Foto: Tanjug/AP/Seth Wenig

Dominik Tim, treći teniser sveta, pobednik je US Opena. Austrijanac je u finalu posle pet setova i velikog preokreta pobedio petog nosioca, Nemca Aleksandera Zvereva, 2:6, 4;6, 6:4, 6:3, 7:6 (6).

Četiri sata i dva minuta igre pokazali su zašto su baš ova dvojica igrača stigli do meče za titulu.

PROČITAJTE JOŠ:

Drama, dinamika, gladijatorska borba, greške, sve što je u tenisu važno, na kraju Tim je iz četvrtog grend slem pokušaja u finalima, konačno uspeo da osvoji veliki trofej.

Tako je postao drugi teniser iz Austrija (prvi Tomas Muster) koji je stigao do jednog grend slem pehara, a postao je i prvi na ovom turniru koji je slavio u finalu posle 0:2 u setovima.

PROČITAJTE JOŠ: Još jednom, o Njujorku i „Robinu“

Saša će dugo žaliti za propuštenom šansom, vodio je 2:0 u setovima, poveo je i u taj-brejku seta odluke sa 2:0, ali nije izdržao.

Nemac je, ipak, daleko bolje počeo meč. Tim nije u ta prva dva seta uopšte ličio na sebe, gubio je često duže razmene poena dok je Zverev odlično servirao.

Napravio je mladi Nemac brejkove u trećem i sedmom gemu, potom je rutinski odservirao za 6:2.

I u drugom setu je nastavio da diktira ritam igre. Često je izlazio napred, odigravao servis-volej, iznenadio je ofanzivom Tima, koji jednostavno, nije bio u svom ritmu i onom prepoznatljivom udarcu.

U drugom setu, pretrpeo je Austrijanac brekove u trećem i petom gemu (1:4), ali je uzvratio u osmom (3:5), potom dobio i naredni gem, ali je Zverev opet odservirao za set (4:6).

Sa Timom jednostavno nikad ne smete biti sigurni da ste dobili meč, čak iako vodite 2:0.

Drugi nosilac je pronašao način da dođe do preokreta, počeo je bolje i snažnije da udara, Zverev je sve više popuštao, retki su bili oni riskantni drugi servisi koji su u ranom delu meča često išli i preko 200 na sat.

Tim je to iskoristio, u trećem setu je posle razmene brejkova u trećem i četvrtom gemu, Dominik uspeo da oduzme servis Nemcu u desetom i smanji na 1:2 u setovima.

Već tad je momentum bio na njegovoj strani, u šestom gemu nije iskoristio dve brejk šanse, ali jeste zato u osmom, poveo sa 5:3 i potom odservirao za izjednačenje.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Bilo je to deseto finale grend slema u Open eri koje se rešavalo u pet setova.

Na startu su razmenili brejkove, a potom su dobijali svoje servise. Zverev je opet rešio da proba sa izlascima napred (možda savet brata Miše, specijaliste za tu vrstu igre).

Poveo je posle jednog bekhend voleja sa 4:3. Onda je sa takvom igrom nastavio i u naredniom gemu na servis Tima, izlazio je i pogađao, terao Tima na greške i tako došao do brejka i 5:3.

Ali šta reći, Tim je odoleo, vratio je brejk i smanjio na 5:4.

Na 30:30 odigrao je dva sjajna poena, završio ih je forhend vinarima po paraleli i izjednačio na 5:5.

I onda loš gem Zvereva, užasno odigran forhend na brejk lopti koji je završio u autu – Tim je tako došao do novog brejka.

Zatražio je Dominik sa mu izmasiraju desnu butinu u pauzi između gemova, ali kada je izašao, nije uspeo da odservira za pobedu, Zverev je opet napao i isplatilo mu se, izjednačio je na 6:6 i ušli smo u odlučujući taj-brejk.

Poveo je Zverev 2:0, ali je onda stao, napravio duplu grešku i Tim je poveo 5:3.

Odigrao je Zverev užasan volej, Tim je stigao do 4:6 i dve meč lopte, ali je preforsirao udarce, napravio dve greške i stigli smo do 6:6.

Probio je u sledećem poenu Austrijanac Zvereva na mreži, 7:6, treća meč lopta. Ovu nije propustio, Zverev je poslao lopticu u aut i to je bio kraj.

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar