Foto ilustracija: Printscreen Youtube / Twitter

Igraj mu u bekhend, Viktore! Ovakva i slične situacije pokazuju da na tribinama teniskih terena često sede krajnje živopisni likovi i ovde ćemo podsetiti tek na neke od njih.

Prethodnih dana je na Australijan openu postala „poznata“ jedna ljubiteljka tenisa koja je ušla u konfrontaciju sa Rafaelom Nadalom jer joj je bio dosadan. Pokazala mu je srednji prst i izbačena je sa tribina.

PROČITAJTE JOŠ:

Glasno je negodovala zbog čega se Rafa kasnije zapitao da li je žena možda pila džin ili tekilu. Bilo je sve to zabavno Špancu, svesnom svojih kvaliteta i ranga, ali ovakva prozivka je tek jedna o nizu zanimljivih scena oko terena u „belom sportu“.

Kroz istoriju sporta koji je poziva na tradiciju i elitu, jasno je da nekad sedi i fudbalska publika, ali i brojni „selektori i treneri“.

Tako je današnji selektor Dejvis kup tima Srbije – Viktor Troicki, na Vimbldonu 2012. imao još jednog trenera, pored tima u svom boksu.

Tokom meča protiv Novaka Đokovića, jedan navijač mu je u trećem setu dobacio „Igraj mu u bekhend, Viktore“, a Troicki se okrenuo na tu stranu i pokazao svoju crtu šoumena.

Ponudio je navijaču reket i istovremeno mu poručio i „ćuti, šta se praviš pametan“, ali je i zabavio publiku i sebe.

Taktika igranja u bekhend se isplatila već u sledećem poenu, pa se Viktor opet okrenuo ka navijaču i zahvalio mu se na savetu. Ipak, Đoković je lagano u tri seta 6:3, 6:1 i 6:3 prošao dalje na tom turniru.

I Novak je jednom prilikom dobio savet od navijača da izbegava jedan udarac, kad su mu doviknuli sa tribina na Australijan openu „Novak, no more drop shots“ (Novače, dosta više drop šotova prim. prev).

Ako je nešto bilo sigurno, to je da Đoković neće poslušati ovaj savet, jer je kroz karijeru često ovim udarcem menjao ritam u poenima, čak i kada bi grešio, a dešavalo se, nije da nije.

„Mrzim što to kažem, ali apsolutno si u pravu“, odgovorio je Đoković ovom navijaču i već sutradan zaboravio na taj savet.

Bilo je i suprotnih situacija, kada se teniseri obraćaju publici za pomoć. Tako je jednom Mihail Južnji u trećem setu meča protiv Rodžera Federera na Vimbldonu ostao u očaju jer više nije znao šta da radi protiv Švajcarca.

Rus se okrenuo, ni manje ni više, nego kraljevskoj loži na Vimbldonu i uz smeh pitao Andrea Agasija koji je tamo sedeo „Andre, šta da radim je li? Reci mi, ti znaš. Ja ne znam“.

Teniska legenda koja će kasnije postati privremeni trener Novaka Đokovića samo se nasmejala. Agasi je ostavio Mihaila da se sam snađe, što ovaj nije najbolje uradio.

Džimi Konors je tokom jednog meča bacio lopticu u publiku posle sličnog dobacivanja, a Džimi, jedan od najtrofejnijih tenisera u istoriji takođe je bio sklon ovakvim situacijama.

Đokovićev prijatelj Vasek Pospišil možda nije poput Rusa imao leka za Federera, ali je na meču serije 500 u Bazelu znao kako da odgovori kada je posle četiri uzvika „Let’s go Roger, let’s go“ (Idemo Rodžer, idemo prim. prev), dobio jedan uzvik „Idemo Pospišil“.

Okrenuo se ka navijaču koji je očito bio jedan od retkih njegovih na tribinama i zahvalio mu se. Na terenu je tokom godina bilo i tenisera „glumaca“.

Mada je Endi Rodik u Srbiji uglavnom prepoznat kao „zlikovac“ koji se umalo potukao sa Đokovićem i prozivao ga zbog povlačenja sa mečeva, imao je on i svojih zanimljvih imitatorskih ostvarenja.

Ono po čemu je baš Novak bio prepoznatljiv na početku svoje karijere, to je Rodik uradio na meču u Medison Skver Gardenu 2012. Igrao je egzibiciju protiv Federera kada je neko iz publike urliknuo „Napred Nadal!“.

To se dopalo Amerikancu koji je zavrnuo rukave, „pretvorio se“ u Nadala, počeo je da imitira Španca i u njegovom maniru je odigrao poen, čime je upotpunio svrhu egzibicionog meča. Jedino još nije igrao levom rukom, ali je poen dobio.

Kada je reč o Federeru, zanimljiva je bila i scena kada su se sastali on i Robin Hase. Hase je bio na servisu, a jedan navijač je uzviknuo „Idemo Rodžer“.

Holanđanin je u tom trenutku bio na servisu i uzviknuo je „Moje ime je Robin“, čime je „ugasio“ spomenutog navijača našalivši se sa njim.

Ispred teniskih kompleksa igralo se kolo, videli smo to lani kada je Novak Đoković osvojio turnir, ali svadbarske atmosfere je bilo i na mečevima.

Neki od navijača su se osmelili dovoljno da teniske asove pitaju i šalju im bračne ponude, a legendaran je slučaj koji se desio Nemici Štefi Graf.

Nju je jedan hrabri fan pitao „Štefi, hoćeš li da se udaš za mene?“. Nasmejao ju je, ali ga nije uskratila za odgovor mada je bila vidno nasmejana. Rešila je da pokaže i svoju zanimljivu crtu, pa ga je upitala „Koliko para imaš?“ i nasmejala publiku.

Ovaj meč je igran 1996. godine u polufinalu turnira, a Grafovoj se suprotstavila Kimiko Date i nije uspela da je pobedi. Štaviše, Štefi je osvojila Vimbldon, a pet godina kasnije se udala za Agasija.

Nešto skorije, pre desetak godina, sličnu ponudu dobio je i Rafa Nadal. On se nedavno oženio dugogodišnjom devojkom Meri Pereljo, pa je ljubazno, jednim osmehom odbio predlog dobijen na Australijan openu.

Ali, poslovično ozbiljni i „namršteni“ Rafa je razbio mermerni izraz lica i široko se nasmejao.

Publika je u jednoj situaciji u Pertu pomogla Saši Zverevu tokom Hopman kupa kada mu je ostao jedan čelendž, a publika mu je tražila da ga iskoristi posle servisa.

Taj meč sa Rodžerom Federerom sudila je Marijana Veljović, a ispostavilo se da je servis bio dobar, pa se Zverev publici zahvalio.

Bilo je tokom godina i mnogo loših scena. Nećemo ni podsećati na incident o kome se već sve zna kada je jedan navijač napao i upropastio karijeru Monike Seleš.

Međutim, čini se da manje ekstremnih, ali svejedno loših slučajeva ima baš ove godine i to više nego prethodnih.

Možda i zato što publike lani nije bilo na tribinama. Možda zato što su se uželeli sportskih dešavanja, a u Australiji i Melburnu im je to omogućeno.

Pitanje je zaista zašto, ali je činjenica da su Nadalovi navijači tokom Đokovićevog meča provocirali Novaka, te da je spomenuta navijačica prozivala i Nadala.

Mnogo je ranijih godina bilo i onih koji se previše zanesu na tribinama, pa na negativan način privuku pažnju tenisera.

U ovakvim situacijama je neretko bio i Novak, svi se sećamo Madrida i tamošnje publike, ali najveći igrači na svetu uglavnom brzo zaboravljaju ovakve pehove i rade ono što najbolje umeju – igraju najbolji tenis i zabavljaju i sebe i one koji plaćaju da bi ih gledali.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar