tom rečniku diplomatije koja njegova politička uloga u ATP Savetu igrača iziskuje, što čini da neka pitanja ostanu bez odgovora. Nisam uvek saglasan sa onim što kaže, naročito ne u toj priči oko Gimelstoba. Istovremeno, nekom na njegovom mestu nije lako da bira strane koje su često u svađi, kao što je slučaj sa ATP kupom i Dejvis kupom, sa kojim ima neraskidivu vezu zbog toga što, kada ga je osvojio 2010, to je promenilo njegov put u karijeri na bolje. Izjasnio se da je za stvaranje jednog takmičenja, ali dobro zna kakvi su interesi u igri, jer su uključeni višegodišnji ugovori sa Tenis Australija sa jedne strane i sa druge ITF, Pikea i Rakutena, što nije lako, tako da dobro zna da njegova izjava može da zvuči licemerno ili utopijski. Ipak, kao neko ko je ‘političar’ u tenisu, svestan je da ono što kaže, navijači koji nemaju ekonomske interese, žele da čuju. To jedno takmičenje ne bi previše izdalo veliku prošlost Dejvis kupa“, dodao je Ubaldo.

Na kraju, Italijan je želeo da pohvali Novaka zbog svega što je učinio.

„Opet sam se raspisao, kao i obično iako to radim na telefonu, sa tom početnom idejom da stavim svega par rečenica, da pohvalim Novaka zbog njegovog neverovatnog gesta. Ovo je čak sve primetnije, jer ja kucam samo jednim prstom (dok moja deca pišu supersoničnom brzinom i nemam pojma kako). Sve što sam želeo jeste da se zahvalim Novaku na tome što je bio tako veliki šampion i iznad svega što je veliki čovek. Sve što je ostalo da se kaže je, NOT TOO BAD! Novaku, Ubaldo“, završio je tekst urednik „Ubitenisa“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar