Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Novak Đoković se trenutno nalazi na odmoru/pripremama u Crnoj Gori, gde puni baterije pred istorijsku priliku koju će imati u Njujorku da još jednom titulom možda i zauvek okonča debatu ko je najbolji svih vremena.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski teniser će od 30. avgusta do 12. septembra pokušati da uradi dve stvari koje u karijeri (još uvek) nisu pošle za rukom ni njegovim najvećim rivalima – Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu. Probaće da podigne 21. grend slem trofej (četvrti u Njujorku), ali i da zaokruži „Kalendarski slem“, što znači da objedini sve grend slem trofeje u jednoj godini, prvi put od Roda Lejvera 1969. godine.

Iako je ovo izazov posebne vrste, a Novaka od njegovog ostvarenja deli „samo“ sedam pobeda, ipak put neće biti nimalo lak. Štaviše, dodatno je otežan nadljudskim naporima na Olimpijskim igrama kada je dao sve što ima da bi došao do medalje. Na kraju je to bilo dovoljno samo za dva četvrta mesta (u singlu i miks dublu sa Ninom Stojanović), ali je to ostavilo strašne posledice na njegovo telo.

Iako je mnogo toga sakrivenog, jer Đoković uvek izbegava da govori o povredama, osim što obavesti javnost da ima zdravstvenih problema. Tako je bilo i nakon osvajanja Australijan opena kada je objavio da je ima rupturu mišića abdomena od 2,5 centimetara. Ovog puta je problem utoliko gori jer je pojasnio da je imao nekoliko povreda. Pretpostavlja se da je u pitanju desno rame i problemi sa mišićima noge.

Novak Đoković Olimpijske igre
Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Sve će ovo Nole i Ulises Badio, njegov fizioterapeut, morati da reše brzo jer se ovakva šansa pruža verovatno jednom u karijeri. Ipak, pre svega treba dovesti telo na optimalan nivo za oporavak, Novak je za nešto manje od 50 sati u Tokiju odigrao šest mečeva. Iscrpljenost mu je veliki neprijatelj pogotovo kada ima pune 34 godine i kada većina igrača igra daleko ispred nivoa od pre samo tri-četiri godine.

Ipak, Novak nije običan igrač, pa tako nisu ni njegovi problemi uobičajeni. Jedan od njih je i psihološki segment povratka u „Veliku jabuku“ gde je samo pre godinu dana gotovo posramljen od organizatora. Odlučili su supervizori da se striktno drže pravila i da diskvalifikuju najboljeg tenisera sveta, jer je lopticom pogodio linijskog sudiju. To su uradili, iako je na snimku evidentno Novak nije imao nameru da to uradi, nije čak ni gledao u tom pravcu. Laura Klark je dobila udarac u grlo, pala na zemlju, a Novak je na kraju ispraćen sa terena.

PROČITAJTE JOŠ

Ova scena sa „Artur Eša“ će se svakako dugo vrteti kroz glavu Novaku, ali ako neko uspeva da živi u sadašnjem trenutku to je on. Ta epizoda će ostati upravo samo to, jedan gorak momenat u nestvarnoj karijeri najvećeg sportiste Srbije.

Prošle godine je veliki problem bilo odsustvo gledalaca, a već ove godine će se US Open igrati pred punim tribinama. Očekuje se da u gledalištu bude veliki broj poznatih ličnosti, a Đoković bi trebalo da ima veliku podršku. Ipak, tradicionalno treba očekivati da se oko grend slema aktuelizuju političke teme, te novi okršaj PTPA i ATP koji može Novaku da izvuče dodatnu energiju.

Ipak, svi ovi problemi emotivni, psihološki, a pogotovo fizički moraće da se sklone u stranu, istorija pamti samo podizanje novog trofeja. Đoković će pokušati da objedini sve četiri titule u sezoni i nedodirljiv zasedne na tron svih teniskih legendi.

Od 12. septembra možda počinje nova era tenisa. Era u kojoj je Novak Đoković neosporni kralj.

Bonus video: Đoković i ambasadorka Srbije u Londonu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare