Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Kako sa visinom od 170 centimetara, bez jakog prvog servisa i bez osvojene titule u sezoni dođi do ATP Tur finala u Londonu? Pitajte za recept Dijega Švarcmana, debitanta na samitu osmorice najboljih u "O2 Areni".

London će poslednji put od 15. do 22. novembra biti domaćin najboljim teniserima sveta na završnom takmičenju sezone. Od naredne, karavan se seli u Italiju, tačnije u Torino, a Dijego Švarcman je profitirao zahvaljujući i velikima.

PROČITAJTE JOŠ:

Pre svega zbog Rodžera Federera, koji je osvojio dovoljno poena na startu sezone da se plasira na londonski turnir, ali kako ne igra od februara, njegova pozicija ide prvom narednom kandidatu, a na njoj je Švarcman.

PROČITAJTE JOŠ: „Novak je zacementirao mesto u istoriji tenisa“

Dijego je u ATP trci bio deveti i kako Federer neće učestvovati, „prešao je crtu“ i našao se u elitnom društvu.

Drugi velikan koji mu je to omogućio je Rafael Nadal, koji je na Mastersu u Parizu pobedio u četvrtinalu Pabla Karenja Bustu, jedinog Švarcmanovog rivala za tu preostalu londonsku vizu.

Sada kada je sve rešeno, Dijego konačno može da odahne i sprema se za vatreno krštenje pod svodovima „O2 Arene“, gde će moći da igra potpuno rasterećeno.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

ULAZAK U TOP 10

U 28. godini, momak iz Buenos Ajresa konačno je ostvario neke od svojih dugogodišnjih ciljeva.

Sezonama unazad bio je nadomak ulaska u Top 10 na svetskoj listi. Pre dve i po godine, 11. juna, stigao je do 11. mesta.

Potom je počeo pad, u martu 2019. spustio se na 26. mesto, krajem jula iste godine bio je 27, ali polako je počeo da se vraća, da bi posle polufinala Rolan Garosa ove godine, stigao do za sada najbolje pozicije u karijeri, osmog mesta.

U London će doći kao deveti, a do „osmice“ na lestvici može doći ako nadmaši Andreja Rubljova na londonskom turniru, ali to je već druga priča.

Možda će neko reći da Dijego ima skroman učinak u karijeri, jer ima svega tri titule, ali neki nemaju nijednu, a igraju godinama.

Argentinac je do sada podigao trofeje u Istanbulu 2016, Rio de Žaneiru 2018. i Los Kabosu 2019. godine.

Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

ODLIČAN NA JESEN

Argentinac je do plasmana u London stigao pre svega dobrim izdanjima u ovom drugom delu sezone.

Trebalo mu je posle pet meseci pauze da uđe u ritam, a onda je iskoristio period sezone na šljaci da napravi glavni posao.

U prvom delu sezone, do marta, imao je četvrto kolo Melburna, finale u Kordobi i polufinale u Buenos Ajresu, ali to mu ne bi donelo ništa da nije bio sjajan na jesen.

U Rimu je, setite se, pobedio Rafaela Nadala u četvrtfinalu, potom i Denisa Šapovalova u polufinalu, da bi u finalu izgubio od Novaka Đokovića.

I na Rolan Garosu je bio sjajan – posebno je bila njegova impresivna pobeda u četvrtfinalu nad prošlogodišnjim finalistom, Dominikom Timom u pet setova, posle čak pet sati i osam minuta igre.

Nadal je za njega bio prejak u polufinalu, ali tu je Dijego dobio 720 poena i tako stekao priliku da se bori za plasman na ATP Tur finale.

Foto:REUTERS/Agustin Marcarian

LJUBITELJ FUDBALA, NAVIJAČ BOKE, IME PO MARADONI

Švarcman je teniser za kog važi da je jedan od onih koji se nikada ne predaju. Za njega, nema izgubljenog poena i meča.

Ima neverovatno srce, žestok je borac i on kaže da je to tako otkako je prvi put kročio na teren, jer je bio svestan da tako nizak, neće moći da pobeđuje protiv daleko viših kolega, ako nije borben.

Jedan je od najboljih tenisera po broju načinjenih brejklova, što je logično, jer tako kompenzuje nedostatak jakog servisa i veliki broj izgubljenih gemova kada je na servisu.

Odlično pleše, stalno je nasmejan i često ga možete videti na terenu, na treningu ili pred meč, kako žonglira sa lopticom ili je pimpluje u stilu velikih fudbalskih majstora.

Navijač je Boke, a ime je dobio po Dijegu Maradoni, za čije zdravlje je ovih dana, kao i svi, bio jako zabrinut.

„On mi je idol još iz dečačkih dana. Gledao sam ga na Jutjubu, na raznim snimcima, ali nikad se nismo stvarno sreli. Dijego mi je jedan od fudbalskih idola, svi znaju da sam lud za fudbalom i da navijam za Boku Juniors. Gde god da ste u Argentini, svi znaju za Maradonu i on je i razlog što su mi roditelji dali to ime. Sada se bori za zdravlje, želim mu da se što pre oporavi“, rekao je Švarcman nedavno u Parizu.

Šta ga čeka u Londonu? Prijatelj Dominik Tim, sa kojim se najviše druži, neugodni Danil Medvedev sa kojim je ove godine imao nesuglasice na jednom turniru i zvezde poput Novaka Đokovića, Rafaela Nadala. Videćemo kakav će biti žreb grupa i šta tamo može.

Utisak je, šta god da uradi, već je pobedio. Dokazao je da vredi biti uporan i da nagrada za borbenost i veliki trud sledi, makar i sa zakašnjenjem. Mada ko zna, Argentinac bi mogao još mnogo toga lepog da priredi narednih meseci i sezona i sebi i ljubiteljima tenisa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar