Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

U svetu tenisa dogurati do hiljadu pobeda, to je mora se priznati, jedinstveno dostignuće. Rafael Nadal je ove nedelje uspeo da ostvari i taj san.

Šampion Rolan Garosa, momak koji je sredinom oktobra po 13. put osvojio trofej na Rolan Garosu, do magične brojke od 1.000 trijumfa u profesionalnoj karijeri, stigao je pod svodom dvorane „Bersi“.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona se još jednom nije pokazala taličnom za njega, jer za razliku od Bulonjske šume, još nije slavio u ovom centru u 12. pariskom arondismanu.

PROČITAJTE JOŠ: Šok u Parizu, Zverev ostavio Nadala bez finala i duple krune

Svejedno, u teniskim knjigama će pisati da je Rafa svoji jubilarnu pobedu ostvario baš na Mastersu u Parizu, gde je takmičenja završio u polufinalu, porazom od Aleksandera Zvereva iz Nemačke, 6:4, 7:5.

Španac je prvu pobedu ostavrio još 2002. godine u prvom kolu turnira na rodnoj mu Majorci protiv Ramona Delgada, a ostalo je – istorija.

Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

KO JE U KLUBU HILJADU?

Nadal je, može se reći slobodno, u krugu privilegovanih.

Samo su trojica tenisera pre njega uspela da pređu tu crvenu liniju od 1.000 pobeda u karijeri.

Teško je sa ove tačke reći da li će Rafa na toj listi uspeti da se pomeri unapred, jer je razlika između vodećih i njega, poprilična.

Najviše pobeda ostvario je večiti mladić svetskog tenisa, buntovni Džimi Konors, koji je upisao neverovatnih 1.274 trijumfa.

Sva je prilika da će rekord Konorsa prvi nadmašiti Rodžer Federer, koji je trenutno na 1.242 pobede. Još samo 33 pobede i teniser iz Bazela će moći da se pohvali da je i u tom pogledu jednistven.

Iza njih na trećem mestu je Ivan Lendl, takođe bivši broj jedan svetskog tenisa koji se penzionisao sa ukupno 1.068. pobeda.

Nadal je posle Pariza na broju 1.001. Ima još nekoliko godina pred sobom i ukoliko bude zrdav, nema razloga da se ne približi Federeru i Konorsu. Pitanje je samo da li će igrati dovoljno dugo da tu ne tako malu razliku i nadoknadi.

Jer jedan od onih koji bi uskoro mogli da se umešaju u taj „krug 1.000“ je i svetski broj jedan, Novak Đoković, koji ima trenutno 951 pobedu.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

STRUKTURA HILJADARKE

Ono što je u ovom Nadalovom rezultatu interesantno je struktura tih hiljadu pobeda.

Mnogi bi se zakleli da je Španac najviše pobeda ostvario na njegovoj omiljenoj šljaci, ali to nije slučaj!

Teniser iz Manakora je više puta pobeđivao na najbržim, tvdim podlogama. To je nekako i logično jer se najveći broj turnira igra baš na takvoj vrsti podloge.

Na betonu je slavio 482 puta, a na šljaci nešto manje, 445, ali i sa znatno većim procentom uspešnosti od 91,75 odsto uspešnosti.

Na travnatim podlogama upisao je ukupno 71 pobedu (ima dve titule na Vimbldonu), a na karpetu (tepihu), samo dve.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

KO SU NJEGOVE NAJĆEŠĆE „MUŠTERIJE“?

Zanimljiv podatak predsatavlja da je Nadal najveći broj mečeva odigrao sa svojim najvećim rivalima, Novakom Đokovićem i Rodžerom Federerom.

Sa Srbinom ima negativan, ali sa Švajcarcem pozitivan skor, međutim, najveći broj pobeda u karijeri, 27 ima protiv svetskog broja jedan – Novaka Đokovića.

To implicira i nešto drugo – da najveći broj poraza u karijeri (29) ima od istog igrača!

Rafa je uz to 26 puta pobeđivao sunarodnika Davida Ferera, 24 puta je slavio protiv Rodžera Federera, Tomaša Berdiha je pobedio 20 puta, Stana Vavrinku 19, Endija Marija i Fernanda Verdaska po 17, a Rišara Gaskea 16 puta. Dakle samo u ovoj grupi igrača je 166 Nadalovih pobeda.

U toj grupi samo je Endi Mari sedam puta uspeo da ga pobedi, Berdih je uspeo četiri puta, a Rišar Gaske nije dobio nijedan od tih 16 okršaja sa Nadalom.

Od zanimljivih podataka vezanih za ovo Rafino dostignuće stoji i to da je najbržu pobedu ostvario posle samo 46 minuta igre, 6:0, 6:1 protiv Florana Sere iz Francuske, 2008. na Mastersu u Sinsinatiju.

Za najdužu mu je trebalo pet sati i 14 minuta – u finalu Mastersa u Rimu sa Giljermom Korijom 2005. godine.

Tada je imao 18 godina, igralo se na tri dobijena seta i tom petom setu je gubio sa 0:3, ali je na kraju preokrenuo i slavio sa 6:4, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6 (6).

To mu nije bio najduži meč u karijeri – taj je izgubio! Reč je o onom legendarnom duelu protiv Novaka Đokovića u finalu Australijan opena 2012. godine, koji je trajao pet sati i 53 minuta, a Novak je slavio sa 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5), 7:5.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar